Δημοσκόπηση-κόλαφος για τον Τραμπ: Έξι στους δέκα Αμερικανούς θέλουν να αποχωρήσει τώρα από την προεδρία των ΗΠΑ – Αλλά έχει δυνατή “συνειστώσα” στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Δεν έχουν τέλος οι… απογοητεύσεις που παίρνει το τελευταίο διάστημα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ: τα δικαστήρια απορρίπτουν τις αβάσιμες αιτιάσεις του για νοθεία στις προεδρικές εκλογές, η Βουλή των Αντιπροσώπων κινεί διαδικασία αποπομπής του για δεύτερη φορά μέσα στη θητεία του, Ρεπουμπλικάνοι καταδικάζουν το ρόλο του για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο και τώρα και οι πολίτες του γυρίζουν την πλάτη.

Φύγε τώρα, λέει το 56%

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos σχεδόν έξι στους δέκα Αμερικανούς δηλώνουν ότι επιθυμούν ο Τραμπ να εγκαταλείψει την προεδρία «εδώ και τώρα» μια εβδομάδα πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Αναλυτικά, το ποσοστό των πολιτών που θέλει ο Τραμπ να απομακρυνθεί άμεσα φθάνει το 56%, από 51% προηγούμενης δημοσκόπησης. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 92% μεταξύ των Φιλελεύθερων και στο 94% για τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους, ενώ στον αντίποδα, «όχι» στην απομάκρυνση Τραμπ λέει το 94% των οπαδών του Τραμπ και το 66% των παραδοσιακών Ρεπουμπλικάνων, αν και το 24% του τάσσεται υπέρ της άμεσης απομάκρυνσής του από τον προεδρικό θώκο.

Συνιστώσα Τραμπ στο GOP

Το ανησυχητικό για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι ότι από τη δημοσκόπηση -και όχι μόνο- προκύπτει στο εσωτερικό του μια διακριτή «συνιστώσα Τραμπ» μεταξύ των ψηφοφόρων του. Συγκεκριμένα, το 91% των οπαδών του στηρίζει την συνεχιζόμενη αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος (46% στους Ρεπουμπλικάνους), το 96% θεωρεί ότι κάνει το κόμμα καλύτερο (51% γενικά στους ψηφοφόρους του κόμματος) και το 92% θέλει να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος το 2024 (το ποσοστό πέφτει στο 41% στους Ρεπουμπλικάνους).

Καμία δημοσίευση για προβολή