Εκρηκτικό κλίμα από το νέο κύμα πλειστηριασμών. Στο σφυρί 2.000 σπίτια το μήνα

Εκρηκτικό κλίμα αναμένεται να διαμορφώσει το νέο κύμα πλειστηριασμών. Οι πλειστηριασμοί επανέρχονται από την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το πλάνο που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση, τράπεζες και δανειστές, ο ρυθμός με τον οποίο θα πραγματοποιούνται υπερβαίνει τους 2.000 κάθε μήνα.

Η άτυπη συμφωνία που υπήρχε μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης ώστε οι πλειστηριασμοί να επικεντρωθούν σε μεγάλες κατοικίες με ειδικά χαρακτηριστικά έχει ακυρωθεί στην πράξη. Το απόθεμα των συγκεκριμένων κατοικιών είναι πεπερασμένο, τα “ρετιρέ” δεν επαρκούν για να καλύψουν τους στόχους και οι πλειστηριασμοί έχουν πάρει μαζικό χαρακτήρα που θα αγγίξει και τα… υπόγεια της κοινωνίας.

Οι πιέσεις του SSM

Οι τράπεζες πιέζονται από τον SSM (τον εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) να μειώσουν δραστικά τα χαρτοφυλάκια των προβληματικών δανείων τους. Η οδηγία που έχει φτάσει από τη Φρανκφούρτη είναι ότι πρέπει στο τέλος του 2021 τα προβληματικά δάνεια να έχουν υποχωρήσει «well below 20%», δηλαδή πολύ πιο κάτω από 20%. Έτσι οι αρμόδιες υπηρεσίες τους έχουν θέσει ως στόχο στο τέλος του 2021 τα προβληματικά δάνεια να περιοριστούν στην περιοχή μεταξύ του 15%-17%.

Το όριο των πλειστηριασμών

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν κατεβάσει το όριο της αντικειμενικής αξίας των κατοικιών που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα προς πλειστηριασμό από τις 150.000 στις 100.000 ευρώ. Είναι ζήτημα χρόνου ο πήχης να υποχωρήσει και κάτω από τις 100.000 ευρώ, κάτι που αναμένεται να δούμε να συμβαίνει σε μεγάλη έκταση το 2019.

Έτσι, στις λίστες των πλειστηριασμών δεν υπάρχουν μόνο οι επώνυμες περιπτώσεις. Χιλιάδες είναι οι κατοικίες (κυρίως μικρής αξίας όπως αποδεικνύεται και όχι πολυτελείς όπως η κυβέρνηση θέλει να επικοινωνεί) που θα αλλάξουν χέρια υπό το βάρος χρεών. Το κοινωνικό κόστος οδηγεί σε αμηχανία το Μαξίμου ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία υπόσχεται παροχές και κοινωνικές παρεμβάσεις.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ