Διαβάστε σε ποιά χώρα αυξήθηκε μόλις ο βασικός μισθός κατά 50% – Το παρασκήνιο και η αιτιολογία

Η αύξηση του βασικού μισθού αφορά μεταξύ άλλων σε γιατρούς, δάσκαλους και νοσοκόμες του δημοσίου τομέα, ενώ στα μέτρα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 33% για τους εργαζόμενους στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Αύξηση 50% στον βασικό μισθό..σε ποια χώρα συμβαίνει αυτό

Τη γενναία 50% αύξηση του βασικού μισθού λόγω διαρκούς ανοδικής πορείας των τιμών αγαθών και υπηρεσιών επί δύο έτη, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών, αποφάσισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

“Με βάση το καθήκον της Πολιτείας να υποστηρίξει τον πολίτη υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, έδωσα εντολή στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει ένα πακέτο μέτρων κοινωνικής προστασίας που περιλαμβάνουν την αύξηση του βασικού μισθού κατά 50%, για να φτάσει τις 6,000 (Αιγυπτιακές) λίρες [σ.σ.: περί τα 180 Ευρώ] μηνιαίως”, όπως ανακοίνωσε χθες ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Η αύξηση του βασικού μισθού αφορά μεταξύ άλλων σε γιατρούς, δάσκαλους και νοσοκόμες του δημοσίου τομέα, ενώ στα μέτρα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 33% για τους εργαζόμενους στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στοχεύουν στην ενίσχυση των εισοδημάτων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, με τα νοικοκυριά να υποφέρουν από μια οικονομική κρίση που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων και λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, που έχει μειώσει σημαντικά τις διελεύσεις – και τα Αιγυπτιακά έσοδα – της Διώρυγας του Σουέζ.

Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) – που έχει συμφωνήσει στη χορήγηση δανείων 3 δισ. Δολαρίων ΗΠΑ – η οποία επισκέφτηκε πρόσφατα την Αίγυπτο, τόνισε την κρίσιμη σημασία που έχει η “ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών για την προστασία των ευάλωτων ομάδων” και την “εξασφάλιση επαρκών συνθηκών διαβίωσης σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος νοικοκυριά” στην Βορειο-Αφρικάνική χώρα.

Τα δάνεια του ΔΝΤ και η αξιολόγηση του προγράμματος αρωγής της Αιγύπτου, έχουν βαλτώσει μέχρι το Κάιρο να προαγάγει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων την πλήρη απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Αιγυπτιακής Λίρας, η οποία μέσα σε μόλις ένα έτος, έχασε το ήμισυ της αξίας της έναντι του Δολαρίου ΗΠΑ μετά από διαδοχικές υποτιμήσεις.

Αυτό έχει οδηγήσει σε υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος κορυφώθηκε σε 40% τον περασμένο Αύγουστο, για να ισορροπήσει έκτοτε στο επίπεδο του 35%, σε 12μηνη βάση. Επικριτές των Αιγυπτιακών στατιστικών, αντιτείνουν, πως ο επίσημος πληθωρισμός που ανακοινώνεται δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική – μεγαλύτερη – άνοδο του κόστους διαβίωσης, που κατατρώγει τα χαμηλά ονομαστικά εισοδήματα.

Καμία δημοσίευση για προβολή