Δύο ελληνικές προτάσεις στην πρώτη φάση του έργου ONTOCHAIN της ΕΕ

Δεκαοκτώ προτάσεις από internet innovators, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικές, επελέγησαν για τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος λογισμικού, που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του έργου ONTOCHAIN, της πρωτοβουλίας Next Generation Internet της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εν λόγω προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν από το έργο ONTOCHAIN, στο οποίο συμμετέχει και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ως εταίρος.

Το ONΤΟCHAIN έχει σκοπό να «παντρέψει» το Semantic Web με το Blockchain, για να οδηγήσει σε ένα νέο οικοσύστημα λογισμικού για αξιόπιστη, ανιχνεύσιμη και διαφανή διαχείριση οντολογικών γνώσεων. Το έργο διερευνά και παρέχει καινοτόμα διαλειτουργικά δεδομένα στην «αλυσίδα» και «εκτός αλυσίδας», μεθόδους οντολογίας, γνώσης και διαχείρισης πληροφοριών.

Στην πρώτη ανοικτή πρόσκληση του ONTOCHAIN κατατέθηκαν συνολικά 137 προτάσεις και από τις 18 εγκεκριμένες, η Ελλάδα συμμετέχει σε δύο κοινοπραξίες με την Κύπρο και την Ισπανία, αντίστοιχα. Οι εν λόγω προτάσεις αφορούν στα εξής ζητήματα: σημασιολογική διαλειτουργικότητα (semantic interoperability) και οικονομία του οικοσυστήματος (ecosystem economy).

Στη λίστα των εγκεκριμένων προτάσεων υπάρχουν και δύο από τη Γερμανία, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον της χώρας για το blockchain. Πιο αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των προτάσεων, που επιλέχθηκαν, είναι διαθέσιμα εδώ.

Το έργο ONTOCHAIN θα υποστηρίξει τις επιλεγμένες ομάδες στο πλαίσιο ενός επτάμηνου προγράμματος, παρέχοντας στους συμμετέχοντες έως και 123.000 ευρώ (χρηματοδότηση χωρίς ίδια κεφάλαια), δωρεάν καθοδήγηση και δωρεάν πρόσβαση σε κορυφαίες υποδομές.

Για διάστημα δύο μηνών, οι 18 ομάδες θα αρχίσουν να αναπτύσσουν το ερευνητικό τους έργο και τα έξι πιο αξιόλογα θα επιλεχθούν για τη δεύτερη τετράμηνη φάση, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογηθούν τα προτεινόμενα concept και θα καταρτιστούν προδιαγραφές σχεδιασμού, οι οποίες θα εφαρμοστούν στη δεύτερη ανοικτή πρόσκληση, που θα είναι αφιερωμένη στα «Protocol suite and software ecosystem foundations».

Επιπλέον, θα επιλεγούν τα καλύτερα έργα, για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο ONTOCHAIN, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στην επίσημη ιστοσελίδα του https://ontochain.ngi.eu , να κάνει εγγραφή στο Newsletter για να ενημερωθεί για την επόμενη ανοιχτή πρόσκληση, που θα ακολουθήσει, και για οτιδήποτε νεότερο.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο συμμετέχει στο τριετές έργο ONTOCHAIN, επιδοτούμενο από το Next Generation Internet initiative της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκίνησε τις εργασίες του το 2020, με μία ομάδα από έξι χώρες της ΕΕ και τους οργανισμούς: European Dynamics (Λουξεμβούργο), Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας (Σλοβενία), IntelliSemantic (Ιταλία), iExec Blockchain Tech (Γαλλία), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (Ελλάδα) και F6S (Ιρλανδία).

Καμία δημοσίευση για προβολή