Εκλογές στην Τουρκία: Και το CNN διαβλέπει το πολιτικό τέλος του Ερντογάν, αλλά εκφράζει ανησυχίες για το… μετά

Σε κλοιό η Τουρκία: Στο όριο της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με Αίγυπτο

Με τις δημοσκοπήσεις εναντίον του, τους αντιπάλους τους ενωμένους με στόχο να τελειώσουν την 20ετή παντοκρατορία του και τον ίδιο να μην εμφανίζεται τόσο ρωμαλέος – πολιτικά και γενικώς… – όσο παλιά, όλο και περισσότερες αναλύσεις δυτικών ΜΜΕ προβλέπουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μάλλον θα χάσει τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Στη… χορεία των ΜΜΕ που προβλέπουν ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ για τον Ερντογάν προστέθηκε και το CNN, το οποίο και επιχείρησε να αναλύσει τους παράγοντες που θα βαρύνουν στο τελικό αποτέλεσμα της πιο κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης των τελευταίων χρόνων στην Τουρκία.

Τα μεγάλα προβλήματα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία απέχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες, με τον πρόεδρο Ερντογάν να αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στη διακυβέρνηση δύο δεκαετιών». Αναλύοντας τις προκήσεις, το CNN υπογραμμίζει ότι ο σεισμός της Τουρκίας άφησε πίσω του περισσότερους από 50.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους. Οι περισσότερες από τις επαρχίες που επλήγησαν ήταν προπύργια του Ερντογάν και του κόμματός του AKΡ.

Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) Αχμέτ Γενέρ, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι στις σεισμόπληκτες ζώνες αναμένεται να μην ψηφίσουν φέτος εν μέσω εκτοπισμού. Από την άλλη πλευρά, οι Κούρδοι της Τουρκίας αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις εκλογές καθώς το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) δεν έχει κατεβάσει προεδρικό υποψήφιο, αλλά πρόσφατα υποστήριξε επίσημα τον βασικό αντίπαλο του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Κίνδυνος αναταραχής

Ωστόσο, η ανάλυση επισημαίνει ότι ακόμη και αν ο Κιλιτσντάρογλου κερδίσει τις εκλογές, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του δεν θα παραδώσουν την εξουσία χωρίς αγώνα. Μάλιστα, αν ο Τούρκος πρόεδρος χάσει την ψηφοφορία με μικρή διαφορά, ανοίγει η δυνατότητα να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα, όπως είχε γίνει το 2019 στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, όταν το ΑΚP έχασε αλλά οι υποψήφιοι του κόμματος και στις δύο πόλεις κατήγγειλαν τα αποτελέσματα, επικαλούμενοι παρατυπίες των ψηφοφόρων.

Το προβάδισμα του CHP στην Κωνσταντινούπολη ήταν ιδιαίτερα στενό και οδήγησε τελικά στην απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) υπέρ μιας επαναληπτικής ψηφοφορίας, με την οποία η αντιπολίτευση διαφώνησε έντονα, αν και τελικά ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε στη συνέχεια την επανάληψη των εκλογών, καταφέροντας πλήγμα στον Ερντογάν και στην εικόνα του «ανίκητου ηγέτη» που ο Τούρκος πρόεδρος είχε καλλιεργήσει μέσα στα χρόνια.

Βασική η οικονομία

Πάντως, άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία – ή για την ακρίβεια, η κακή κατάστασή της – είναι αυτή που θα καθορίσει εν πολλοίς το αποτέλεσμα των εκλογών. Η στρατηγική που ακολούθησε ο Ερντογάν από την ώρα που ξέσπασε η κρίση της λίρας ως και σήμερα, μια στρατηγική εντελώς ανορθόδοξη, οδήγησε σε κατάρρευση το νόμισμα της Τουρκίας και σε πληθωρισμό που σε κάποια φάση «έτρεχε» πάνω από το 90%. Η αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί για συμμάζεμα της οικονομίας και μείωση του πληθωρισμού, κάτι που έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τον Τούρκο πρόεδρο.

Καμία δημοσίευση για προβολή