Δημοσκόπηση Pulse: Η κοινωνία είναι χωρισμένη σε αυτούς που ασφυκτιούν και στους φοβισμένους. Προβάδισμα 12 μονάδων με μικρή φθορά της ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισοφάρισε το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, 24,5% πίσω από τη ΝΔ

 

Η κοινωνία – πέρα από κόμματα , ηλικίες, κοινωνική και οικονομική θέση – είναι χωρισμένη σε αυτούς που ασφυκτιούν ( σε προσωπική ή οικονομική βάση) και σε αυτούς που είναι φοβισμένοι. Η ψυχολογική κούραση είναι διάχυτη. Αυτή η περίοδος που ζούμε είναι η χειρότερη που έχουμε ζήσει. «Ο κόσμος δεν το αντέχει». Τα μέτρα δεν τηρούνται.

Η κυβέρνηση εισπράττει μια φθορά δύο ποσοστιαίων μονάδων από αυτή την κατάσταση.Τα κέρδη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πενιχρά και πάντως μη πολιτικά αξιοποιήσιμα, λόγω της παρατεταμένης στασιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ και του αρνητικού ισοζύγιου αποδοχής και απόρριψης που έχει στην κοινωνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, προηγούμενος 16 μονάδων των κ. Τσίπρα.

  • Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΝΔ έχασε το τελευταίο εξάμηνο 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει μόνο μία, υπολοιπόμενος του εκλογικού ποσοστού του 6,5 μονάδες. Το ΚΙΝ.ΑΛ παραμένει σε τέλμα στασιμότητας.

Αυτή είναι η γενική εικόνα που προκύπτει από η νέα μεγάλη δημοσκόπηση  της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ,με τη Σία Κοσιώνη.

Προβάδισμα 12 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικότερα: Προβάδισμα 12 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων. Η ΝΔ συγκεντρώνει 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, ενώ ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7%, ΚΚΕ με 5,5%, Ελληνική Λύση με 4,5%, ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο» απάντησε το 7,5% ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ φτάνουν στο 10,5%.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι στο 76% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 69%.

 

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 16 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Καταλληλότερο για πρωθυπουργό θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 43% των ερωτηθέντων έναντι 27% που επιλέγουν τον Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απάντησαν το 27%.

Σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τα ελληνοτουρκικά το 41% κρίνει ότι ήταν θετικές (33% μάλλον θετικά, 8% σίγουρα θετικά), ενώ το 39% εκτιμά ότι ήταν αρνητικές (25% μάλλον αρνητικά, 14% σίγουρα αρνητικά). Οι θετικές απαντήσεις για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις προέρχονται κυρίως από ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής (66%) και της ΝΔ (55%) ενώ οι αρνητικές κυρίως από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (67%) και του ΣΥΡΙΖΑ (47%).

Η διαχείριση της πανδημίας

Πιο αναλυτικά σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, το 47% την αποτιμά θετικά (22% σίγουρα θετικά, 25% μάλλον θετικά), ενώ επίσης το 47% την αποτιμά αρνητικά (15% μάλλον αρνητικά, 32% σίγουρα αρνητικά).

Στο ερώτημα για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της πανδημίας, το 62% τους αποτιμά αρνητικά (24% μάλλον αρνητικά, 38% σίγουρα αρνητικά) και το 30% θετικά (12% σίγουρα θετικά, 18% μάλλον θετικά).

Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες, το 59%, ανησυχούν για τις νέες μεταλλάξεις (30% πολύ, 29% αρκετά), το 20% μέτρια, ενώ μικρή είναι η ανησυχία του 15% των ερωτηθέντων (6% λίγο, 9% ελάχιστα έως καθόλου). Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις είναι μεγαλύτερη στους άνω των 60 ετών ενώ λιγότερο ανήσυχη είναι η ηλικιακή ομάδα 17 έως 29 ετών.

Οι εκτιμήσεις για τις αιτίες αύξησης των κρουσμάτων

Σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, το 42% εκτιμούν ότι οφείλεται στην εφαρμογή των μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, το 24% εκτιμά ότι ευθύνεται η χαλαρή τήρηση μέτρων και περιορισμών, το 18% οι ανεπαρκείς έλεγχοι εφαρμογής των μέτρων και των περιορισμών, το 20% απαντά ότι στην αύξηση των κρουσμάτων συνέβαλαν οι διαδηλώσεις, το 10% οι νέες μεταλλάξεις και το 6% οι μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι.

  • Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας του ΣΚΑΪ και της Pulse για την αποδοχή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Η συντριπτική πλειονότητα, το 82% απαντά ότι θα κάνει το εμβόλιο (61% σίγουρα ναι, 21% μάλλον ναι), ενώ οι αρνητικές απαντήσεις είναι μόλις 16% (8% μάλλον όχι, 8% σίγουρα όχι).

Διχασμός για την άρση του lockdown

Σχετικά με την άρση lockdown οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς το 35% επιθυμεί άμεση χαλάρωση και το 34% μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων. Επίσης, ένα 17% είναι υπέρ της παράτασης των περιορισμών για όσο χρειαστεί.

Το 42% εκτιμούν ότι πρώτα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο, το 30% επιθυμούν να ανοίξουν αρχικά τα σχολεία και το 14% οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Μοιρασμένη η κοινή γνώμη στην παρέμβαση Μπάιντεν στα Ελληνοτουρκικά

Στο ερώτημα εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το 32% απάντησαν θετικά (πολύ 11%, αρκετά 21%) και το 32% αρνητικά (12% λίγο, 20% ελάχιστα έως καθόλου). Οι περισσότερες θετικές απαντήσεις δόθηκαν από ψηφοφόρους της ΝΔ (51%) και του Κινήματος Αλλαγής (42%) και οι περισσότερες αρνητικές από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (72%) και του ΣΥΡΙΖΑ (39%).

Η απόφαση για την προανακριτική για τις τηλεοπτικές άδειες

Με την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, συμφωνεί το 33% των ερωτηθέντων, μάλλον συμφωνεί το 15%, μάλλον διαφωνεί το 11% και σίγουρα διαφωνεί το 19%.

Οι περισσότερες θετικές απαντήσεις για σύσταση προανακριτικής δόθηκαν από ψηφοφόρους της ΝΔ (55%) και του Κινήματος Αλλαγής (42%) και οι περισσότερες αρνητικές απαντήσεις από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (36%) και του ΣΥΡΙΖΑ 30%. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 12% σίγουρα συμφωνεί και 16% μάλλον συμφωνεί με τη σύσταση προανακριτικής.

  • Η ταυτότητα της έρευνας: Η έρευνα της Pulse είναι πανελλαδική και έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.306 ατόμων το διάστημα 26 – 28 Μαρτίου 2021.

Πηγή: skai.gr

 

Καμία δημοσίευση για προβολή