ΔΝΤ: Η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται αλλά ο πληθωρισμός παραμένει κύριος αντίπαλος της

Η παγκόσμια οικονομία δείχνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό, τι πίστευαν προηγουμένως οι οικονομολόγοι  – αλλά, αν και ορισμένοι κίνδυνοι έχουν μειωθεί, το μέλλον δεν έχει εξασφαλιστεί και ο κίνδυνος επιστροφής σε ασταθείς καιρούς είναι πραγματικός, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τρίτη.

Στην τελευταία επικαιροποίηση του World Economic Outlook, ο οργανισμός ανέφερε ότι αναμένει παγκόσμια ανάπτυξη 3% τόσο το 2023 όσο και το 2024. Το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για το 2023 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη εκτίμησή του πριν από τρεις μήνες και διατήρησε αμετάβλητες τις προοπτικές για το 2024.

«Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αποδείχθηκε ανθεκτική το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οδηγώντας σε μια μέτρια αναθεώρηση προς τα πάνω για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023», ανέφερε σε δήλωσή του ο Pierre-Olivier Gourinchas, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. «Αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει αδύναμη με βάση τα ιστορικά πρότυπα».

Τον Απρίλιο, καθώς οι αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα και η αυξανόμενη ανησυχία για μια πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ αναστάτωσαν τις αγορές και τις ασταθείς οικονομικές προοπτικές, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις οικονομικές προβλέψεις του κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας στο 2,8%.

Μέχρι τον Ιούλιο, οι οικονομικές προοπτικές έχουν γίνει λίγο πιο ευοίωνες: Η πανδημία Covid δεν θεωρείται πλέον παγκόσμια κρίση υγείας, οι αλυσίδες εφοδιασμού ρέουν πιο ομαλά και η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε σταθερή εν μέσω ισχυρών αγορών εργασίας, ανέφερε το ΔΝΤ.

Η επίλυση της αντιπαράθεσης για το ανώτατο όριο χρέους και η ταχεία δράση των ρυθμιστικών αρχών για την καταστολή των τραπεζικών κρίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη βοήθησαν στην αναχαίτιση των κινδύνων μιας ευρύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανέφερε το ΔΝΤ την Τρίτη, προειδοποιώντας ότι «οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη δεν είναι μεγάλης σημασίας».

«Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός ή να αυξηθεί, για παράδειγμα από την εντατικοποίηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ή από ακραία καιρικά φαινόμενα», δήλωσε ο Gourinchas. «Αυτό θα μπορούσε να απαιτήσει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και να οδηγήσει σε άλλη μια περίοδο αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Οι τρέχουσες προβλέψεις ανάπτυξης του 3%, ωστόσο, παραμένουν κάτω από αυτό που είχε επιτευχθεί πριν από την πανδημία, ανέφερε ο οργανισμός. Από το 2000 έως το 2019, η ετήσια παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ήταν κατά μέσο όρο 3,8%, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Πέρυσι, η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,5%.

Οι προηγμένες οικονομίες εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεση. Το 2023, η οικονομία των ΗΠΑ προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 1,8%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 0,4% και η Γερμανία να συρρικνωθεί κατά 0,3%.  

Όταν εξετάζουμε την παγκόσμια οικονομία, υπάρχουν ανησυχίες ότι η ανάκαμψη της Κίνας θα μπορούσε να αργήσει κι άλλο, καθώς ο υπερχρεωμένος τομέας ακινήτων της  επιβαρύνει την ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεση.

Και υπάρχει επίσης ανησυχία ότι  ο «γεωοικονομικός κατακερματισμός» –  όπου τα γεωπολιτικά ιδεώδη θα μπορούσαν να μετατοπίσουν τις οικονομικές δυνάμεις μακριά από την παγκοσμιοποίηση και προς μια πιο εθνικιστική και κατακερματισμένη προσέγγιση – θα μπορούσε να διαταράξει το εμπόριο, τις διασυνοριακές κινήσεις χρημάτων και ανθρώπων και τις τιμές των εμπορευμάτων.

Ωστόσο, η προτεραιότητα είναι οι οικονομίες να νικήσουν τον πληθωρισμό, δήλωσε ο Gourinchas.

«Για αυτό, πρέπει η νομισματική πολιτική να παραμείνει περιοριστική έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί», είπε.

«Σε πολλές χώρες, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να γίνει αυστηρότερη για να ανοικοδομηθούν τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας και να ενισχυθεί η συνολική αξιοπιστία των στρατηγικών μείωσης του πληθωρισμού, με τη σύνθεση της δημοσιονομικής προσαρμογής να εξασφαλίζει στοχευμένη στήριξη για τους πιο ευάλωτους. Οι βελτιώσεις στην πλευρά της προσφοράς της οικονομίας θα διευκόλυναν τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ομαλότερη μείωση του πληθωρισμού προς τα επίπεδα στόχους».

Και πρόσθεσε: «Απαιτείται επείγουσα δράση για την ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας στις πολιτικές για το κλίμα, το διεθνές εμπόριο ή την αναδιάρθρωση του χρέους, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων».

 

 

 

ΠΗΓΗ: CNN

 

Καμία δημοσίευση για προβολή