Εφιάλτης της οικονομίας η ΔΕΗ – Πως οι μαθητευόμενοι μάγοι απαξίωσαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας

 

Η ΔΕΗ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αβελτηρίας που αποτυπώνει τον τρόπο που κυβερνά και διαχειρίζεται τα κοινά η κυβέρνηση.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, η οποία ηλεκτροδοτεί περισσότερα από 7 εκατομμύρια νοικοκυριά, τη συντριπτική πλειοψηφία (97,6%) της εγχώριας βαριάς βιομηχανίας και όλους τους φορείς του Δημοσίου, βρέθηκε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση πτώχευσης. Η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε τη ΔΕΗ κερδοφόρα (91 εκατ. μετά από φόρους, το 2014) και θα την παραδώσει με ζημιές που θα αγγίζουν το 1 δις. το 2019 (ήδη -904 εκατ. το 2018). Πρόκειται για ένα κραυγαλέο παράδειγμα αποτυχημένης διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία εξυγίανσης της επιχείρησης χάθηκε το 2015 όταν η παρούσα κυβέρνηση εγκατέλειψε (… καταγγέλλοντας) το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ», μιας προσπάθειας να δημιουργηθεί  άμεσα μία νέα βιώσιμη ανταγωνιστική εταιρία. Αντί να βάλει τότε στα ταμεία της 2 δισ ευρώ, όσα υπολογιζόταν ότι θα εισέπραττε από το σχέδιο πώλησης της “Μικρής ΔΕΗ” του 2014, τώρα θα χάσει άλλα τόσα ως τα τέλη του 2019, δίχως να πάρει ούτε ένα ευρώ ως αντάλλαγμα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωνε το 2014 πως η δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ» ήταν «εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» και είχε αναλάβει πρωτοβουλία για τη διενέργεια … δημοψηφίσματος κατά του συγκεκριμένου σχεδίου. Τώρα θα παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση μια «Πολύ Μικρή ΔΕΗ», με τεράστιες ζημιές, πολύ υψηλό τραπεζικό δανεισμό που δυσκολεύεται να αναχρηματοδοτήσει, αδυναμία πρόσβασης σε κεφάλαια για νέες επενδύσεις και τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως έδειξαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για τη χρήση του 2018, οι απλήρωτοι λογαριασμοί κινούνται στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ (χωρίς τους διακανονισμούς) και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν εκτιναχθεί στα 3,6 δισ. ευρώ. Και αυτά, όταν το βραχυπρόθεσμο ενεργητικό της (δηλαδή άμεσα διαθέσιμα εισοδηματικά στοιχεία, αποθέματα, απαιτήσεις, καταθέσεις κ.λπ. για να καλύψει τις υποχρεώσεις) έχει υποχωρήσει στα 2,9 δισ. ευρώ.

Μελέτη της McKinsey είχε σημάνει συναγερμό από τις αρχές του 2018, σημειώνοντας ότι τα χρέη της εταιρίας ήταν 8 με 9 φορές μεγαλύτερα από τα λειτουργικά κέρδη της και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ΔΕΗ έχει καταστεί μη βιώσιμη επιχείρηση. Τότε ο αρμόδιος υπουργός  Γ. Σταθάκης είχε χαρακτηρίσει τις ανησυχίες των ειδικών και της αγοράς «κερδοσκοπικά παιχνίδια», κρύβοντας με ανεύθυνη μακαριότητα το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Ένα χρόνο μετά, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας από στυλοβάτη της οικονομίας εξελίσσεται σε εφιάλτη της.

Οι ορκωτοί λογιστές σημειώνουν στον τελευταίο ισολογισμό της ΔΕΗ ότι η επιχείρηση λειτουργεί πλέον σε συνθήκες «ουσιώδους αβεβαιότητας» που εγείρουν «σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρίας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Η ΔΕΗ είναι πιθανότατα το πιο δύσκολο πρόβλημα διαχείρισης που κληροδοτεί η κυβέρνηση Τσίπρα στην επόμενη. Όσο μάλιστα περνά ο καιρός, οι λύσεις που απαιτούνται καθίστανται όλο και πιο δύσκολες και με μεγαλύτερο πολιτικό κόστος.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή