“Εμπρός στο δρόμο που χάραξε” ο Στουρνάρας… Τη δημιουργία «κακών τραπεζών» σκέφτεται η ΕΚΤ

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανόν να προτείνει τη σύσταση «κακών τραπεζών», αν τα «κόκκινα» δάνεια της Ευρώπης αυξηθούν πολύ, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Σε ανάλυσή του (Credit Outlook), o οίκος σημειώνει ότι ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, ανέφερε σε επιστολή του προς Γερμανό βουλευτή ότι προσωπικά στηρίζει τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής εταιρείας διαχείρισης χαρτοφυλακίου, η αλλιώς «κακής τράπεζας», στην περίπτωση μίας σημαντικής επιδείνωσης του ενεργητικού ευρύτερα στο τραπεζικό σύστημα λόγω του κοροναϊού.

Αν και ο Ενρία σημείωσε στην επιστολή αυτή ότι η ΕΚΤ δεν έχει λάβει την τελική της θέση για το θέμα, η έκθεση της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review) στις 26 Μαΐου αναφέρθηκε στη χρησιμότητα μίας κακής τράπεζας ως μέσου για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η επιλογή (της δημιουργίας) μίας κακής τράπεζας θα ήταν θετική για το αξιόχρεο (credit positive) των ευρωπαϊκών τραπεζών, επειδή θα συνεπαγόταν κάποιο βαθμό κρατικής στήριξης, όπου χρειαζόταν, κάτι που θα βοηθούσε τις τράπεζες να προστατεύσουν τη φερεγγυότητά τους και πιθανόν να αποφύγουν χρεοκοπίες», σύμφωνα με τον Moody’s.

Σύμφωνα με τον Moody’s, η ευέλικτη στρατηγική που ακολουθεί η ΕΚΤ για να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κοροναϊού είναι αποτελεσματική, εφόσον οι τράπεζες της ΕΕ αντιμετωπίσουν μία βραχύβια μόνο οικονομική συρρίκνωση που δεν θα μετατραπεί σε μία πλήρη κρίση και σε εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL).

«Ένα τέτοιο δυσμενές σενάριο θα εξασθένιζε πολύ τη φερεγγυότητα των τραπεζών (CET1) και θα έθετε σε κίνδυνο την ικανότητά τους να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία. Δεδομένου ότι η πιθανότητα ενός τέτοιου δυσμενούς σεναρίου δεν είναι μηδενική, η ΕΚΤ φαίνεται να διερευνά όλες τις επιλογές πολύ πριν από την πιθανή εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία πραγματοποιείται μετά από κάποια χρονική υστέρηση», σημειώνει ο οίκος, τονίζοντας ότι στα αποτελέσματα των περισσότερων τραπεζών της ΕΕ για το πρώτο τρίμηνο δεν καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις τoυ δείκτη NPL.

  • Θυμίζουμε ότι τη συγκρότηση μιας «κακής» τράπεζας (bad bank), που θα αναλάβει όλα τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών σχεδιάζει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι η κρίση της πανδημίας “πάει πίσω” τους υφιστάμενους σχεδιασμούς για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω των τιτλοποιήσεων. Έτσι προωθεί το σχέδιο της bad bank ώστε να απαλλάξει τις τράπεζες από το φορτίο των κόκκινων δανείων για να μπορέσουν στη συνέχεια να παίξουν τον ρόλο του χρηματοδότη της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της παρούσας κρίσης κατά   10 δισ. ευρώ τουλάχιστον και προστιθέμενα στον όγκο των 70 δισ. ευρώ που έχει κληροδοτήσει στο τραπεζικό σύστημα η προηγούμενη οικονομική κρίση των μνημονίων δημιουργούν ένα “κακό χαρτοφυλάκιο” 80 δισ ευρώ.

Το σχέδιο Στουρνάρα – με δεδομένη την εκτίμηση ότι οι τιτλοποιήσεις θα απαιτήσουν τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο – προβλέπει τη μεταφορά στην bad bank όλων των δανείων που είναι σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών, στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο στην άμεση εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή