ΕΕ: Ο Μακρόν “ώθησε” την Φιόνα Σκοτ Μορτον να αποσυρθεί από τη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου ανταγωνισμού

Νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων-Τρεις ανάσες στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες: Το χρέος, οι τόκοι και η άμυνα

Η Αμερικανίδα οικονομολόγος Φιόνα Σκοτ Μόρτον αποφάσισε να μην αναλάβει τη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως επικεφαλής οικονομολόγος ανταγωνισμού στην αρμόδια διεύθυνση μετά από μια πολιτική αντίδραση που κορυφώθηκε με την κριτική από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την επιλογή ενός υποψηφίου εκτός ΕΕ για το ρόλο.

Η Σκοτ Μόρτον ήταν πρώην επικεφαλής οικονομολόγος αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Αργότερα εργάστηκε για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft και η Amazon.

Η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ έλαβε επιστολή στην οποία η κυρία Μόρτον την ενημερώνει για την απόφασή της.

“Δεδομένης της διαμάχης που έχει προκύψει λόγω της επιλογής ενός μη Ευρωπαίου για την πλήρωση αυτής της θέσης και της σημασίας που έχει η Γενική Διεύθυνση την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επιβάλλει, έχω αποφασίσει ότι η καλύτερη πορεία δράσης είναι να αποσυρθώ και να μην αναλάβω τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου”, έγραψε η Σκοτ Μόρτον.

«Το έργο της επιβολής σύγχρονων νόμων περί ανταγωνισμού και σημαντικών νέων εργαλείων όπως ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές είναι κρίσιμο, τόσο για τους πολίτες της ΕΕ όσο και για εκείνους άλλων χωρών»,συνέχισε στην επιστολή της προς τη Βεστάγκερ. «Εύχομαι σε εσάς και την ομάδα σας τα καλύτερα για την εκτέλεση αυτού του σημαντικού έργου».

«Έχοντας μιλήσει με τη καθηγήτρια Σκοτ Μόρτον, αποδέχομαι την απόφασή της, με λύπη και πλήρη σεβασμό για την ακεραιότητά της. Της εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μέλλον, και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εξαιρετικό σύνολο δεξιοτήτων και την τεχνογνωσία της για να πιέζει για ισχυρή επιβολή και ρύθμιση του ανταγωνισμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» σημείωσε η κυρία Βεστάγκερ.

Οι πρώην δεσμοί της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Yale με εταιρείες Big Tech, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft και της Apple, προκάλεσαν ανησυχία, καθώς θα ήταν υπεύθυνη για την παροχή συμβουλών σχετικά με  τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές, τον νόμο της ΕΕ που σχεδιάστηκε για να δαμάσει αυτές τις εταιρείες.

Θα ήταν επίσης ο πρώτος πολίτης εκτός ΕΕ που θα αναλάμβανε μια τέτοια ανώτερη θέση της Επιτροπής, γεγονός που προκάλεσε την αντίθεση των βαρέων βαρών του μπλοκ, ιδιαίτερα της Γαλλίας.

Τις τελευταίες ημέρες το Παρίσι αντιτάχθηκε σθεναρά στον διορισμό, καλώντας την Επιτροπή να αποσύρει την προσφορά εργασίας. Την Τρίτη, ο Μακρόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν «σκεπτικός» σχετικά με την υποψηφιότητα και είπε ότι η κίνηση δεν ήταν «συνεπής» με τους στρατηγικούς στόχους αυτονομίας των Βρυξελλών.

Με πληροφορίες του Politico

 

Καμία δημοσίευση για προβολή