Είναι πολλά τα λεφτά Αλέξη… Ένα ρεκόρ για τον Πιερακάκη. Η διαγραφή χρεών που δίνει σύνταξη και άλλες ιστορίες

    Το ράλι του ευρώ έχει ήδη αρχίσει, πιστεύουν στη Wall Street. Και στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία αποτέλεσαν τον καταλύτη που θα τροφοδοτήσει την άνοδο του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος προς την κατεύθυνση του 1,10 έναντι του δολαρίου. Τράπεζες της Wall Street αλλά και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Deutsche Bank προβλέπουν ράλι του ευρώ έως το 1,15 έναντι του δολαρίου μέχρι τα τέλη του έτους, από 1,07 που είναι σήμερα, καθώς θεωρούν ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος για ύφεση στην Ευρώπη.Το ευρώ έχει ενισχυθεί περίπου 14% από το χαμηλό δύο δεκαετιών, των 95,36 σεντ έναντι του δολαρίου, που είχε βουλιάξει το Νοέμβριο του 2022, όταν traders στοιχημάτιζαν ότι η Fed θα προχωρούσε ακάθεκτη σε επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις, σε μία πραγματικά εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης για τις «τύχες» του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος.

    ***

    Η διαδρομή του χρήματος. «Έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)», κατέθεσε η Ευθαλία Διαμαντή, ιδιαιτέρα γραμματέας του κ. Καλογρίτσα επί 40 χρόνια, στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του έτους 2016, στην οποία κατηγορούμενοι είναι ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.
    Από τον κ. Καλογρίτσα ζήτησαν να βοηθήσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού που θα ήταν ένα κανάλι του κόμματος στο οποίο κουμάντο θα έκανε ο κ. Παππάς και το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ), ανέφερε η μάρτυς η οποία προσέθεσε ότι ουσιαστικά από τον κ. Καλογρίτσα ζήτησαν να «δανείσει» το όνομά του για τη σύσταση του καναλιού.

    ***

    Υποχώρησε στο 7,2% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, έναντι 8,5% το Νοέμβριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2022 παρουσίασε μείωση 0,5%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Η αποκλιμάκωση, που ακολουθεί την ευρύτερη τάση στην Ευρώπη, στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στην αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα (-8,8%) και στο γεγονός ότι η σύγκριση γίνεται με το προηγούμενο δωδεκάμηνο, που ήδη είχαν τρέξει σημαντικές αυξήσεις τιμών.

    Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο υπολογίζεται στο 9,2%. Επίσης, η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τη Γερμανία -για την οποία ο πληθωρισμός αποτελεί θέμα ταμπού- όπου έφτασε στο 9,6%, την Ολλανδία με 11%, την Αυστρία 10,5%, τη Σλοβενία 10,8%, τη Σλοβακία 15%, το Βέλγιο 10,2%, την Πορτογαλία 9,8%, τη Φινλανδία 8,9%, και την Ιρλανδία 8,2%. Είναι μάλιστα σημαντικό το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας είχε τον Δεκέμβριο την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση στη ζώνη του ευρώ.

    ***

    Νέα μεγάλη αύξηση κατέγραψαν οι ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο για το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, τα συστήματα του Δημοσίου είτε παρείχαν ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε «μίλησαν μεταξύ τους» 772.128.757 φορές, καταγράφοντας αύξηση άνω του 35% σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, οι ψηφιακές συναλλαγές των προηγούμενων ετών ανέρχονται σε: 8,8 εκατομμύρια το 2018 , 34 εκατομμύρια το 2019, 94 εκατομμύρια το 2020, 567 εκατομμύρια το 2021. (Νέο ρεκόρ για τον Πιερακάκη)

    ***

    Ανοίγει η πόρτα στη σύνταξη με διαγραφή χρεών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Οι ωφελούμενοι από τη νέα ρύθμιση μπορούν να διαγράψουν έως 10 χρόνια οφειλών. Απεγκλωβίζονται, κυρίως, 67αρηδες μη μισθωτοί (πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), οι οποίοι μπορεί να οφείλουν στον ΕΦΚΑ αρκετά χρόνια (σωρευτικά πάνω από 20.000 ευρώ) και ενώ έχουν τουλάχιστον 15ετία ασφάλισης, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω του χρέους.

    Ηδη ξεκίνησε από το ΚΕΑΟ η διαδικασία συνταξιοδότησης χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων οι οποίοι διασώζονται από χρέη παρελθόντων ετών μετά την εφαρμογή της δεκαετούς παραγραφής οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ.Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο μεταξύ 2006 και 2012 και δεν έχουν ακόμη κινηθεί οι διαδικασίες από τον e-ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για τη νόμιμη αναζήτησή τους. (Έντυπη Έκδοση Τα Νέα)

    ***

    Ένας απρόβλεπτος «παίκτης» με όπλo τα drones. Ένας απρόβλεπτος «παίκτης» στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα μοιάζει να… κερδίζει πόντους χάρη στα επιθετικά UAVs που κατασκευάζει: ο λόγος για την Τουρκία και για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα διαβόητα Bayraktar TB-2 στη νίκη των Αζέρων επί των Αρμενίων κατά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020. Ξαφνικά, η Άγκυρα άρχισε να παρουσιάζεται ως ένας μεγάλος «παράγοντας» στον τομέα των επιθετικών (σ.σ. οπλισμένων) drones, επιδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο, εκτός από το Ναγκρόρνο Καραμπάχ, και στη Συρία και τη Λιβύη.

    Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι δεν μπορούν νααπαγορευτούν οι πωλήσεις, πολιτικοί στις ΗΠΑ επιχειρούν να κάνουν όσο πιο δύσκολή γίνεται τη ζωή της Τουρκίας, θέτοντας εμπόδια στην εξαγωγή τεχνολογίας ή εξαρτημάτων που σχετίζονται με τα drones (κεραίες, μπαταρίες, μοτέρ, κλπ). Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, με την τεχνολογία στον τομέα αυτό να εξελίσσεται ταχύτατα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει η εξαγωγή τουρκικών πολεμικών UAVs. Πλέον φαίνεται ότι ο πόλεμος θα μοιάζει όλο και περισσότερο με… βιντεοπαιχνίδι για τους επιτιθέμενους. Όμως δεν θα κρύβει λιγότερο πόνο για τα θύματα.

    ***

    Σπάνιες γαίες. Ο σουηδικός μεταλλευτικός όμιλος LKAB ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε στην περιοχή Κίρουνα, στον Μεγάλο Βορρά της Σουηδίας, “το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα” σπάνιων γαιών στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνους μεταλλευμάτων.

    Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική την ώρα που η Ευρώπη ανησυχεί για την εξάρτησή της, ιδιαίτερα από την Κίνα, του μεγαλύτερου παραγωγού παγκοσμίως, για την προμήθεια των μεταλλευμάτων αυτών που χρησιμεύουν κυρίως για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και αιολικών στροβίλων.

    ***

    Ευρωπαϊκές πράσινες επιδοτήσεις. Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και το κόμμα του θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει νέα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου τα κράτη – μέλη να ανταγωνιστούν τις επιδοτήσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ στις πράσινες τεχνολογίες, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό προσχέδιο πρότασης για την ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που είδε το Bloomberg, οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς επιθυμούν τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές επιχορηγήσεις και περισσότερα κονδύλια που θα αντισταθμίσουν την κρατική βοήθεια των ΗΠΑ.

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, άτομο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Σολτς είπε ότι καγκελάριος υποστηρίζει τις προτάσεις του κόμματός του και θέλει οι ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε τα κράτη μέλη με αυστηρότερους προϋπολογισμούς να μην μείνουν πίσω στην κούρσα των πράσινων επιδοτήσεων.

    ***

    Υπάρχει και δεύτερη γη; Tο διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανακάλυψε έναν ακόμη εξωπλανήτη που μοιάζει με τον δικό μας. Πρόκειται για τον ΤΟΙ 700e, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 ετών φωτός και έχει το 95% του μεγέθους της Γης, είναι δηλαδή οριακά μικρότερος, ενώ πιθανότατα είναι και βραχώδης.

    Αυτή η “δεύτερη Γη” φαίνεται να κινείται πέριξ του άστρου της (ενός μικρού σχετικά ψυχρού ερυθρού νάνου τύπου Μ) σε απόσταση κατάλληλη για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή και για την ανάπτυξη ζωής. Οι αστρονόμοι είχαν προηγουμένως ανακαλύψει τρεις πλανήτες στο ίδιο σύστημα, τους ΤΟΙ b, c και d. Ο τελευταίος επίσης κινείται στην φιλόξενη για ζωή ζώνη και μοιάζει με τη Γη.

    Θήττα Ευγενικός

    Δευτέρα Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή