Δένδιας: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αμυντική χειραφέτηση της Ε.Ε. – Ισχύς εν τη ενώσει

"Δεν μπορεί να είσαι το σταυροδρόμι εάν οι δρόμοι δεν λειτουργούν ή δεν υπάρχουν. Για την Ελλάδα αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή άμεσα και έμμεσα."

Νίκος Δένδιας: Θα πουλήσουμε παλαιότερα αεροσκάφη και θα πάρουμε άλλα 6 Rafal και F-35 τέταρτης γενιάς

Κεντρικό ρόλο στην ασφάλεια των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, με τη φιλοξενία στη Λάρισα του στρατηγείου της Ευρωπαϊκής επιχείρησης “Ασπίδες” για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. “Πρέπει”, τόνισε, “να μπορούμε (η Ευρώπη) να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας”, ενώ συμπλήρωσε πως η Ε.Ε. μπορεί να το επιτύχει σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και με άλλες συμμαχικές χώρες. “Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που θα υπηρετεί τις ανάγκες της Ε.Ε.” επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός.

Στο τηλεγράφημα του Reuters επισημαίνεται εμφατικά πως η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας ενώ διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως και βλέπει τις επιθέσεις στα πλοία της να αυξάνονται στα ανοιχτά της Υεμένης. Το έγκυρο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων τονίζει, ότι η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά έχει υποχωρήσει κατά 40% λόγω της διατάραξης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στις συνέπειές της. Παράλληλα, στο τηλεγράφημα αναφέρεται, ότι η Ελληνική φρεγάτα “Ύδρα” αναχώρησε την περασμένη εβδομάδα για την Ερυθρά Θάλασσα, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει την διοίκηση της επιχείρησης με τα κεντρικά της να βρίσκονται στην Λάρισα.

“Είναι σημαντικό να πετύχουμε”, είπε κ. ο Δένδιας. “Δεν μπορεί να είσαι το σταυροδρόμι εάν οι δρόμοι δεν λειτουργούν ή δεν υπάρχουν. Για την Ελλάδα αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή άμεσα και έμμεσα”, πρόσθεσε ο κ.Δένδιας. “Το να έχουμε στενό συντονισμό και όσο το δυνατόν πιο κοινή προσέγγιση με τους άλλους στόλους, είναι ενδεδειγμένο και σημαντικό” ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Ο κ.Δένδιας δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι η Ε.Ε. μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θέλει να ενισχύσει τον ρόλο της συλλογικά ως Ένωση, αντί η κάθε μία από τις 27 χώρες να ακολουθεί τη δική της αμυντική πολιτική. Ειδικότερα για την Ελλάδα, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ο κ.Δένδιας επεσήμανε, ότι θέλει να αναδιοργανώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, να αναβιώσει την αμυντική της βιομηχανία και τις δραστηριότητες των ναυπηγείων της, καθώς αναρρώνει από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο υπουργός, η χώρα μας επιδιώκει την παραγωγή εναέριων και θαλάσσιων drones, συστημάτων anti-drone και την συμμετοχή της στη σχεδίαση και την κατασκευή των νέας γενιάς φρεγατών των ΗΠΑ κλάσης Constellation στα Ελληνικά ναυπηγεία. “Αυτό αποτελεί μία τεράστια πρόκληση”, τόνισε, για να συμπληρώσει: “Είμαστε ένα υπερήφανο ναυτικό έθνος και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε από κοινού μία πλατφόρμα τόσο σημαντική όπως η Constellation”.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι για να συμφωνηθεί ο προσδιορισμός των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών των πλοίων θα απαιτηθεί διάστημα περίπου δύο ετών ενώ πρόσθεσε ότι τα Ελληνικά ναυπηγεία θα μπορούν να συντηρούν τα πλοία ανάλογης κλάσης άλλων χωρών.

Καμία δημοσίευση για προβολή