Διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας Τσίπρας – Ερντογάν παρά την ένταση στο Αιγαίο

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

Οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό και οι ευρωτουρκικές σχέσεις απασχόλησαν τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν που κράτησε περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν “την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο”. Διαπιστώθηκε, πάντως, βελτίωση του κλίματος σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στις Βρυξέλλες στον περασμενο Ιούλιο.

“Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης”

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι επαφές για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και να εφαρμοστούν τα σχετικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που έχουν συμφωνηθεί. Κρίσιμος σε αυτή την συζήτηση είναι ο δίαυλος επικοινωνίας με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου Άμυνας των δύο χωρών. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ερντογάν τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της Ε.Ε. και της Τουρκίας αναφορικά με το μεταναστευτικό, ώστε να μειωθούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών. Επίσης συμφώνησαν την ενίσχυση συνεργασίας στον τομέα της ασφαλείας και την επαναφορά μίας θετικής ατζέντας στον οικονομικό τομέα.

Μίλησαν επίσης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης και Θεσσαλονίκης με στόχο την ενεργοποίηση της πριν το καλοκαίρι του 2019. Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για τον τουρισμό και να επιλύονται σχετικά θέματα που προκύπτουν.

Η συζήτηση για το Κυπριακό

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Μίλησε για την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες το περασμένο καλοκαίρι, στο Κραν Μοντανά. Ο πρωθυπουργός στήριξε και την τριμερή συναντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων. Αναφορικά με τους Τούρκους υπηκόους που καταφεύγουν στην Ελλάδα κατατρεγμένοι από την κυβέρνηση του Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα μας δεν εμπλέκεται σε κανένα εσωτερικό θέμα της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ αξιωματικών και επανέλαβε τις γνωστές και πάγιες θέσεις του. Μίλησε και για το θέμα των Γκιουλενιστών επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές θέσεις σχετικά με το πραξικόπημα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκος Χριστοδουλίδης, Μετάτη συνάντησήτους ο κ. Κοτζιάς  δήλωσε: « Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που πλέον πάρα πολλές δυνάμεις, και ισχυρές, στον κόσμο αντιμετωπίζουν την Κύπρο όχι ως ένα πρόβλημα του ΟΗΕ, αλλά κυρίως ως μια χώρα με μεγάλη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία. Και ξέρετε εμένα το όνειρό μου είναι ελεύθερη ενωμένη Κύπρος.Έχουμε συμφωνήσει από το κοινό ταξίδι που κάναμε στη Μέση Ανατολή να συγκροτήσουμε μια Γραμματεία των τριμερών σχηματισμών, ασφαλώς με έδρα την Κύπρο, κάτι που θα ενδυναμώσει τον γεωπολιτικό της ρόλο…».

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός με τον Έλληνα ομόλογό του είναι συνεχείς και η προσέγγιση απόλυτα ταυτισμένη. Αναφερόμενος στη συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, τη συνάντηση του  Έλληνα πρωθυπουργός σήμερα (Τρίτη) με τον Τούρκο πρόεδρο και την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιθυμία μας είτε για επανάληψη των συνομιλιών, είτε για επίλυση του κυπριακού. Κι αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στις δράσεις των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είναι πολύ σημαντικό ότι οι τριμερείς σχηματισμοί που έχουν δημιουργηθεί προκαλούν ενδιαφέρον τόσο από πλευράς κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και άλλων κρατών της περιοχής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα θα έχουμε την πρώτη τριμερή συνάντηση με χώρα από τον Κόλπο, από το Μπαχρέιν. Το θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό, και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες τέτοιου είδους συναντήσεις». 

Καμία δημοσίευση για προβολή