Εφικτή η αναθεώρηση του πλεονάσματος – Tα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα είναι σε “συνθήκες θερμοκηπίου” τονίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Η αναθεώρηση των στόχων όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να παρουσιάζει η Ελλάδα είναι εφικτή θεωρεί ο νέος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, χωρίς το άγχος των πληρωμών γιατί, όπως τονίζει, «τα επόμενα δέκα χρόνια η χώρα είναι σε συνθήκες θερμοκηπίου, δεν έχει πληρωμές, δεν έχει έγνοιες, μπορεί λοιπόν να αφοσιωθεί στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια».

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, επισημαίνει ότι παρότι η Ευρώπη έχει κάνει πολλά, όπως ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, διάθεση σημαντικών πόρων στις χώρες υποδοχής, διαχωρισμός αιτούντων ασύλου από τους υπολοίπους, και διάσωση περίπου 700.000 ατόμων στη Μεσόγειο, αυτό που μένει είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αλληλεγγύης που θα παίρνει τα βάρη από τις χώρες της πρώτης γραμμής και θα τα επιμερίζει δίκαια στους υπολοίπους.

Όπως υπογραμμίζει, «αυτό που λέμε ‘’Δουβλίνο 2’’, η αλλαγή των κανόνων του Δουβλίνου. Εδώ η Ευρώπη απέτυχε και πρέπει να έχουμε το κουράγιο να το πούμε. Έχουμε τώρα μια νέα ευκαιρία με τη νέα επιτροπή. Είναι και ένα από τα κεντρικά στοιχεία του χαρτοφυλακίου μου. Μαζί με την αρμόδια  Σουηδέζα επίτροπο, θα κάνουμε μια νέα αρχή, μια επιθετική αρχή, γιατί δεν μπορεί οι χώρες της πρώτης γραμμής να αφεθούν μόνες τους».

Για το νέο σχέδιο δράσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Σχοινάς το χαρακτήρισε προς τη σωστή κατεύθυνση σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει και με μέσα και με πόρους, ενώ αποκάλυψε ότι σε λίγους μήνες τα ευρωπαϊκά σύνορα θα ελέγχονται από την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, που θα είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός οργανισμός ο οποίος θα οπλοφορεί και θα έχει δικά του μέσα. Όλα αυτά ενισχύουν την αντίληψη ότι πάμε σε μια νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα στη μετανάστευση.

[more]

Για το εάν η Τουρκία χρησιμοποιεί διμερώς ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό ή αν αυτό γίνεται σε ένα πλαίσιο γενικότερης διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη, απάντησε ότι δεν είναι τουρκολόγος, «γνωρίζω ότι ενδημεί αυτό το είδος και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι η Τουρκία με συνέπεια και αξιοπρέπεια φιλοξενεί πάνω από 3.500.000 Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της και γι’ αυτό της χρωστάμε μια αναγνώριση, την οποία δεν νομίζω ότι έχει λάβει συχνά».

«Είναι σίγουρο ότι όσο διαρκούν οι ασάφειες στις ευρύτερες ευρωτουρκικές σχέσεις, το μεταναστευτικό θα είναι μια βαλβίδα από την οποία θα περνούν εντάσεις παρά θα αφαιρούνται πιέσεις», είπε, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ότι «πρέπει να επενδύσουμε στην αποκατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων και στο μεταναστευτικό και στα υπόλοιπα θέματα, για τα οποία είχα την ευκαιρία να μιλήσω πολύ ανοιχτά με τον κ. Ερντογάν την Παρασκευή. Νομίζω ότι είναι πιο χρήσιμο να μιλάμε με τους Τούρκους παρά να αναλύουμε τους Τούρκους».

Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Κύπρο υποστήριξε ότι υπήρξε ευρωπαϊκή αντίδραση και θα συνεχίσει να υπάρχει  κάθε φορά που γίνονται τέτοιου είδους «καουμποϊλίκια», αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ομολογήσουμε ότι το ενεργειακό θέμα στην Κύπρο θα λυθεί οριστικά μόνον όταν προχωρήσει και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή