Εκλογές: Η MRB μας εξηγεί “γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί”. Γιατί έφτασε το “τέλος εποχής” για τον Ερντογάν. Πως το ΔΝΤ αγάπησε την Ελλάδα.

    Τα αποτελέσματα των εκλογών θα αποτυπώσουν το συλλογικό συναίσθημα για ασφάλεια και προκοπή

     

    Εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί η πρωτιά της ΝΔ στις εκλογές. Καθοριστικός παράγοντας στην διαμόρφωση του εκλογικού τοπίου φαίνεται να αναδεικνύεται η κάθοδος ή η απαγόρευση της καθόδου του πολιτικού μορφώματος Κασιδιάρη, ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

    Ο κ. Μαύρος ήταν πάντως κατηγορηματικός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί η πρωτιά της ΝΔ στις εκλογές καθώς όπως σημείωσε δεν είναι μόνο η ερώτηση της πρόθεσης ψήφου, αλλά και οι υπόλοιπες ερωτήσεις μέσα στις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν την τάση που υπάρχει στο εκλογικό σώμα. «Αυτές και οι υπόλοιπες ερωτήσεις, πέρα από την πρόθεση ψήφου, δείχνουν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Η διαφορά είναι ένα παράγωγο μέγεθος και όχι το κύριο μέγεθος», τόνισε επίσης ο κ. Μάυρος και πρόσθεσε: «Ας υποθέσουμε ότι η διαφορά είναι τέσσερις μονάδες. Είναι άλλο να έχουν τέσσερις μονάδες και τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων να είναι 40 το ένα και 36 το άλλο, και είναι άλλες οι τέσσερις μονάδες αν το πρώτο κόμμα έχει 30 και το δεύτερο 26. Είναι τελείως διαφορετικά τα πολιτικά μηνύματα και η χώρα θα είναι σε άλλη φάση με το μεν και σε άλλη με το δε. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να κοιτάμε τα ποσοστά των κομμάτων και όχι τις διαφορές». (Διαβάστε επίσης: Που θα πάνε οι θιασώτες του Κασιδιάρη αν απαγορευτεί το κόμμα του)

    ***

    ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: 

    Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την Αγορά και τις μετοχές

    ***

    Τεκτονικές μετατοπίσεις στη Μέση Ανατολή. Το γεγονός ότι η Κίνα μεθόδευσε την εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Ιράν αποτελεί αίσθηση και είναι ενδεικτικό των τεκτονικών μετατοπίσεων που λαμβάνουν χώρα στη διεθνή πολιτική. Μέχρι τώρα, η Κίνα δραστηριοποιούνταν ως κυρίαρχος οικονομικός εταίρος.

    Εν μια νυκτί, το Πεκίνο προχώρησε και έγινε και κεντρικός πολιτικός παίκτης στην Μέση Ανατολή. Ο διπλωματικός θρίαμβος της Κίνας αποτελεί πλήγμα για τις ΗΠΑ σε μία περιοχή του κόσμου που επί πολύ καιρό θεωρούνταν αποκλειστική ζώνη επιρροής της Ουάσινγκτον. Η προσέγγιση μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για θεμελιώδεις πολιτικές αλλαγές στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια η εχθρότητα μεταξύ των σουνιτικών και σιιτικών χωρών τροφοδότησε τη βία σε διάφορα μέτωπα: Η αντιπαλότητα προώθησε την αστάθεια στο Ιράκ, τον Λίβανο και κυρίως στην Υεμένη και τη Συρία.

    Για τους Σαουδάραβες και τους συμμάχους τους, η περιστολή του Ιράν αποτέλεσε τον σημαντικότερο στόχο της εξωτερικής πολιτικής τους. Αυτό με τη σειρά του δημιούργησε τη βάση για τις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων αραβικών κρατών. Εν τω μεταξύ, στη Σαουδική Αραβία λαμβάνει χώρα μια στρατηγική αναθεώρηση. Αντί να βασίζεται αποκλειστικά στην Αμερική ως παραδοσιακή προστατευτική δύναμη, οι Σαουδάραβες θεωρούν τον εαυτό τους ως περιφερειακή δύναμη που επιδιώκει στρατηγική αυτονομία. Ο φόβος να εμπλακεί σε έναν πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μέσω πολύ στενών δεσμών με τις ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός λόγος για τη παρούσα στροφή της σαουδαραβικής πολιτικής. Βλέπουμε ήδη ενδείξεις αποκλιμάκωσης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Τεχεράνης στην Υεμένη.

    ***

    Οι πρωτοβουλίες της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό, μία πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης είναι αξιοσημείωτη: σύμφωνα με πληροφορίες στις 21 Απριλίου ανώτεροι εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ που ασχολούνται με το Συριακό αναμένεται να συναντηθούν στην Αθήνα με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Geir Petersen. Η συνάντηση αποτελεί σημαντική προσθήκη στην ενεργή διπλωματία της Αθήνας στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει αποκτήσει νέα δυναμική μετά το 2019. Τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα κατάφερε να θέσει σε νέα βάση τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

    Με την πρωτοβουλία για τη Συρία, η Αθήνα αναλαμβάνει ένα νέο διευρυμένο ρόλο προσφέροντας – στην καλύτερη περίπτωση – τις υπηρεσίες της ως γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και των Σύρων. Η πρόθεση είναι αξιέπαινη, όμως οι πιθανότητες η πρωτοβουλία να έχει πολιτικό αντίκτυπο επί τόπου ελάχιστες. Η Δύση και η Ευρώπη δεν παίζουν ουσιαστικά κανέναν ρόλο στη Συρία. Οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και οι νέοι φίλοι τους στη Σαουδική Αραβία δίνουν πια τον τόνο εκεί.

    ***

    Το “καλό” ΔΝΤ. Σε έναν από τους καλύτερους «συμμάχους» της Ελλάδας τείνει να μετατραπεί το ΔΝΤ, καθώς οι εκθέσεις και οι αναφορές του για τη χώρα μας είναι γεμάτες θετικές προβλέψεις και προοπτικές.

    Έτσι, το Ταμείο προβλέπει ότι φέτος στην Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 0,4% του ΑΕΠ εφέτος και θα αυξηθεί στο 1,4% το 2024, ενώ θα συνεχίσει να αυξάνεται για να φθάσει στο 2% το 2028. Αν ληφθούν υπόψη και οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να έχει έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ, το οποίο θα μειωθεί στο 2,8% το 2024 και στο 1,9% σταδιακά έως το 2028.

    Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθούν από 55,5% του ΑΕΠ πέρυσι στο 50,3% φέτος και στο 47% το 2024 και να συνεχίσουν να μειώνονται για να φτάσουν το 43,7% το 2028. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν από 51,5% πέρυσι στο 47,9% εφέτος και σταδιακά στο 43% το 2028. Για το δημόσιο χρέος, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα μειωθεί περαιτέρω εφέτος στο 166% του ΑΕΠ το 2022 και θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται στο 160,5% το 2024 για να φθάσει το 143,6% το 2028.

    ***

    Το τέλος της εποχής Ερντογάν. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Γερμανική εφημερίδα Welt, ο Μάρτιν Έρντμαν, Γερμανός πρώην Πρέσβης στην Τουρκία κατά την περίοδο 2015-2020 επεσήμανε το «τέλος της εποχής Ερντογάν ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των εκλογών στις 14 Μαΐου». Ο Έρντμαν περιέγραψε στην συνέντευξή του την παράλυση του κρατικού μηχανισμού που προκάλεσε η διακυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει συλλάβει δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους και συντόνισε κεντρικά τα ΜΜΕ. Είναι υπεύθυνος για μια δυσλειτουργική μονοπρόσωπη διακυβέρνηση. Κανείς δεν τολμά πλέον να πάρει αποφάσεις υπό το φόβο πως θα πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτές. Κανείς δεν ξέρει τι αρέσει στον Ερντογάν σήμερα και τι όχι».

    Μάλιστα ο Έρντμαν προβλέπει πως σε περίπτωση ήττας, ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα προς άγνωστο προορισμό. «Το ερώτημα είναι εάν καταφύγει σε παράνομα μέσα. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσει τον στρατό για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Αυτό είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Προσωπικά πιστεύω ότι σε περίπτωση ήττας, θα επιβιβαζόταν σε ένα αεροπλάνο με άγνωστο προορισμό», δήλωσε ο Έρντμαν στη Welt

    ***

    ΗΠΑ: Η καταιγίδα των διαρροών και τα ακραία σενάρια. Αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή «καταιγίδα» βρίσκεται η κυβέρνηση Μπάιντεν με την έκταση που έχει λάβει η υπόθεση με τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων στο διαδίκτυο, κατά βάση στα social media.

    Σε απόρρητη ανάλυση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλούνται οι ΝΥΤ, γίνεται λόγος για τέσσερα ακραία σενάρια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. Στα υποθετικά σενάρια περιλαμβάνεται ο θάνατος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο θάνατος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η απομάκρυνση της ηγεσίας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και ένα ουκρανικό πλήγμα στο Κρεμλίνο. Το έγγραφο αναφέρει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί επί μακρόν, ωστόσο περιγράφει πώς κάθε σενάριο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κλιμάκωση στην Ουκρανία, σε λήξη της σύγκρουσης κατόπιν διαπραγματεύσεων ή να μην έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην πορεία του πολέμου.

    Οι New York Times επισημαίνουν πως είναι ένα αρκετά «τυπικό» έγγραφο των υπηρεσιών πληροφοριών που καταρτίζεται προκειμένου να βοηθήσει στρατιωτικούς, πολιτικούς ή νομοθέτες να εκτιμήσουν την πιθανή έκβαση μεγάλων γεγονότων ενόσω αξιολογούν τις επιλογές τους.

    ***

    Η τραπεζική κρίση θα προκαλέσει ύφεση εντός του 2023. Οι επιπτώσεις από την πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed. «Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία από τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, οι προβλέψεις του προσωπικού της Fed κάνουν λόγο για μία ήπια ύφεση η οποία θα αρχίσει τους επόμενους μήνες με την ανάκαμψη να επιτυγχάνεται τα επόμενα δύο έτη», όπως αναφέρεται στα πρακτικά.

    Και ενώ ο Αντιπρόεδρος της Εποπτικής Αρχής Μάικλ Μπαρ είπε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και ανθεκτικό, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία θα δεχθεί πλήγμα.

    Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν ρυθμό ανάπτυξης για το αμερικανικό ΑΕΠ μόλις 0,4% για το 2023. Ομόφωνα όλα τα μέλη της αρμόδιας για τη νομισματική πολιτική επιτροπής της Fed ψήφισαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου, που αποτελεί την ένατη στη σειρά, οδηγώντας το επιτόκιο στο 4,75% έως 5%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2007. (Από CNBC).

    ***

    Τρία μείζονα συμπεράσματα μετά το ταξίδι του Σι στη Μόσχα. Κατ’ αρχάς, και με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο στην Ουκρανία, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η Κίνα συμφώνησε να παράσχει στη Ρωσία όπλα, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να γίνει γνωστό, παρά μόνο αν και όταν τα όπλα αυτά χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης, αφού Πεκίνο και Μόσχα πλέον δεν δημοσιοποιούν τέτοιου είδους συμφωνίες, παρά μόνο μέσω διαφορετικών οδών.

    Σε δεύτερο επίπεδο, η Κίνα -αν και στην παρούσα φάση μοιάζει να έχει το «πάνω χέρι»- εντούτοις συνεχίζει να επιδιώκει να συνεργάζεται με τη Ρωσία στενά στους τομείς της αμυντικής τεχνολογίας, της καινοτομίας και των κέντρων έρευνας και ανάπτυξης. Μάλιστα, η Huawei έχει ήδη τριπλασιάσει το ερευνητικό δυναμικό της στη Ρωσία, μετά την προσπάθεια των ΗΠΑ να «στραγγαλίσει» τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό.

    Τρίτον, Κίνα και Ρωσία εμβαθύνουν διαρκώς τους δεσμούς τους στους τομείς της ενέργειας (η Μόσχα στέλνει διαρκώς περισσότερο πετρέλαιο στο Πεκίνο, μέσα από ανεμπόδιστους αγωγούς), ενώ η παρουσία στις συζητήσεις των δύο προέδρων της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, λέει πολλά για τις προσπάθειες της Μόσχας να ξεπεράσει τα εμπόδια που η αποκοπή των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT έχει βάλει.

    ***

    Ευάγγελος Αντώναρος: Είναι υποψήφιος με τον Τσίπρα και είναι στρατευμένος στην εσωτερική κάθαρση της ΝΔ, εκτιμά τον Πολάκη, θαυμάζει τη Θάνου, δηλώνει καραμανλικός, σηκώνει τη σημαία του κεντρώου και στον ελεύθερο χρόνο του κάνει προφητείες στα social –όλα αυτά μαζί. Αν δεν είναι ο ορισμός του πολιτικού λούμπεν, τότε ποιος είναι; Κρίμα που δεν υπάρχει ένας Ελληνας Μπουκόφσκι να γράψει για αυτόν (Δημήτρης Ευθυμάκης. Protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή