Διαφωνίες στην Ε.Ε. για την στάση της απέναντι στη Κίνα. Οι ισχυρές χώρες προτιμούν την …ηρεμία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, φαίνεται πως θα προτιμούσαν να θέσουν σε αναμονή το ζήτημα του πώς να χειριστούν τη μακροπρόθεσμη αντιπαλότητα με την οικονομική δύναμη της Κίνας.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν το εύρος της διακοπής των ευαίσθητων επιχειρηματικών δεσμών με το Πεκίνο, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της καταστροφικής εξάρτησης της ένωσης από τη Ρωσία – αφού η εξάρτησή τους από τη Μόσχα για ενεργειακές προμήθειες φάνηκε ευθύς αμέσως από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, παρά τον οικονομικό εκφοβισμό και την αμφισημία του Πεκίνου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μερικές από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης θέλουν τώρα να ηρεμήσουν ως προς την εναντίωση τους προς την Κίνα.

Ένας αξιωματούχος της Ανατολικής Ευρώπης παρατήρησε ότι τις ημέρες που προηγήθηκαν της συνόδου κορυφής της Πέμπτης, ορισμένες κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης προσπάθησαν να μετριάσουν ακόμη περισσότερο ένα «ήδη ήπιο» προσχέδιο δήλωσης – μόνο και μόνο για να βεβαιωθούν ότι «δεν θα τσαντίσουν την Κίνα».

Για τους πολιτικούς της Ευρώπης, το ζήτημα του πώς να χειριστούν το Πεκίνο είναι περίπλοκο. Βρίσκονται υπό πίεση από την Ουάσιγκτον να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από την έκθεση στις ιδιοτροπίες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος – και να λάβουν σοβαρά υπόψη τους κινδύνους ασφαλείας της συνεχιζόμενης συμμαχίας του Xi Jinping με τον Putin. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις της ΕΕ βασίζονται στην Κίνα για εξαγωγές αξίας 230 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Η Γερμανία κρατα επιφυλάξεις ως προς το να διαταράξει τα τεράστια επιχειρηματικά της συμφέροντα στην Κίνα, ενώ η Γαλλία ήταν επίσης επιφυλακτική στο να ακολουθήσει την προσέγγιση των ΗΠΑ, η οποία ήταν να αυξήσει την πίεση στο Πεκίνο και να περιορίσει τη δυτική έκθεση στην κινεζική επιρροή σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και του Πεκίνου έχουν βελτιωθεί ξανά τις τελευταίες εβδομάδες. Το Βερολίνο και το Παρίσι φιλοξένησαν το νέο δεξί χέρι του Σι, τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, για την πρώτη διεθνή περιοδεία του την περασμένη εβδομάδα.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαμορφώθηκε σταδιακά μια συναίνεση υπέρ της διατήρησης της διπλωματικής ειρήνης με το Πεκίνο, προς το παρόν τουλάχιστον.

Το τελευταίο προσχέδιο της καταληκτικής δήλωσης για το τέλος της συνόδου κορυφής, με ημερομηνία την Τετάρτη, ήταν λιγότερο εχθρικό ως προς τον τόνο του για το Πεκίνο σε σύγκριση με άλλες πρόσφατες δηλώσεις που προέρχονται από τις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας, το προσχέδιο της δήλωσης ανέφερε ότι οι ηγέτες της ΕΕ καλούν το Πεκίνο «να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τον επιθετικό της πόλεμο και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την Ουκρανία».

Ο τόνος των καταληκτικών δηλώσεων της συνόδου αποκαλύπτει μια άλλη διάσπαση στα κορυφαία επίπεδα της ηγεσίας της ΕΕ μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Η σκληρότερη γραμμή της φον ντερ Λάιεν για την Κίνα έχει επίσης επικριθεί από τον Μισέλ και την ομάδα του “πίσω από τις κλειστές πόρτες”. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ βλέπουν ακόμη και τη συμφιλιωτική γλώσσα στο προσχέδιο δήλωσης της συνόδου κορυφής ως απάντηση του Μισέλ, οποίος είναι υπεύθηνος σύνταξής του, στην πιο έντονη στρατηγική οικονομικής ασφάλειας της φον ντερ Λάιεν, η οποία ζήτησε τον έλεγχο των εξερχόμενων επενδύσεων για να σταματήσουν οι χώρες της ΕΕ να παράγουν ευαίσθητες τεχνολογίες όπως προηγμένα μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη σε αναξιόπιστες τοποθεσίες όπως η Κίνα.

«Έχουμε τώρα ένα μεγάλο πρόβλημα όπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακούει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ακούει την Κίνα», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά όλο και περισσότερο η περιοχή Σούμαν είναι μια παιδική χαρά αντί να εξισορροπεί τους όρους ανταγωνισμού με την Κίνα».

Η ηπιότερη προσέγγιση της ΕΕ αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη μετατόπιση της πολιτικής για την Κίνα, η οποία συμβαίνει επίσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μετά την κλιμάκωση της ρητορικής προς την Κίνα σχετικά με την πολιτική της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την Ταϊβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης μειώσει την ένταση τις τελευταίες εβδομάδες. Από την πλευρά της, η Κίνα, επίσης, έχει δείξει ετοιμότητα να συνεργαστεί εκ νέου με δυτικούς αξιωματούχους.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κίνα εδώ και πέντε χρόνια νωρίτερα αυτό το μήνα. Όχι μόνο συναντήθηκε με τον ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά ο Μπλίνκεν έγινε επίσης δεκτός από τον πρόεδρο Σι, μια τιμή που δεν αποδίδεται αυτόματα στους διπλωμάτες που επισκέπτονται. Οι ΗΠΑ περιέγραψαν την ατμόσφαιρα των συνομιλιών ως «ειλικρινή και εποικοδομητική».

Με πληροφορίες του Politico

Καμία δημοσίευση για προβολή