Δοκιμή με το VW R-Line Tiguan

Από την πρώτη φορά που πρωτοκυκλοφόρησε στους ελληνικούς δρόμους το VW Tiguan απέκτησε φανατικούς φίλους, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι έχουν να κάνουν με ένα πολυεργαλείο που μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες τους, είτε εντός είτε εκτός δρόμου. Με το R-Line Tiguan, το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, από τα πρώτα λεπτά αισθανθήκαμε οικία. Στυλάτο, ευρύχωρο, δυναμικό και με καλή θέση οδήγησης ανέδειξε από την πρώτη στιγμή όλα εκείνα τα στοιχεία που θέλει ένας οδηγός που επιλέγει ένα τέτοιο SUV. Κατάφερε να παντρέψει την άνεση με τη γρήγορη και δυναμική οδήγηση, την οδηγική απόλαυση με τη στιγμιαία αύξηση της αδρεναλίνης .

Εμφανισιακά είναι όμορφο και αρκετά ογκώδες, γεγονός που παραπέμπει σε μεγαλύτερη κατηγορία. Διαθέτει ξεχωριστούς μεγάλους προφυλακτήρες, μεγάλη μπροστινή μάσκα, πολλά τα αεροδυναμικά βοηθήματα και λειτουργική αεροτομή. Το λογότυπο R-Line στα πλαϊνά ανεβάζει το επίπεδο του μοντέλου και δείχνει την ιδιαιτερότητά του, ενώ οι ζάντες των 19 ιντσών και το καλό σύστημα ανάρτησης εξομαλύνουν κάθε είδους ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Η ιδιαίτερα καλή εξωτερική παρουσία του μοντέλου συνεχίζεται και εσωτερικά. Οι σχεδιαστές επέλεξαν απλές γραμμές, με ποιοτικά υλικά και με άφθονους αποθηκευτικούς χώρους. Το τιμόνι είναι άκρως λειτουργικό, έχοντας όλες τις λειτουργίες που χρειάζεται ο οδηγός για να έχει τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου, ενώ τα σπορ καθίσματα δείχνουν τον σπορτίφ χαρακτήρα του και μετατρέποντας το πολύωρο ταξίδι με μια ξεκούραστη διαδρομή. Οι χώροι του είναι μεγάλοι, μεταφέροντας χωρίς πρόβλημα μια τρίτεκνη οικογένεια. Τα 420 λίτρα μπορούν να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες μιας οικογένειας.

Αυτό που κάνει το μοντέλο ξεχωριστό είναι ο 1.5 TSi κινητήρας με τους 150 ίππους ο οποίος αντικατέστησε τον μικρότερο παλιότερο 1.4 λιτρο κινητήρα. Αίσθηση κάνει η πολύ συχνή λειτουργία του κινητήρα με μειωμένους κυλίνδρους, γεγονός που δείχνει την επιθυμία των μηχανικών για μεγαλύτερη οικονομία και μείωση των ρύπων. Από τις χαμηλές στροφές η ροπή είναι αρκετή για να κινήσει υποδειγματικά το αυτοκίνητο. Τα 250 Nm της ροπής του είναι ικανά να δώσουν καλή επιτάχυνση, αν και στην πράξη για έναν που επιθυμεί υψηλές επιδόσεις θα ήθελε λίγους ίππους παραπάνω.

Η επιτάχυνσή του, ωστόσο, μπορεί να θεωρηθεί καλή, καθώς χρειάζεται 9,3 δευτερόλεπτα για να επιταχύνει από την στάση μέχρι και τα πρώτα 100 χλμ/ώρα, φθάνοντας την τελική ταχύτητα των 202 χλμ/ώρα. Η οικονομία του καυσίμου είναι μεγάλη όταν το όχημα κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς μεγάλη βάρη στο κινητήρα, ενώ όταν δουλεύει σε χαμηλές στροφές απενεργοποιούνται δύο κύλινδροι. Όταν πιέσαμε το αυτοκίνητο, η κατανάλωση δεν εκτοξεύτηκε σε υψηλά επίπεδα. Η μέση κατανάλωση όλο το διάστημα της δοκιμής κυμάνθηκε στα 8,5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, αφήνοντάς μας ικανοποιημένους ως προς αυτά που μας πρόσφερε το συγκεκριμένο SUV.

Με το αυτοκίνητο ξεπεράσαμε τα 700 χιλιόμετρα οδήγησης. Στην πράξη έγινε απόλυτος σύμμαχος της οδηγικής ευχαρίστησης, ενώ ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις μας σε πάνω από 30 χιλιόμετρα οδήγησης χωμάτινης βατής διαδρομής με ιδιαίτερα υψηλή ταχύτητα. Αποδείχθηκε ότι και σε αυτές τις συνθήκες η συμπεριφορά του είναι άριστη και ασφαλή, χωρίς να αγχώσει ή να κουράσει οδηγό και επιβάτες. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η πολύ καλή ηχομόνωση σε όλες τις οδηγικές συνθήκες. Ο κινητήρας του ανταποκρίθηκε στο έπακρον και ήταν ελαστικός στις χαμηλές στροφές, γεγονός που κρατάει την οικονομία καυσίμου σε χαμηλά επίπεδα κυρίως στην κίνησή του μέσα στις πόλεις. Μέσα στον αστικό ιστό αποδείχθηκε ευκολοδήγητο, ενώ η θέση του οδηγού βρίσκεται ψηλά με καλή περιφερειακή οπτική.

Η βενζινοκίνητη R-Line έκδοση των 1.5 λίτρων με τους 150 ίππους στοιχίζει 31.740 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή