Διπλή γλώσσα από το ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα. Σε διαφορετική «γραμμή» Τσίπρας - Τσακαλώτος

Με δυο γραμμές εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να ασκήσει «δυναμική αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση για την πολιτική της σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Άλλα λέει ο κ. Τσίπρας και άλλα ο κ. Τσακαλώτος.

Ο κ.Τσίπρας λέει ότι είχαν βρει τη λύση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά ο κ. Τσακαλώτος, ως πιό αρμόδιος, τον διορθώνει δηλώνοντας ότι δεν είχαν βρει ακριβώς τη λύση  (αλλιώς θα την εφάρμοζαν) αλλά είχαν βρει τη στρατηγική για τη λύση. (ΣΣ. Την οποία όμως δεν είδαμε…)

Ούτε όμως ο πρώην πρωθυπουργός όυτε ο υπουργός του επί των Οικονομικών, δεν λένε αν υποβλήθηκε ποτέ αίτημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προς τους Θεσμούς για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αν συζητήθηκε και αν έγινε δεκτό από το Eurogroup.

  • Και προφανώς δεν λένε τίποτε για τον απλούστατο λόγο ότι ούτε κατατέθηκε, ούτε συζητήθηκε, ούτε έγινε ποτέ δεκτό ένα τέτοιο αίτημα.

Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας «τρολάρουν» τη σύγχυση αυτή στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι:

  • «η δήθεν λύση υπήρχε μόνο στη φαντασία του κ. Τσίπρα, που συγχέει δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Συγχέει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι « στην αρχή η ηγεσία και  τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι ήταν αδύνατο ένα  αίτημα για τη μείωση των υπερβολικά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία, άλλωστε, είχε συμφωνήσει η Κυβέρνησή τους στο πλαίσιο του τρίτου αχρείαστου μνημονίου. Στη συνέχεια είπαν ότι βρήκαν τη λύση με τη δημιουργία του καταπιστευτικού λογαριασμού. Τώρα, αφενός λένε ότι θα εφάρμοζαν τη λύση δίχως να χρειαστούν διαπραγματεύσεις και αφετέρου κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι δεν άρχισε τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις».

Σημειώνεται ότι το κυβερνών κόμμα  προσδιόρισε προεκλογικά τη στρατηγική του και την εφαρμόζει πιστεύοντας ότι θα επιτευχθεί. Όπως έχει δηλωθεί αρμοδίως, «πρώτα θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος που απαιτείται για το 2020 και η κυβέρνηση πιστεύει πως το 2021 βρει τη χώρα  με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα».

  • Γενικότερα πάντως στη ΝΔ θεωρούν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει βρει τα πατήματά του ως αξιωματική αντιπολίτευση».

Διαφορετικά, λένε, δεν εξηγείται ότι ενώ η κριτική που ασκεί στις κυβερνητικές εξαγγελίες είναι ότι «βρήκαν και τρώνε από τα έτοιμα» (υπονοώντας ότι η ο κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης με χρήματα που «μάζεψε»  ο κ. Τσίπρας)  στη συνέχεια τον κατηγορούν ότι οι πολιτικές αυτές είναι… «αντιλαϊκές και  νεοφιλελεύθερες».