E-justice: Πέντε κομβικής σημασίας έργα ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας

Για τη μέγιστη, ουσιαστική αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δικαιοσύνης (e-justice) τον οποίο υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας, είναι απαραίτητη και η παράλληλη βελτιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών που αφορούν στην απόδοση της Δικαιοσύνης.

Πέντε κρίσιμα ψηφιακά έργα υλοποιεί την τρέχουσα περίοδο στη Δικαιοσύνη η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης κατά την διάρκεια ομιλίας του στην εσπερίδα του ΔΙΚΤΥΟΥ “Δικαιοσύνη και Ψηφιακός Μετασχηματισμός – Που βρίσκεται η Ελλάδα;”.

Όπως είπε, η έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δικαιοσύνης (e-justice) αποτελούν “το μεγαλύτερο στοίχημα της ΚτΠ”.

Τα κομβικής σημασίας ψηφιακά έργα στη Δικαιοσύνη είναι τα ακόλουθα:

– Αναβάθμιση του Συστήματος Τήρησης των Αρχείων των Δικαστηρίων
– Αναβάθμιση και επέκταση υποδομών ΤΠΕ τομέα Δικαιοσύνης
– Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης
– Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης σε Δικαστήρια και Σωφρονιστικά Καταστήματα και παροχή Υπηρεσιών Ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων και των Δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)
– Αλληλεπιδραστικές ψηφιακές υπηρεσίες διαχείρισης πόρων, δομών και δεδομένων προδικασίας – on-line ενημέρωση φορέων, δικηγόρων, πολιτών (ΔΣΑ)

Ο κ.Ασθενίδης επεσήμανε την ανάγκη βελτιστοποίησης των διαδικασιών που αφορούν στην απόδοση της Δικαιοσύνης, ούτως ώστε τα εργαλεία ψηφιακού μετασχηματισμού που ήδη υλοποιούνται, να μπορούν πράγματι να αξιοποιηθούν ουσιαστικά από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για την ενίσχυση των κινήτρων στην εκπαίδευση των λειτουργών στα ψηφιακά εργαλεία της Δικαιοσύνης, ώστε αυτά πραγματικά να αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στις δεξιότητες τους.

Τέλος, ο κ. Ασθενίδης σημείωσε την ανάγκη για την συνεχή υποστήριξη και συντήρηση των ψηφιακών συστημάτων και εργαλείων από το ελληνικό Δημόσιο. Όπως είπε “οι ανάγκες αυτές πρέπει να αποτελούν οργανικό κομμάτι του Δημοσίου και να υποστηρίζονται διαρκώς με τις αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες, ώστε τα έργα που παραδίδει η Κοινωνία της Πληροφορίας υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να συνεχίζουν να αποδίδουν για πολλά χρόνια”.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποτελεί επιτελικό φορέα του Ελληνικού Δημοσίου – ιδρύθηκε το 2001 – ο οποίος υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχο του αποτελεί η ψηφιοποίηση των διεργασιών του Ελληνικού Δημοσίου για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Καμία δημοσίευση για προβολή