Δημοσκόπηση Public Issue: Καταρρέει η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στους θεσμούς

«Καμπανάκι» για τις πολιτικές και θεσμικές ηγεσίες της χώρας πρέπει να αποτελέσουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Public Issue σχετικά με το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς της χώρας και τα όργανά τους.

Στην έρευνα αποκαλύπτεται πλήρης κατάρρευση της εμπιστοσύνης αυτής, με επίκεντρο, μάλιστα, τη Δικαιοσύνη, η οποία το τελευταίο διάστημα καλείται να δώσει κρίσιμες απαντήσεις σε μείζονα κοινωνικά ζητήματα όπως, για παράδειγμα, η τραγωδία των Τεμπών. Τα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν, παράλληλα, σχεδόν συντριπτική έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την αστυνομία, τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή.

Τα ευρήματα της Public Issue είναι πολύ σοβαρά, σε μια «περίεργη» περίοδο για τη χώρα, όπου όλοι οι θεσμικοί παράγοντες καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, καθώς οι πολλαπλές, συνήθως εισαγόμενες, κρίσεις προκαλούν μείζονες πιέσεις στους πολίτες, θέτουν υπό αμφισβήτηση δεδομένα και πρακτικές και τροφοδοτούν εκ νέου λαϊκιστές, οι οποίοι και διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο και ισχυρότερο ρόλο στα πράγματα της χώρας.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που έκανε η Public Issue, η ζοφερή εικόνα που προκύπτει από την έρευνα έχει ως εξής:

  • Τα κόμματα, ως πολιτικός και κοινωνικός θεσμός, παραμένουν πλήρως απαξιωμένα. Τα εμπιστεύεται μόλις το 9% των πολιτών. Αντίστοιχο ποσοστό είχε μετρηθεί στην Ελλάδα το 2008, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης.

  • Η κρίση των αντιπροσωπευτικών θεσμών είναι εδώ. Η κοινωνική εμπιστοσύνη στη Βουλή συνεχίζει να μειώνεται (18%). Καταγράφει, μάλιστα, το 2ο χειρότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας, μετά το 2011 (11%).

  • Λιγότεροι από 3 στους 10 (27%) εμπιστεύονται σήμερα τη δικαιοσύνη και τους δικαστές. Οι υποθέσεις διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, παιδοφιλίας, αστυνομικής βίας, υποκλοπών, που δημοσιοποιούνται, έχουν κλονίσει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο αίσθημα δικαίου.

  • Η πλειοψηφία των πολιτών (54%) στην Ελλάδα δεν εμπιστεύεται σήμερα την Αστυνομία σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας από την Public Issue. Το έλλειμμα κοινωνικής εμπιστοσύνης στον θεσμό, που διογκώθηκε την τελευταία 5ετία, εξακολουθεί να διατηρείται σε πλειοψηφικά επίπεδα.

Καμία δημοσίευση για προβολή