Δρομολογούνται 15,6 χιλιάδες πλειστηριασμοί εξπρές – Τριπλή διαδικασία σε 48 ημέρες

Οι τράπεζες πρόκειται να δρομολογηθούν τον επόμενο μήνα 15,6 χιλιάδες πλειστηριασμούς – εξπρές, με δικαστικές διαδικασίες που θα ολοκληρώνονται σε 48 ημέρες.

Κάθε πλειστηριασμός πλέον εφόσον δεν οδηγήσει σε αποτέλεσμα και καταλήξει άγονος θα επαναληφθεί σε 40 ημέρες, όπως μέχρι σήμερα γινόταν. Όμως εφόσον και ο δεύτερος πλειστηριασμός καταλήξει και πάλι άκαρπος, τότε το δικαστήριο έχει πλέον τη δυνατότητα να επισπεύσει τη διαδικασία και να επαναλάβει τον νέο πλειστηριασμό μέσα σε οκτώ ημέρες, ήτοι σε ένα σύνολο 48 ημερών.

Οι απαιτήσεις της ΕΚΤ

Σκοπός είναι η επίτευξη αποτελεσμάτων από τις επισπεύδουσες τράπεζες μέσα στους λίγους επόμενους μήνες, που θα αποδεικνύουν τη συμμόρφωσή τουςτους έναντι των αναμορφωμένων στόχων του SSM (Single Supervisory Mechanism) – του Μηχανισμού Εποπτείας των εθνικών τραπεζώντης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – για ανάκτηση κεφαλαίων από το πλήθος των “κόκκινων” δανείων, που παραμένει πάντα υψηλό και… επικίνδυνο για τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

Νέα δάνεια προς πώληση

Με την αύξηση και επίσπευση των πλειστηριασμών, θα ακολουθήσει επίσης διεύρυνση του είδους και του όγκου των δανείων που θα βγουν προς πώληση. Επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια που συνοδεύονται από εξασφαλίσεις θα αποτελέσουν τον κύριο όγκο των δανείων που θα πουληθούν τους επόμενους μήνες, πριν αρχίσει να προωθείται και η πώληση στεγαστικών δανείων.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, και παρά τη διαδικαστική διευκόλυνση των πωλήσεων και των πλειστηριασμών, οι προσδοκίες των τραπεζών για βελτίωση αποτελεσμάτων δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρές και αισιόδοξες.

Όπως αναφέρεται αρμοδίως, το αγοραστικό ενδιαφέρον στους πλειστηριασμούς μέχρι τώρα ήταν και παραμένει εξαιρετικά χαμηλό καθώς οι τιμές στις οποίες βγαίνουν τα υπό πλειστηριασμό ακίνητα παραμένουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, σε σχετικά υψηλά επίπεδα για να κινήσουν το ενδιαφέρον επίδοξων αγοραστών.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όπως αναφέρεται, οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άκαρποι λόγω μη εμφάνισης αγοραστών.

Και στο μεγαλύτερο μέρος των πλειστηριασμών ακινήτων που είχαν τελικά αποτέλεσμα, ο αγοραστής ελάχιστες φορές ήταν κάποιος ιδιώτης, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο πλειοδότης ήταν η ίδια η τράπεζα που το είχε εκπλειστηριάσει με την κατώτερη βεβαίως τιμή…

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή