Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Το 2025 οι ΑΠΕ θα εκθρονίσουν τον άνθρακα ως η πρώτη πηγή ηλεκτρισμού παγκοσμίως

Παγκοσμίως, η άνοδος των ΑΠΕ μαζί με την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αναμένεται να οδηγήσει στην μείωση της χρήσης άνθρακα σε λιγότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

IEA: Το 2025 οι ΑΠΕ θα αποτελούν την πρώτη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας

Στο τέλος του 2025 – δηλαδή, σε λιγότερο από δύο χρόνια – οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αναμένεται να έχουν εκθρονίσει τον άνθρακα ως η πρώτη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Οι ΑΠΕ, κυρίως η ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα, αναμένεται να παράγουν το 2025 περισσότερο από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας, φτάνοντας στο 37% του συνόλου το 2026, από 30% το 2023, όπως εκτιμάται στην έκθεση “Ηλεκτρική Ενέργεια 2024” του IEA. Οι ΑΠΕ αναμένεται ιδίως να αντισταθμίσουν τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις προηγμένες οικονομίες του πλανήτη, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον έγκυρο διεθνή οργανισμό, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Κίνα, που παράγει σήμερα περισσότερη από τη μισή ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο που προέρχεται από άνθρακα, εν μέσω αβεβαιοτήτων σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες και τον αντίκτυπό τους στα φράγματα, αλλά και με την εξέλιξη της οικονομικής ανάκαμψης και της ζήτησης, όπως επισημαίνεται στην έκθεση. Στην Κίνα προβλέπεται “αργή διαρθρωτική μείωση” της χρήσης του άνθρακα ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Παγκοσμίως, η άνοδος των ΑΠΕ μαζί με την αύξηση σε κάποιο επίπεδο της παγκόσμιας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αναμένεται να οδηγήσει στην μείωση της χρήσης άνθρακα σε λιγότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ο άνθρακας αποτελεί την πιο επιβλαβή πηγή ενέργειας για το κλίμα και την ποιότητα του αέρα.

Για τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από άνθρακα αναμένεται ως εκ τούτου να μειώνεται κατά μέσον όρο ετησίως κατά 1,7% ως το 2026, μετά από το 2023 στο οποίο δυστυχώς καταγράφηκε αύξηση της χρήσης του κατά 1,6%, σε ένα πλαίσιο χαμηλής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας – ως εναλλακτική πηγή ενέργειας – στην Ινδία και στην Κίνα.

Την ίδια ώρα η παραγωγή των σταθμών που λειτουργούν με φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί “ελαφρά” τα τρία επόμενα χρόνια, κατά περίπου 1% ετησίως.

Όσον αφορά στην πυρηνική ενέργεια, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται ως το 2025 να ανέλθει εκ νέου στο επίπεδο του 2021, με την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στη Γαλλία, την επαναλειτουργία αντιδραστήρων στην Ιαπωνία και την έναρξη λειτουργίας άλλων στην Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Καμία δημοσίευση για προβολή