Διατήρησε σταθερό το ΒΒ+” για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος Fitch. Θετικές οι προβλέψεις του για την οικονομία

Σύμφωνα με τελευταία εκτίμηση της Fitch, τα επιτόκια στο τέλος του τρέχοντος έτους θα παραμείνουν πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Διατήρησε σταθερό το ΒΒ+” για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος Fitch, με σταθερό το outlook (σταθερές προοπτικές), με την Ελλάδα να συνεχίζει να παραμένει μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Σημειώνεται ότι οι οίκοι DBRS και Standard and Poor’s έχουν ήδη κατατάξει την Ελλάδα μία μόλις βαθμίδα από τον επενδυτικό βαθμό, ενώ η Moody’s αξιολογεί τη χώρα στη χαμηλότερη βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης, τρεις από την επενδυτική, αναβαθμίζοντας όμως τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.

Οι επενδυτικοί οίκοι θεωρούν πρακτικά βέβαιη την αναβάθμιση της χώρας από την S&P στις 20 Οκτωβρίου ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch. Θα προηγηθεί ωστόσο στις 8 Σεπτεμβρίου η αξιολόγηση από την -πιστοποιημένη από την ΕΚΤ- DBRS που διατηρεί επίσης την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από το investment grade, στο BB(high) με σταθερό outlook.

Ο οίκος Fitch αναφέρει πως αν η ΝΔ καταφέρει να εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία (κάτι που φαίνεται πιθανό δεδομένου ότι οι δεύτερες εκλογές θα επανέλθουν σε σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, παρέχοντας στον νικητή επιπλέον έδρες), αυτό θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους πολιτικής αστάθειας και θα επιτρέψει τη συνέχεια της πολιτικής. Συνολικά, ο οίκος επισημαίνει ότι διατηρεί την πρόβλεψή ου ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει καλές σχέσεις με την ΕΕ και άλλους εταίρους, διασφαλίζοντας τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ και την οικονομία

Η Fitch προχώρησε σε θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ και συνολικά για την ελληνική οικονομία:

  • Αναμένει ανάπτυξη 2,3% (από προηγούμενη εκτίμηση για 0,9), λόγω της θετικής επίπτωσης βάσης (1,5 ποσοστιαία μονάδα λόγω των πολύ καλύτερων επιδόσεων το Q4 του 2022) και του μειωμένου ενεργειακού ρίσκου.
  • Αναμένει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2-2,5% ετησίως ως το 2026, στηριζόμενη από τις επενδύσεις και την ανάκαμψη στις καταναλωτικές δαπάνες. Οι προβλέψεις του βασίζονται στην υπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να πετυχαίνουν τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί το κλειδί για το ξεκλείδωμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων μεσοπρόθεσμα.
  • Αναμένει αύξηση των επενδύσεων αναμένεται ισχυρή, χάρη και στην απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ κλάδοι όπως ο τουρισμός συνεχίζουν να στηρίζουν τις εξαγωγές.
  • Αναμένει σημαντική επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες εφέτος, αντανακλώντας την επίπτωση του πληθωρισμού και της μειωμένης ζήτησης για δάνεια.
  • Θεωρεί ότι η αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων παραμένει σημαντική δομική πρόκληση, ενώ είναι κρίσιμες οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.
  • Αναμένει συνεχή δημοσιονομική εξυγίανση το 2023, αντανακλώντας εν μέρει την καλύτερη εκκίνηση, δεδομένου ότι το έλλειμμα είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο το 2022.
  • Προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ (και στο 2% το 2024), με τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους να παραμένουν περιορισμένοι, δεδομένης της μεγάλης αύξησης των εσόδων τους πρώτους μήνες του έτους (τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου).
  • Εκτιμά συνεχή βελτίωση στα δημόσια οικονομικά μέχρι το 2026,
  • Θεωρεί πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξάνεται στο 2,5% και το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ να μειώνεται κατά 38 ποσοστιαίες μονάδες το 2022-2026.
  • Πιστεύει ότι ο λόγος δημόσιου χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί στο 162,2% το 2023 και στο 154,4% το 2024, μια πτώση της τάξεως των 50 ποσοστιαίων μονάδων από το υψηλό του 206% που επιτεύχθηκε το 2020 (αλλά ακόμα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που δικαιολογούν την μέση αξιολόγηση BB).
  • Περιμένει ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4% το 2023 και στο 1,9% το 2024, δεδομένων των επιπτώσεων βάσης και της συγκράτησης της οικονομικής δραστηριότητας.
  • Εκτιμά ότι  θα σημειωθεί σταδιακή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2023-2024 (αφού φθάσει το υψηλό 12ετίας του 9,7 % του ΑΕΠ το 2022).

Επόμενες αξιολογήσεις

Επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 4 Αυγούστου 2023 από την Scope.

Ακολουθούν:
8 Σεπεμβρίου 2023 – DBRS
15 Σεπτεμβρίου 2023 – Moody’s
20 Οκτωβρίου 2023 – Standad and Poor’s
1 Δεκεμβρίου 2023 – Fitch

Καμία δημοσίευση για προβολή