“Δεν μπορεί να διανοηθεί” τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν έφευγε από την ΕΕ λέει τώρα ο Τσίπρας

Όπως γράφουν οι Financial Times ο Αλέξης Τσίπρας «σκοπεύει να διεξάγει εκλογές τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα με την ολοκλήρωση μιας πλήρους τετραετούς θητείας.

«Μην ξεχνάτε ότι όταν ανέλαβα την εξουσία τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια… Υπήρχαν ημέρες που ήμασταν πολύ αγχωμένοι γιατί δεν είχαμε τρόπο να πληρώσουμε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις» υποστηρίζει ο πρωθυπουργός.

Τώρα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και έχει χτίσει ένα «μαξιλαράκι» ρευστότητα «για περισσότερα από 45 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από κάθε περίοδο της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας» χάρη στην αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών πολιτικών που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές, όπως σημειώνουν οι Financial Times.

Με αφορμή την αποπληρωμή μέρους του ύψους 9,5 δισ. ευρώ δανείου από το ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι «θα εξοικονομήσουμε ένα σημαντικό ποσό (σε τόκους) της τάξης άνω των 150 εκατ. ευρώ ανά έτος για τα επόμενα τρία χρόνια».

tsipras-ft1

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τον στόχο επίτευξης 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022, σε μια προσπάθεια, γράφουν οι FT, να υπογραμμίσει το μήνυμά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε σπατάλη επιδομάτων που σχετίζονται με τα εκλογικά έτη στην Ελλάδα.

[more]

«Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας στην Ευρώπη και με τους πιστωτές μας οπότε δεν θελήσαμε ποτέ να παραβιάσουμε τη συμφωνία (για το πλεόνασμα). Έχουμε πετύχει τους στόχους αυτούς, και τους έχουμε υπερβεί, για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Πρέπει να είμαστε σίγουροι γι’ αυτό» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πιστεύει, όπως λέει στη βρετανική εφημερίδα, ότι η Ελλάδα σύντομα θα μπορέσει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της «για ένα νέο μείγμα πολιτικής ώστε να πετύχουμε τους στόχους αλλά έναν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης».

Για να καταστεί αυτό εφικτό ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων και οι τράπεζες να κάνουν πρόοδο στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Δεν θα χάσουμε τους στόχους μας αν έχουμε λιγότερη φορολογία αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα» καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας στους Financial Times.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Brexit λέγοντας ότι το αδιέξοδο τόνισε τα μειονεκτήματα της «εθνικιστικής προσέγγισης» και της «σωβινιστικής ρητορικής» στην ανιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το Brexit ήταν μια άσχημη εξέλιξη για την Ευρώπη και μια πολύ κακή εξέλιξη για την Βρετανία».

Οι FT υπενθυμίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως ένας ριζοσπάστης αριστερός που αντιδρούσε έντονα στις απαιτήσεις των δανειστών της Ελλάδας «αλλά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο αποδέχθηκε το τρίτο πακέτο διάσωσης από το 2010 με όρους πιο αυστηρούς από αυτούς που του είχαν αρχικά προσφερθεί».

Στη συνέντευξή του ο Τσίπρας σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει μάθει με σκληρό τρόπο ότι ήταν προς το εθνικό της συμφέρον να παραμείνει στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελεί μια τόσο σημαντική δύναμη, έχει τόσες δυσκολίες για να βρει έναν τρόπο προς το Brexit, μπορείτε να φανταστείτε τι ίσχυε για την Ελλάδα;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές του Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας και τον κίνδυνο άνοδου των αντιευρωπαϊοκών λαϊκίστικών κομμάτων σημειώνει ότι «όλα έχουν να κάνουν με την τρέχουσες πολιτική λιτότητας και το πρόσωπο της Ευρώπης που δεν είναι τόσο ελκυστικές για τους Ευρωπαίους πολίτες. Η ΕΕ φαίνεται να μην είναι τόσο δημοκρατική και τόσο φιλική στις ανάγκες των πολιτών».

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι δεν πρέπει κανείς να ξεγράψει τα αριστερά κόμματα για τα οποία υποστήριξε ότι επιστρέφουν σε χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Ισπανία και τόνισε ότι: «Πιστεύω ότι το παιχνίδι είναι ακόμα ανοιχτό. Ακόμα και αν αυτή την περίοδο υπάρχει μια εντύπωση ότι η συντηρητική δεξιά και τα ακραιά κόμματα σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις, πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα διαρκέσει για πάντα».

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή