«Der Standard»: Μόνο σε σχέδιο κυβερνητικής διάσωσης μπορούν να ελπίζουν οι ελληνικές τράπεζες

Αυξήθηκαν τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων

Η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» σε δημοσίευμά της αναφέρεται εκτενώς στο θέμα των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών που απασχολεί εσχάτως ολόκληρη την Ευρώπη και κάνει λόγο για μια τραπεζική κρίση που βιώνει η χώρα μας λίγο καιρό μετά την επίσημη έξοδό της από τα μνημόνια.

«Οι ελληνικές τράπεζες επιβαρυμένες με «κόκκινα» δάνεια μπορούν να ελπίζουν μόνο σε ένα κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης. Τα εν λόγω δάνεια θα μπορούσαν να ανατεθούν σε έναν φορέα ειδικού σκοπού. Με τον τρόπο αυτό, οι ισολογισμοί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορούσαν να βελτιωθούν» λέει η αυστριακή εφημερίδα.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής σαφές εάν η ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού θα επιτρέψει κάτι τέτοιο ή θα το θεωρήσει ως απαγορευμένη κρατική ενίσχυση. Ένας ανώτερος τραπεζίτης παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση, τις ευρωπαϊκές αρχές και τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών.

Συνεχίζοντας για τα κόκκινα δάνεια, προσθέτει ότι μέχρι τα μέσα του 2018, τα επισφαλή δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν σε 88,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το 47,6% του συνολικού ποσού των δανείων.

Τα δάνεια θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, όταν η αποπληρωμή τους από τον οφειλέτη τίθεται εν αμφιβόλω πόσο μάλλον όταν λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας οι οφειλέτες δεν δύνανται να τα αποπληρώσουν.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Αυτό με τη σειρά του προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Εάν οι τράπεζες δεν λαμβάνουν τα δάνεια που χορήγησαν, βρίσκονται αντιμέτωπες με προβληματικές καταστάσεις και γι’αυτό οι επενδυτές προχώρησαν μαζικά σε πωλήσεις μετοχών ελληνικών τραπεζών την Τετάρτη.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Πειραιώς σχεδόν κατέρρευσε με απώλειες 30% ενώ υπό πίεση βρέθηκαν οι αντίστοιχες της Alpha Bank, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τα σχέδια για ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης ενώ και κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε, πως η Αθήνα δεν εξετάζει άμεσα τέτοιες λύσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα.

[more]

«Η Ελλάδα εξήλθε του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Από το 2010, η Ελλάδα έχει λάβει δισεκατομμύρια σε δάνεια από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε αντάλλαγμα έπρεπε να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα διάσωσης», υπενθυμίζει η «Der Standard»,

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε stress tests για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες με βασικό σενάριο αυτό μίας πιθανής νέας ύφεσης τη διετία 2018 -2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια ακόμη και σε κατάσταση κρίσης, καταλήγει το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή