Δικαστική προσφυγή ΗΠΑ εναντίον της Apple λόγω κατάπνιξης ανταγωνισμού στα smartphones

Το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple, υποχρεώνοντάς την να προσφέρει στους χρήστες περισσότερες επιλογές για το πώς εφαρμογές τρίτων εταιρειών μπορούν να λειτουργούν στις συσκευές τις οποίες σχεδιάζει ο τεχνολογικός κολοσσός.

Apple: Προσφυγή των ΗΠΑ εναντίον της για κατάπνιξη του ανταγωνισμού

Κατά της (Αμερικανικής) Apple προσέφυγε στα αστικά δικαστήρια το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και 15 πολιτείες των ΗΠΑ, ενάντια σε αυτό που θεωρούν πως αποτελεί μονοπώλιο του τεχνολογικού κολοσσού στην αγορά των κινητών τηλεφώνων, πλήττοντας μικρότερους ανταγωνιστές και διατηρώντας καθ’ αυτόν τον τρόπο υψηλές τις τιμές των ιδιαίτερα δημοφιλών προϊόντων και υπηρεσιών της.

Η αγωγή έκτασης 88 σελίδων, που κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιούαρκ στο Νιού Τζέρσεϊ, επικεντρώνει, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης – στην αγωγή του οποίου συμμετέχει και η διοικητική περιφέρεια της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον – “στην απελευθέρωση των αγορών των smartphones από την συμπεριφορά της Apple που πλήττει τον ανταγωνισμό”.

Με την προσφυγή αυτή εναντίον της, η Apple περιλαμβάνεται πλέον στους τεχνολογικούς γίγαντες – όπως η Google της Alphabet, η Meta Platforms και η Amazon – οι οποίοι έχουν δεχθεί αστικές προσφυγές από κανονιστικές αρχές των Αμερικανικών κυβερνήσεων τόσο του τέως προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και του νυν προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

“Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερες τιμές επειδή εταιρείες παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους”, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ. “Αν αφεθεί απρόσκοπτη, η Apple απλώς θα συνεχίσει να ενισχύει το μονοπώλιό της στα smartphones”, ανέφερε με ανησυχία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε, ότι η Apple χρεώνει έως και 1.599 δολάρια για ένα iPhone και αποκομίζει μεγαλύτερο κέρδος από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στη βιομηχανία αυτή. Αξιωματούχοι λένε επίσης, ότι η Apple χρεώνει παρασκηνιακά διάφορους εμπορικούς εταίρους της – από εταιρείες ανάπτυξης λογισμικών, μέχρι εταιρείες πιστωτικών καρτών και ακόμη και αντιπάλους της όπως η Google – με τρόπους που τελικά αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές και ενισχύουν το κέρδος της Apple.

Από τον καιρό που ήταν ένας περιθωριακός “παίκτης” στην αγορά των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple βασίζεται στην επιπλέον χρέωση των χρηστών για προϊόντα τεχνολογίας στα οποία η εταιρεία υπαγορεύει σχεδόν όλες τις λεπτομέρειες για το πώς οι συσκευές της λειτουργούν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει να αλλάξει αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο υποχρεώνοντας την Apple, μια εταιρεία με χρηματιστηριακή αποτίμηση – κεφαλαιοποίηση – 2,7 τρισ. Δολαρίων ΗΠΑ, να προσφέρει στους χρήστες περισσότερες επιλογές για το πώς εφαρμογές τρίτων εταιρειών μπορούν να λειτουργούν στις συσκευές τις οποίες σχεδιάζει η Apple.

Στην είδηση της προσφυγής του Αμερικανικού Δημοσίου κατά της Apple, οι μετοχές της κατασκευάστριας εταιρείας του εξαιρετικά δημοφιλούς παγκοσμίως “έξυπνου” κινητού τηλεφώνου iPhone – η Apple δημιούργησε το πρώτο του είδους – κατέγραψαν πτώση 4,1% χθες, στα 171,37 δολάρια καθ’ εκάστη.

Πάντως, με ανακοίνωσή της, η εταιρεία κολοσσός αρνήθηκε τις κατηγορίες που της αποδίδονται, αναφέροντας πως “Η αγωγή αυτή απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που ξεχώρισαν τα προϊόντα της Apple σε σφόδρα ανταγωνιστικές αγορές. Αν επιτύχει, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργούμε το είδος της τεχνολογίας που ο κόσμος περιμένει από την Apple – το σημείο τομής της συσκευής, του λογισμικού και των υπηρεσιών”, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά του, ο βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Μάικλ Κικουκάουα δήλωσε: “Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπόστηρίζει σθεναρά τη δίκαιη και ισχυρή επιβολή των αντιμονοπωλιακών νόμων”.

Καμία δημοσίευση για προβολή