Διπλή δημοσιονομική βόμβα τα αναδρομικά σε δώρα και συντάξεις - Η κυβέρνηση δίνει μάχες ανατροπής στο ΣτΕ

Άλλη η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και τελείως διαφορετική η αντιμετώπιση των αναδρομικών για δώρα και συντάξεις από την κυβέρνηση, η οποία υπερασπίζεται νομικά «με νύχια και με δόντια» τις, αρνητικές για τους εργαζόμενους, ρυθμίσεις των μνημονίων.

Στο υπουργείο Οικονομικών είναι θορυβημένοι από το κλίμα που δημιουργείται και πολύ περισσότερο από το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από το ενδεχόμενο θετικής απόφασης του ΣτΕ στις προσφυγές εργαζομένων και συνταξιούχων του Δημοσίου.

Και αυτό γιατί αν το ανώτατο δικαστήριο αποφασίσει την επιστροφή μόνον των δώρων για την περίοδο 2013 – 2018 το συνολικό ποσό της επιβάρυνσης του Προϋπολογισμού ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους, το μεγαλύτερο ποσό των επιστροφών αφορά τους εργαζόμενους που αμολίβονται με το ενιαίο μισθολόγιο (2,8 δισ.) Θα κολουθήσουν τα Σώματα Αφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις (885 εκατ.) οι γιατροί του ΕΣΥ (101,9 εκατ) και οι ΠΑνεπιστημιακοί (55,1 εκατ.)

Σε ό,τι αφορά το κόστος από την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς κτου επιδόματος αδείας, το κόστος υπολογίζεται σε 7122 εκατ. το 2019 και 733 εκατ. το 2020.

Από τις αποφάσεις του ΣτΕ θα κριθούν η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και τα δημοσιονιμικά αποτελέσματα, που συνδέονται και με το πρωτογενές πλεόνασμα, στο οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στους Θεσμούς.