EBDR: Καλύτερες επιδόσεις για την ελληνική οικονομία φέτος, σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Υψηλότερη ανάπτυξη φέτος αναμένει στην Ελλάδα η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη), προσθέτοντας τη «φωνή» της στις θετικές προβλέψεις πολλών άλλων παραγόντων και φορέων της οικονομίας και της αγοράς, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τη ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Καλύτερη ανάπτυξη φέτος

Ειδικότερα, η EBRD αναμένει πλέον άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος (από προηγούμενη πρόβλεψη στο 1,5%) ενώ αναμένει ανάπτυξη 2,3% το 2024 (από πρόβλεψη 3% προ διμήνου). Οπως αναφέρει, στην Ελλάδα, η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μετά την Covid συνεχίστηκε το 2022 αλλά επιβραδύνθηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 8% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2022, στηριζόμενο από την ιδιωτική κατανάλωση, την αύξηση των κρατικών δαπανών και την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών. Ο τουρισμός είχε επίσης εξαιρετική απόδοση το 2022, με τις εισπράξεις να προσεγγίζουν το έτος-ρεκόρ πριν από την Covid, το 2019.

Αποκλιμάκωση πληθωρισμού

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των παραγωγών κατέστη όλο και πιο εύθραυστη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, συμβάλλοντας σε απότομη πτώση της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας αντιμετώπισαν αυξανόμενη αβεβαιότητα και αναταράξεις και καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε σημαντικά.

Συνολικά, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,9% το 2022, κάπως υψηλότερα από το αναμενόμενο λόγω των ισχυρών επιδόσεων στο τέλος του έτους. Οι πρόδρομοι δείκτες για τη βιομηχανική παραγωγή και την εμπιστοσύνη τους πρώτους μήνες του 2023 ήταν ως επί το πλείστον θετικοί. Ο πληθωρισμός μειώνεται ραγδαία αφού ξεπέρασε το 12% κάποια στιγμή το 2022, υποχωρώντας στο 5,4% τον Μάρτιο του 2023.

Μείωση χρέους

Σύμφωνα με την τράπεζα, η κυβέρνηση απάντησε στην ενεργειακή κρίση με μέτρα στήριξης, τα οποία έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, αλλά υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.

Το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ), αλλά ο λόγος μειώθηκε απότομα τα τελευταία δύο χρόνια, από περισσότερο από 200% του ΑΕΠ (τέλη 2020) σε περίπου 170% στο τέλος του 2022, ως αποτέλεσμα της υψηλής αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και των περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Θετικές οι προοπτικές

Ενώ η οικονομία επιβραδύνεται, οι γενικές βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές. Μια μέτρια επιβράδυνση της ανάπτυξης, που αντανακλά τις παγκόσμιες εξελίξεις, προβλέπεται το 2023 (αύξηση του ΑΕΠ 2,4%), καθώς και το 2024 (2,3%).

Τέλος, η υλοποίηση έργων, που χρηματοδοτούνται τόσο από δάνεια όσο και από επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωρά καλά και μετριάζει τους αρνητικούς κινδύνους που προέρχονται από παγκόσμιες και περιφερειακές αναταράξεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή