ΔΝΤ: Απειλές για την παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος στη Γάζα και το αντάρτικο των Χούτι – Πλήγμα σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, από την πλευρά του τόνισε πως "αυτά που συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας", καθώς επίσης και "στην Ουκρανία... και στην Ερυθρά Θάλασσα" εγείρουν τις κυριότερες "προκλήσεις" για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Απειλές για την παγκόσμια οικονομία χαρακτήρισε χθες τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι ανοιχτά της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν με ιδιαίτερες συνέπεις για τη Διώρυγα του Σουέζ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Όπως εξήγησε από το Ντουμπάι, ο πόλεμος στη Γάζα έχει ήδη καταφέρει πλήγμα στην οικονομία της περιφέρειας της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. “Φοβάμαι πάνω απ’ όλα το ενδεχόμενο η σύρραξη να τραβήξει σε μάκρος, καθώς όσο παρατείνεται, τόσο μεγεθύνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης”, τόνισε η επικεφαλής του διεθνούς χρηματο-οικονομικού θεσμού της Ουάσιγκτον σε ετήσια εκδήλωση που συγκεντρώνει προσωπικότητες του κόσμου των επιχειρήσεων και πολιτικούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνεχίζεται ως αύριο Τετάρτη.

“Αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε κίνδυνο διάχυσης στη Διώρυγα του Σουέζ”, περιοχή καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, συνέχισε η κα Γκεοργκίεβα, αναφερόμενη στις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν εις ένδειξη αλληλεγγύης προς τους χειμαζόμενους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο τέλος Ιανουαρίου, έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED στα Γαλλικά, UNCTAD στα Αγγλικά), προειδοποιούσε πως ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου που διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε κατά 40% και πλέον τους προηγούμενους δυο μήνες. Αν οι εχθροπραξίες επεκταθούν, “αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο προβληματικό για τον κόσμο στο σύνολό του”, σημείωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, εστιάζοντας στην οικονομική διάσταση του πολέμου στη Γάζα, πέρα από την ανθρωπιστική καταστροφή, την ισοπέδωση του θύλακα, τους δεκάδες χιλιάδες άμαχους νεκρούς, τα χιλιάδες παιδιά που έχουν σκοτωθεί και τα τόσα άλλα δεινά του.

Αντ’ αυτών, αντέτεινε πως “Αναμένω ότι ως τα μέσα της χρονιάς τα επιτόκια θα κινηθούν προς την κατεύθυνση που κινείται ο πληθωρισμός τον τελευταίο χρόνο”.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, από την πλευρά του τόνισε πως “αυτά που συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας”, καθώς επίσης και “στην Ουκρανία… και στην Ερυθρά Θάλασσα” εγείρουν τις κυριότερες “προκλήσεις” για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Αν “προσθέσετε τούτες τις μεταβλητές σε αυτό που πιθανόν ήταν ήδη ο χαμηλότερος δείκτης ανάπτυξης των τελευταίων 35 ως 40 χρόνων… είναι κάτι που πρέπει να το παρακολουθούμε στενά”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του έτερου διεθνούς χρηματο-οικονομικού θεσμού.

Καμία δημοσίευση για προβολή