Εκλογές: “Ο πρώτος τα παίρνει όλα, ο δεύτερος δεν παίρνει τίποτα”. Επιστροφή στο (ντεμοντέ) σκληρό ροκ. Τα βάσανα με το Airbnb κ.ά.

    Ο Μητσοτάκης, ο Ερντογάν, οι εκλογές και το απόλυτο δίλημμα

    “Ο πρώτος τα παίρνει όλα, ο δεύτερος δεν παίρνει τίποτα”, λένε οι Αμερικάνοι και αυτό φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωσή μας, όπου στις προσεχείς εκλογές οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν μόνο μοντέλο εξουσίας για το μέλλον τους αλλά θα βγάλουν από το παιχνίδι, πιθανόν οριστικά, τον χαμένο.

    Ήδη Μητσοτάκης και Τσίπρας βρίσκονται σε σκληρή αντιπαράθεση, με τον τρίτο της “παρέας” Νίκο Ανδρουλάκη να μην φαίνεται ότι μπορεί να ακολουθήσει με ανταγωνιστικές επιδόσεις, χάνοντας έτσι το μομέντουμ της εκλογής του και αναζητώντας ρόλο ρυθμιστή – μπαλαντέρ, σε περίπτωση ακυβερνησίας.

    Οι προσεχείς εκλογές, θα είναι έντονα πολωτικές και θα δούμε ίσως “σημεία και τέρατα” μέχρι να φτάσουμε στην κάλπη. Όταν όμως ανοίξει και μετρηθούν τα κουκιά, πιθανόν να οδηγήσει σε περισσότερες από μια διεξόδους. Πιθανόν για το πολιτικό τοπίο να είναι και η “έκβασις”, δηλαδή ο επίλογος του αριστερού Τραμπισμού. (Διαβάστε την ανάλυση του Θοδωρή Καλούδη)

    ***

    Θρίλερ με “Ρωσικούς” πυραύλους. Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί το επεισόδιο  με τους δύο δύο -πιθανόν ρωσικούς- πυραύλους που έπεσαν σε Πολωνικό έδαφος στα σύνορα με την Πολωνία, με συνέπεια να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Η  κατάσταση κλιμακώνεται επικίνδυνα, με άγνωστες τη στιγμή αυτή επιπτώσεις στον  πόλεμο στην Ουκρανία, αφού θα μπορούσαν ξαφνικά να εμπλακούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

    Η Βαρσοβία κράτησε πάντως χαμηλότερα τους τόνους, ζητώντας την επίκληση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει τη διαβούλευση των  μελών σε περίπτωση απειλής σε ένα από αυτά.

    Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

    Την ίδια ώρα, σε προβοκάτσια αποδίδει η Μόσχα τα δημοσιεύματα: Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

    ***

    Επενδυτική βαθμίδα και κάλπες. Oι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο προκειμένου η χώρα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Θεωρεί, επίσης  ότι μέχρι στιγμής, παρά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 200 μονάδες βάσης, «απέχουμε ακόμη από την κορύφωση των επιτοκίων».

    Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας η Ελλάδα έχει εκπλήξει ευχάριστα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις το 2022 και τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022, συνεχίζοντας παράλληλα την υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, οι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

    ***

    Δηλώσεις του …αέρα. Όπως είναι ήδη γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι συνεχίζει να υποστηρίζει το αίτημα της Άγκυρας για την αγορά 40 νέων F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80 μαχητικών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνουν έγκυροι αναλυτές, ο χρόνος και η συγκυριά κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν δίνει αυτή τη διαβεβαίωση στην Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν ιδιαίτερη σημασία και, κατά πάσα πιθανότητα -εκτός κι αν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα-, οι συνθήκες που επικρατούσαν στην Ουάσινγκτον δεν παρουσιάζουν και ιδιαίτερη αλλαγή.

    Ακόμα κι αν η νεοεκλεγείσα Βουλή «κάνει μεταβολή» για το θέμα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το τουρκικό αίτημα θα «πέσει σε τοίχο» στη Γερουσία, όπου ο Μπομπ Μενέντεζ παραμένει πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μη θέσει βέτο στην επίμαχη πώληση των F-16.

    ***

    Ξεκαθαρίζει το τοπίο στις ενδεχόμενες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων “για λόγους εθνικής ασφάλειας”, αφού με το νέο νόμο που έφερε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, τίθεται ένα φίλτρο ελέγχου από τον πρόεδρο της Βουλής (αν δεν υπάρχει αυτός τότε από τον πρωθυπουργό) και μόνον σε περίπτωση θετικής κρίσης, τότε ενημερώνεται και ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός της ΕΥΠ.

    Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών με διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων, η αναδιάρθρωση της ΕΥΠ για τη βελτιστοποίηση της δράσης της, η ποινική μεταχείριση της εμπορίας, κατοχής και χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, η οργανική και λειτουργική αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα και η βέλτιστη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. (Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το θέμα αυτό διαβάστε τα σε 25 ερωτήσεις και απαντήσεις)

    ***

    Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο στόχαστρο. Όσοι ασχολείστε με βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb θα πρέπει να ανησυχείτε, καθώς Κομισιόν, κυβέρνηση , δήμοι να ετοιμάζονται να βάλουν φραγμούς στη λειτουργία αυτών των καταλυμάτων, με προφανή στόχο τον περιορισμό τους υπέρ των μακροχρόνιων  μισθώσεων και άλλων μορφών φιλοξενίας, κυρίως των ξενοδοχείων.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newmoney.gr (Στέλιος Κράλογλου) κυβέρνηση φέρεται να μελετάει το γαλλικό μοντέλο, όπου ακίνητα χωρίς επαρκείς μονώσεις και ενεργειακή κάλυψη κόβονται από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες. Παράλληλα, η Κομισιόν ανακοίνωσε νέους όρους διαφάνειας για τις εν λόγω μισθώσεις και ακόμα πιο αυστηρά ενεργειακά πρότυπα για όλα τα ακίνητα (δηλαδή νέες δαπάνες για την ανακαίνισή τους).

    Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ξενοδόχοι και άλλοι επαγγελματίες ζητούν να γίνει ξεκαθάρισμα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Υποστηρίζουν ότι πίσω από την ταμπέλα του Airbnb κρύβονται ολόκληρες επιχειρήσεις φιλοξενίας -ελληνικές, κινεζικές, τουρκικές- και όχι μικροί ιδιοκτήτες που βγάζουν ένα εισόδημα από το ακίνητό τους. Συνεπώς πρέπει να λειτουργούν και να φορολογούνται αναλόγως.

    ***

    Επιστροφή στο (ντεμοντέ) σκληρό ροκ. “Η μόνη περίπτωση να κερδίσει κάποιος πολιτικά από τη σκοτεινή υπόθεση των «υποκλοπών» είναι να αποδείξει έμπρακτα ότι δεν την εντάσσει στην προεκλογική στρατηγική του, ότι την αντιμετωπίζει θεσμικά και όχι μικροκομματικά. Διαφορετικά, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα «σκληρό ροκ» βγαλμένο από το παρελθόν, που ίσως καταλήξει σε… ελαφρύ ραπ” (Γιώργος Κουβαράς, Protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή