Ecofin: Δεν βγήκε «λευκός καπνός» για το Σύμφωνο Σταθερότητας – Πρόοδο «βλέπει» ο Ντομπρόβσκις

Ecofin: Συνεδρίαση για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Το πάλεψαν αλλά δεν τα κατάφεραν. Άκαρπο το Ecofin που συνεδρίασε για ακόμα μια φορά για ένα διήμερο για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Δουλέψαμε πολύ σκληρά τις τελευταίες δυο ημέρες και τώρα είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε τη συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας» δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο μετά την ολοκλήρωση του Ecofin.

Υπάρχει μια νέα συμβιβαστική πρόταση, σημείωσε, επισημαίνοντας, όμως, παράλληλα ότι είναι πολύ περίπλοκες διαπραγματεύσεις τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, εξήγησε. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας πριν λήξει η χρονιά και γι’ αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στο μεσοδιάστημα.

Η ίδια εξήγησε ότι αν οι συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες οδηγήσουν σε απτό αποτέλεσμα δεν θα χρειαστεί να υπάρξει νέα συνεδρίαση. Αν, όμως, απαιτηθεί το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί μεταξύ 18 – 21 Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας που είναι στο τραπέζι έχει στόχο να κρατήσει μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης μακροπρόθεσμης μείωσης του χρέους και παράλληλα διατήρησης των επενδύσεων σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και η άμυνα.

Δεν τίθεται ζήτημα σκληρότερων ή χαλαρότερων κανόνων, αλλά καλύτερων κανόνων, είπε απαντώντας σε ερώτηση. Γι’ αυτό η ισπανική προεδρία πήρε τα βασικά σημεία της πρότασης της Κομισιόν και προσέθεσε δικλείδες ασφαλείας. Αυτό είναι το πνεύμα της συζήτησης που γίνεται.

Ο Βλ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι στις πολύωρες χθεσινές διαπραγματεύσεις έγινε πρόοδος και πλέον η συμφωνία είναι «εντός πεδιάς». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν χρειάζεται δημοσιονομική ισορροπία αλλά και περιθώριο για επενδύσεις. Η Κομισιόν θέλει να υπάρχει περισσότερη ευελιξία στα κράτη-μέλη για να μειώσουν το χρέος τους μεσοπρόθεσμα.

Οι νέοι κανόνες θα είναι πιο ευέλικτοι, κινούμαστε σε ένα λιγότερο σκληρό σύστημα από το υφιστάμενο.

Τι μέλλει γενέσθαι

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, είχαν πέσει πολλά σενάρια στο τραπέζι σε περίπτωση που δεν κατέληγε η συνεδρίαση σε συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας κι Ανάπτυξης.

Τόσο η ισπανική προεδρία όσο και η Κομισιόν εργάστηκαν πυρετωδώς προκειμένου να βρουν τους μαγικούς αριθμούς και να προσδιορίσουν το λεγόμενο «Soft Landing» για τη μείωση του χρέους.

Τα σενάρια από δω κι έπειτα είναι τα εξής:

  • Η μπάλα περνάει στο γήπεδο των ηγετών της ΕΕ, που θα συναντηθούν την άλλη εβδομάδα και θα δώσουν μια πολιτική λύση με πολλούς αστερίσκους, που θα αποσαφηνιστούν αργότερα.
  • Σε περίπτωση μη συμφωνίας – όπως και έγινε – θα δημιουργηθεί ένα σύστημα γέφυρας (Bridge) που θα καθυστερεί τις αποφάσεις μέχρι τις ευρωεκλογές.
  • Αν αποτύχει η πρόταση για το σύστημα γέφυρας θα επιστρέψουμε στους παλιούς αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες από 1η Ιανουαρίου 2024, κάτι που απεύχονται σχεδόν όλες οι χώρες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
  • Αν μπουν αυτόματα μεν οι παλιοί κανόνες, όμως στις ευρωεκλογές να ξανανοίξει το θέμα της χαλάρωσης του Συμφώνου. Με αυτό τον τρόπο οι παλιοί κανόνες θα είναι σε εφαρμογή μόνο μερικούς μήνες.
  • Αν ναυαγήσουν όμως οι διαπραγματεύσεις, αυτό σημαίνει ότι με το «καλημέρα» του 2024 και δη τον Ιανουάριο, η Κομισιόν θα κληθεί να ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε μια σειρά από χώρες, με πρώτη τη Γαλλία.

Κατά τους αναλυτές, αυτό θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για τις αγορές αλλά και την οικονομία της ευρωζώνης, που αναμένεται να μπει σε ύφεση ήδη από φέτος.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή