Δύο Αμερικανικά Αεροπλανοφόρα στη «φωτιά» της Μέσης Ανατολής. Τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ και γιατί είναι έξαλλος ο Ερντογάν (video)

Δύο Αμερικανικά Αεροπλανοφόρα στη «φωτιά» της Μέσης Ανατολής

Ενώ η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς εξελίσσεται για έκτη ημέρα, με εκατόμβη νεκρών και από τις δύο πλευρές και ενώ καταιγιστικά είναι τα Ισραηλινά αντίποινα στα συγκλονιστικά γεγονότα του περασμένου Σαββάτου,  το μεγάλο ερωτηματικό που διατρέχει την περιοχή μας – και όχι μόνο – είναι η πιθανή κλιμάκωση του πολέμου, με εμπλοκή τρίτων, καθώς στην περιοχή καταφθάνουν δύο Αμερικανικά Αεροπλανοφόρα.

Δύο Αμερικανικά Αεροπλανοφόρα στη «φωτιά» της Μέσης Ανατολής

Υπό αυτή την έννοια, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην παρουσία του νεότερου υπεραεροπλανοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην έλευση (αναχωρεί από τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα) ενός δεύτερου,  ενέργειες που που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον γίνονται με σκοπό να αποτρέψει τις περιφερειακές δυνάμεις από το να συμμετάσχουν στον πόλεμο στο Ισραήλ .

Αναλυτές, με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή, θεωρούν ότι η παρουσία της Αρμάδας Κρούσης με δύο Αμερικανικά Αεροπλανοφόρα στην περιοχή αποφασίστηκε περισσότερο για λόγους εντυπώσεων. Ειδικότερα:

“Δύσκολη η εμπλοκή τρίτων”

Οι επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο ώθησαν το Πεντάγωνο να ανακοινώσει ότι στέλνει στην περιοχή την Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford, προκειμένου “να αποτρέψει οποιονδήποτε παράγοντα που επιδιώκει να κλιμακώσει την κατάσταση ή να διευρύνει αυτόν τον πόλεμο“. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κλιμάκωση θα μπορούσε να συμβεί εάν οι γείτονες του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή – συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ του Λιβάνου – αναμειχθούν σε μεγάλο βαθμό.

Αλλά η Χαγιά Άλβι, αναπληρωτής καθηγήτρια στο Ναυτικό Κολέγιο των ΗΠΑ με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι τόσο το Ιράν όσο και ο Λίβανος εξακολουθούν να υποφέρουν από πολιτικές και οικονομικές καταστροφές στις χώρες τους και ότι θα ήταν σε πολύ κακή κατάσταση για να εμπλακούν με το Ισραήλ.

  • Το θέμα είναι ότι δεν μπορούν, κατά πάσα πιθανότητα, να αντιμετωπίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά σε συνδυασμό με τους Ισραηλινούς“, δήλωσε η Άλβι. “Απλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Είναι ένας χαμένος αγώνας“.

Λόγοι εντυπώσεων

Η Άλβι πρόσθεσε ότι δεν είναι σίγουρη αν οι ΗΠΑ “χρειάζεται ακόμη να κάνουν προβολή ισχύος για μεγάλες αποτρεπτικές ενέργειες κατά της Χεζμπολάχ ή του Ιράν σε αυτή τη συγκεκριμένη σύγκρουση, δεδομένων των υπολογισμών πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά όλων αυτών των παικτών“.

Ο Λίβανος τελεί υπό μια καταστροφική οικονομική κρίση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η οποία έχει ωθήσει πάνω από το 80% του πληθυσμού στη φτώχεια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εν τω μεταξύ, το Ιράν αντιμετωπίζει συνεχή πολιτική αστάθεια.

Η Άλβι δήλωσε ότι λόγω των εσωτερικών τους θεμάτων, το αμερικανικό υπεραεροπλανοφόρο βρίσκεται εκεί “περισσότερο για λόγους εντυπώσεων“, προσθέτοντας ότι “δείχνει την ισχυρή υποστήριξη και συμμαχία των Αμερικανών με τους Ισραηλινούς“.

Η ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου που στάλθηκε προς το Ισραήλ έφτασε το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Σύμφωνα με την Washington Post, το USS Dwight D. Eisenhower, ένα άλλο αεροπλανοφόρο, αναμένεται να αναχωρήσει από τις ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Έξαλλος ο Ερντογάν

Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στην Post ότι δεν έχουν αποφασίσει αν το Eisenhower θα αντικαταστήσει το Ford ή θα ενταχθεί σε αυτό ως αποτρεπτικό μέσο, με  δύο Αμερικανικά Αεροπλανοφόρα να επιχειρούν στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε “σφαγές“. “Τι κάνει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στο Ισραήλ; Τι έρχεται να κάνει; Θα κατεβάσει τη Γάζα χτυπώντας τις γύρω περιοχές και θα αρχίσει να διαπράττει σοβαρές σφαγές“, είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόκειται για την πρώτη πλήρη ανάπτυξη του USS Gerald R. Ford, η οποία ξεκίνησε πριν από μήνες και αφορούσε κυρίως ασκήσεις με στρατιωτικούς εταίρους.

Η απόφαση να μεταβεί το νέο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ κοντά στο Ισραήλ αποτελεί “συμμετοχή στην επίθεση εναντίον του λαού μας“, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζέμ Κασέμ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Μένει να φανεί αν η παρουσία και μόνο του αεροπλανοφόρου θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης ή αν θα κληθεί να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρότο και μαστίγιο των ΗΠΑ στο Ιράν. Μπάιντεν: “Μην τολμήσετε να εμπλακείτε”. Νew York Times: “Η Τεχεράνη δεν γνωριζε την επίθεση της Χαμάς!

Καμία δημοσίευση για προβολή