Δύσκολη η αριθμητική της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το «υπέρ» να έχει προβάδισμα

Χάρης Θεοχάρης: «Ο καταθέτης μπορεί να πάρει 4% από το Ελληνικό Δημόσιο»

 

Μετά την ένταξη του Χ. Θεοχάρη στη ΝΔ, η υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα κριθεί στο… νήμα και πιθανότατα στη διαφορά ενός ή δύο βουλευτών που θα την κυρώσουν ή όχι.

Τα δεδομένα σε σχέση με την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι τα ακόλουθα.

Υπέρ θα ψηφίσουν σίγουρα οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως 4 βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Δανέλλης, Μαυρωτάς, Λυκούδης). Άρα σύνολο 149.

Σε αυτούς μπορούμε να προσθέσουμε και τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλο.  Συνεπώς η κυβέρνηση υπολογίζει ως  σίγουρους 150 βουλευτές.

Πώς μπορεί να περάσει τους 151; Εδώ μπαίνουμε σε μια γκρίζα ζώνη, πιθανών αλλά όχι βέβαιων ψήφων.

Έχουμε καταρχάς την κ. Παπακώστα, που υπουργοποιήθηκε μεν, αλλά παραμένει στην ομάδα των ανεξαρτήτων και ακόμη και εάν προσβλέπει σε εκλογή με τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να μην φανεί ότι υπαναχωρεί πλήρως από τις παραδοσιακές δεξιές τοποθετήσεις. Έπειτα είναι η κ. Κουντουρά, που έχει τοποθετηθεί ευμενώς ως προς τη συμφωνία, αλλά και εδώ χρειάζεται να σταθμιστεί μια κίνηση που θα σηματοδοτεί και άμεση έξωση από του ΑΝΕΛ. Και θα πρέπει να διασφαλίσει το πολιτικό της μέλλον.

Αντίστοιχα, μπορεί η ΔΗΜΑΡ (άρα και ο Θ. Θεοχαρόπουλος) να έχουν δηλώσει ότι θα αποφασίσουν μέσα από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, είναι προφανές ότι σε αυτή τη βάση δεν θα ήθελαν να οδηγηθούν και σε πλήρη ρήξη με το ΚΙΝΑΛ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, λένε ότι είναι δεδομένα τα «κουκιά» και γι’ αυτό δεν ενοχλήθηκαν πολύ με την επιλογή Θεοχάρη.

Όλα αυτά γίνονται ακόμη πιο σύνθετα, εάν αναλογιστούμε ότι με δεδομένη τη θέση του Καμμένου ότι δεν θα παραμείνει στην κυβέρνηση μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αποσύρει την εμπιστοσύνη, είναι προφανές ότι το αρχικό σενάριο της κυβέρνησης ότι απλώς η συμφωνία υπερψηφίζεται και μετά επιστρέφουμε στην κανονική διακυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει πράξη.

Υπερψήφιση της συμφωνίας θα σημαίνει έτσι είτε πρόωρες εκλογές είτε διαμόρφωση νέας πλειοψηφίας, όπου όσοι υπερψηφίσουν τη συμφωνία θα πρέπει μετά να δώσουν και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αυτές είναι παράμετροι που όλοι αναγκάζονται να σταθμίσουν.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή