Δρομολογούνται 4 έργα ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ – Οι προοπτικές της Blackstone στην Ελλάδα

 

Τέσσερα έργα ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, δρομολογούνται από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα τα τέσσερα έργα:

  1. Έργο Costa Nopia-Leptos Group: Αφορά επενδυτικό σχέδιο για την «Ανάπτυξη Τουριστικού και Παραθεριστικού Θερέτρου», που θα υλοποιηθεί σε ακίνητο στον νοτιοανατολικό μυχό του κόλπου της Κισσάμου. Το συνολικό κόστος του έργου, κατά την εκτίμηση του φορέα της επένδυσης, ανέρχεται στα 303 εκατομμύρια ευρώ
  2. Έργο του Ομίλου Βιοχάλκο «Ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα». Αφορά την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου, στον Ελαιώνα Ταύρου Αττικής, ιδιοκτησίας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ, προϋπολογισμού 117 εκατομμύρια ευρώ
  3. Έργο «Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177MW», της κοινοπραξίας Notias–East PV και Σια. Αφορά την ανάπτυξη 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας. Εξ αυτών 11 είναι φωτοβολταϊκοί και πέντε αιολικοί σταθμοί. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 172 εκατομμύρια ευρώ
  4. Έργο «Consortium Solar Power». Αφορά επενδυτικό σχέδιο για την «Ανάπτυξη, την Κατασκευή και Λειτουργία συστάδας Φωτοβολταϊκών Σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW». Θα χωροθετηθούν σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 214 εκατομμύρια ευρώ.

“Eυελπιστούμε σε περαιτέρω επενδύσεις” δηλώνουν στην Blackstone 

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές δίνουν έμφαση στον αναπτυξιακό βραχίωνα real estate. Όπως σημειώνουν, “η Ελλάδα μπαίνει πλέον ξανά στο χάρτη του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος”. Αφορμή της εκτίμησης αυτής είναι το γεγονός της αγοράς και εκσυγχρονισμού πέντε ελληνικών ξενοδοχείων, από τον επενδυτικό κολοσσό Blackstone έναντι 178,6 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από συμφωνία με την Louis Group.

Ο επικεφαλής των επενδύσεων σε ευρωπαϊκά ακίνητα της Blackstone, James Seppala, δήλωσε μετά την εξαγορά:

  • «Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός, με απίστευτη ιστορία, θαυμάσιο καιρό και συνεχώς βελτιούμενη συνδεσιμότητα με τον υπόλοιπο κόσμο… Αυτή η συναλλαγή αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στο επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας και ευελπιστούμε σε περαιτέρω επενδύσεις»

Οι πέντε ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται σε Ελληνικά νησιά,  δύο στην Κέρκυρα (Corcyra Beach και Grand Hotel), δύο στη Ζάκυνθο (Zante Beach και Plagos Beach) και μία στην Κρήτη (Creta Princess). Τα ξενοδοχεία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται η Louis Group υπό την διοίκηση της HIP, εταιρείας hospitality, υπό τον έλεγχο της Blackstone.

Η HIP είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ξενοδοχείων στη Νότια Ευρώπη και με την εξαγορά αυτή επεκτείνει το δίκτυό της και στην Ελλάδα. Μέσω της HIP, η Blackstone πρόκειται να επενδύσει επιπλέον κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση και την επανατοποθέτηση στην αγορά των ξενοδοχείων.

Η HIP εξαγοράστηκε το 2017 από επενδυτικά κεφάλαια της Blackstone και είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής σε Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία, μετά την Pandox και την Covivio. Η επένδυση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό, ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους επενδυτές ενώ εκπέμπει μήνυμα ότι σήμερα υπάρχει αξιόπιστο και προσοδοφόρο έδαφος για επενδύσεις στη χώρα μας.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή