Εγκληματικές οργανώσεις σε υποθέσεις οπαδικής βίας “βλέπει” η κυβέρνηση – Φάκελος με 200 χούλιγκαν στον Άρειο Πάγο

Οικονόμου: "Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ανακατεύονται με προστασίες, με εμπόριο ναρκωτικών, με άλλες παράνομες πράξεις, εμπλέκονται με όπλα, με συμμορίες του κοινού ποινικού Δικαίου, εμπλέκονται με ακραίες πολιτικές τάσεις, είτε ακροδεξιές φασιστικές, είτε του αντιεξουσιαστικού χώρου."

Άρειος Πάγος: Ερευνώνται υποθέσεις οπαδικής βίας

Την αναζήτηση δράσης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων σε όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς αλλά και την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί, ζήτησαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, με την οποία συναντήθηκαν σήμερα.

Μάλιστα, οι δύο υπουργοί κατέθεσαν φάκελο με περίπου 200 περίπου φερόμενων ως χούλιγκαν και μη, που δραστηριοποιούνται σε όλες τις ομάδες και σε πανελλαδική κλίμακα. Ο κ.Οικονόμου ξεκαθάρισε, ότι “ο κατάλογος των ατόμων αυτών αφορά, όλα τα χρώματα και όλη την επικράτεια”, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως στο φάκελο που παραδόθηκε στην κα Αδειλίνη περιλαμβάνονται πολλά περιστατικά, οπαδικής – και όχι μόνον – βίας που έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά.

Ακόμη, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσκομίστηκαν στοιχεία για τη δράση πολλών προσώπων και σε βάθος χρόνου. Όπως διευκρίνισε ο κ.Βρούτσης, “Yπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου”.

Ως προς τον επίμαχο κατάλογο των χούλιγκαν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι η επιλογή τους έγινε από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές “και τους καθιστούν ‘υψηλού κινδύνου’ πρόσωπα, σε ό,τι αφορά στην οπαδική βία”. Τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και σε εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων προσώπων οι οποίες συνδέονται άμεσα και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία κ.α.. Ο κ.Οικονόμου διευκρίνισε ότι τα στοιχεία για περιστατικά βίας που προσκομίστηκαν είναι ενδεικτικά καθώς πρόκειται να προσκομιστούν και άλλα από τις αρμόδιες αρχές, εφόσον ζητηθούν από την Εισαγγελία.

Ο κ.Βρούτσης πρόσθεσε πως στον φάκελο που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές περιλαμβάνονται και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).

Αποσπάσματα από τις δηλώσεις των δύο υπουργών για τα περιστατικά οπαδικής βίας:

Γιάννης Οικονόμου, υπουργός Προστασίας του Πολίτη

“Προσκομίσαμε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρκετά, σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε εκ μέρους της κυβέρνησης την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της όλης διαδικασίας με σκοπό να φτάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών, όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία, είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο. Νομίζω πως τα στοιχεία που δώσαμε στην κ. Εισαγγελέα και όσα θα προσκομίσουμε, διότι οι διαδικασίες και οι έρευνες θα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα βοηθήσουν σε μία κατεύθυνση που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά τις αγέλες των χούλιγκαν, αλλά και όσους, ενδεχομένως, τους ανέχονται ή τους υποκινούν.”.

Γιάννης Βρούτσης, αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού

“Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση βρεθήκαμε σε μια υψηλού συμβολισμού κίνηση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε πολύ ουσιαστικά στοιχεία για την οπαδική βία. Ο συμβολισμός είναι μεγάλος, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους και την ασφάλεια των αξιών του αθλητισμού. Τα στοιχεία που καταθέσαμε έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά που δείχνουν ότι η οπαδική βία ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού και συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση.”.

Συνέντευξη Οικονόμου στο OPEN

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ.Οικονόμου, αναφέρθηκε στο θέμα της οπαδικής βίας και στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της. “Η πολιτική μας απέναντι στη βία σε κάθε μορφή βίας και κυρίως στην οπαδική, είναι μια πολιτική που οφείλει να είναι δυναμική”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, για το θέμα της βίας στα γήπεδα με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού την περασμένη εβδομάδα.

Ο ίδιος, επεσήμανε πως είναι άδικο να ισχυρίζεται κάποιος, ότι δεν έχει γίνει τίποτα για το θέμα αυτό τα τελευταία χρόνια τονίζοντας ότι “εξαιτίας των νόμων που ψηφίσαμε, εξαιτίας των ελέγχων που κάναμε περιορίσαμε το φαινόμενο αρκετά, βρήκαμε τρόπους να μπουν άνθρωποι φυλακή, βρήκαμε τρόπους να λιγοστέψουν τα φαινόμενα στα γήπεδα. Δεν το μηδενίσαμε”. Στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι μόνο τους τελευταίους 3 μήνες έγιναν 694 συλλήψεις οπαδικής βίας, ενώ υπογράμμισε ότι “έχουμε μία ακόμη έξαρση χουλιγκανικής συμπεριφοράς, όπως το χαρακτήρισα από τη πρώτη στιγμή έχουμε μία αποκτήνωση, γιατί περί αυτού πρόκειται. Έχουμε αφιονισμένες αγέλες οι οποίες με μία κτηνώδη συμπεριφορά επιτέθηκαν δολοφονικά ενάντια σε αυτόν τον αστυνομικό”. Επιπλέον τόνισε ότι υπάρχουν κύκλοι οι οποίοι εξακολουθούν να δίνουν υποστήριξη ηθική, υλική, κάλυψη, κάθε είδους, τέτοιες συμμορίες.

Πολυσχιδής η εγκληματική δράση που συνδέεται με την οπαδική βία

Αναφερόμενος στην “δολοφονική επίθεση” στον 31χρονο αστυνομικό έξω από το “Μελίνα Μερκούρη”, ο υπουργός ανέφερε, ότι υπήρχε σχέδιο, υπήρχε οργάνωση, υπήρχε άνθρωπος που είχε κρύψει τα πολεμοφόδια εκτός γηπέδου, μήνυμα συγκεκριμένη στιγμή “να βγούμε έξω να χτυπήσουμε”, υπήρχαν καθοδηγητές. “Όλα αυτά δείχνουν οργανωμένα σχέδια. Θυμίζει συμμορίες εγκληματικές. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η οπαδική βία, οι συμμορίες αυτές έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια ξεφύγει από τη λογική μίας ομάδας που είναι φανατικοί οπαδοί – φίλαθλοι μίας άλλης ομάδας”, είπε ο κ.Οικονόμου και συνέχισε λέγοντας πως “Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ανακατεύονται με προστασίες, με εμπόριο ναρκωτικών, με άλλες παράνομες πράξεις, εμπλέκονται με όπλα, με συμμορίες του κοινού ποινικού Δικαίου, εμπλέκονται με ακραίες πολιτικές τάσεις, είτε ακροδεξιές φασιστικές, είτε του αντιεξουσιαστικού χώρου. Όλα αυτά λοιπόν που κατά καιρούς η Ελληνική αστυνομία τα έχει συλλέξει, που παραπέμπονται σε δίκες και γίνονται διάφορα, ενοποιημένα τώρα, θα τα θέσουμε στη διάθεση της Ελληνικής δικαιοσύνης, θα ζητήσουμε την αναβάθμιση της παρακολούθησης από πλευράς Δικαιοσύνης της υπόθεσης αυτής, όχι μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως”.

Επιπρόσθετα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για οργάνωση, για κουλτούρα εγκληματικής οργάνωσης, εγκληματικής συμμορίας, η οποία έχει πόρους, βρίσκει χρήματα, βρίσκει υποστήριξη. “Υπάρχουν μία σειρά από στοιχεία και ενδείξεις διαχρονικά. Δεν αναφέρομαι ούτε μόνο στην περασμένη εβδομάδα, ούτε την προπερασμένη εβδομάδα, ούτε παλιότερα. Τώρα με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, πρέπει να ξανά να μαζέψουμε περιστατικά, στοιχεία, ονόματα, καταδιώξεις, αποφάσεις να τα ξαναθέσουμε υπόψη της Δικαιοσύνης και, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, να πιάσουμε το νήμα από την αρχή για να ξεδοντιάσουμε αυτού του είδους τα κυκλώματα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπει ο κανονισμός για το ποδόσφαιρο στο Ελληνικό αθλητικό οικοσύστημα ο κ. Οικονόμου απήντησε: “Απευθυνθείτε σε αυτούς που διοικούν το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν το διοικεί η κυβέρνηση το ποδόσφαιρο. Ήταν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, τώρα όμως, μαζί με το νόμο που θα έρθει, θα υπάρξουν και προβλέψεις για αυτόνομη επιβολή ποινών ανεξαρτήτως του πειθαρχικού κώδικα του Ελληνικού ποδοσφαίρου”.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι “υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα και όχι μόνο αυτούς τους 2-3 μήνες, ένα μπαλάκι ευθυνών απέναντι στις ΠΑΕ και την Αστυνομία. Τι λένε οι ΠΑΕ; Ότι οι σεκιούριτι που έχουν δεν μπορούν να ελέγξουν αυτούς τους εγκληματίες εάν φέρουν πάνω τους πράγματα ή αν δεν έχουν εισιτήριο κλπ. Από την άλλη πλευρά, έρχεται το κράτος και η Αστυνομία και σου λέει ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι απούσα από ένα γεγονός που είναι 20.000-30.000 άνθρωποι. Από την άλλη υπάρχουν και πράγματα που και οι ιδιωτικές εταιρείες οφείλουν να κάνουν και να προστατεύσουν και το προϊόν και την περιουσία τους”.

Τα δύο βασικά ζητήματα προς επίλυση

Υπάρχουν δύο βασικά θέματα που πρέπει να λυθούν σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου: Οι κάμερες και η ταυτοπροσωπία του κατόχου του εισιτηρίου. “Να λειτουργήσουν όπως πρέπει οι κάμερες στα γήπεδα, καθώς σε κάποια λειτουργούν, σε κάποια δεν λειτουργούν. Και δεύτερον, για μένα είναι πιο σημαντικό να βρούμε τρόπους και νομίζω και η τεχνολογία και η διεθνής εμπειρία και η ανάληψη υποχρέωσης και από τις ίδιες ομάδες προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς αμφιβολία, είναι σημαντική, να εξασφαλίσουμε την ταυτοπροσωπία του κατόχου του εισιτηρίου με αυτόν που πηγαίνει και κάθεται στη θέση του. Γινόταν απόλυτα; Όχι δεν γινόταν απόλυτα, γινόταν μερικώς”.

Αναφερόμενος στις λέσχες φιλάθλων ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι με τον καινούργιο νόμο θα υπάρχει πλέον μία μόνο λέσχη κάτω από κάθε έμβλημα, με την ευθύνη της ΠΑΕ. Σχετικά με το πως έφτασε η ΕΛΑΣ στα ίχνη του 18χρονου που έριξε την φωτοβολίδα στον αστυνομικό, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως “Η αστυνομία δεν αντιμετωπίζει τα εγκλήματα προνομιακά. Όταν κάποιος δολοφονεί ψάχνει να τον βρει. Αυτή είναι η δουλειά της. Η αστυνομία έχει βούληση απέναντι σε οποιοδήποτε έγκλημα. Εάν δεν υπήρχε στρατηγική, υποδομή και συστηματική δουλειά δεν θα φτάναμε σε αποτελέσματα. Και θα φτάσουμε και σε άλλα αποτελέσματα. Αποδεικνύεται έμπρακτα. Έχουμε στρατηγική η οποία απέδωσε στη σύλληψη, μόλις σε 24 ώρες”.

Έρχονται νέες συλλήψεις για την επίθεση κατά του 31χρονου αστυνομικού

Τέλος ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι θα γίνουν και άλλες συλλήψεις για την επίθεση στον 31χρονο αστυνομικό. “Υπάρχουν στοιχεία που θα αξιοποιηθούν και στοιχεία που προέκυψαν από τη μαζική προσαγωγή το βράδυ της επίθεσης και στοιχεία από πληροφορίες που αντλούνται από την πρώτη στιγμή με τις υπηρεσίες ασφαλείας και από παλιές υποθέσεις που θα έρθουν ξανά στην επιφάνεια. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα φτάσουμε και σε άλλες συλλήψεις, συλλήψεις πιο κεντρικών στελεχών. Υπάρχουν πρόσωπα που παρατηρείται η συμμετοχή τους σε διάφορους ρόλους, όταν γίνονται διάφορα επεισόδια. Τώρα, θα συσχετιστούν στοιχεία, έχουν ζητηθεί άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, να δούμε για παράδειγμα, στο Βόλο ήταν κάποιοι από αυτούς; Σε παλαιότερα επεισόδια; Θα γίνει μία δουλειά όπως πρέπει να γίνει, με βάση τους κανόνες δικαίου και με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που κάνει η ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να μην σταματήσουμε μέχρι να φτάσουμε σε όσους περισσότερους μπορούμε”, κατέληξε.

Καμία δημοσίευση για προβολή