Εκρηξη της πανδημίας έως τα μέσα Μαρτίου βλέπουν οι ειδικοί –Αγωνία για τις ΜΕΘ: Πάνω από το 91% η πληρότητα στην Αττική –Μάχη για το άνοιγμα της οικονομίας

lockdown Ομικρον

Στις συμπληγάδες της έκρηξης της πανδημίας και της ασφυξίας σε αγορά και οικονομία βρίσκονται η κυβέρνηση και η κοινωνίας. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας μετά τις 22 Μαρτίου, την ίδια ώρα ωστόσο οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν για κορύφωση της πανδημίας με πάνω από 3.000 ημερήσια κρούσματα έως τα μέσα με τέλη του μήνα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης προειδοποίησε ότι μπορεί να φτάσουμε στα 3.100 κρούσματα ημερησίως και προσδιόρισε στις 20 Μαρτίου την κορύφωση της πανδημίας.

Πάνω από το 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής

Παράλληλα, οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες υπό πίεση, ενώ ήδη το ποσοστό πληρότητας των περίπου 350 κλινών ΜΕΘ covid στην Αττική έχει ξεπεράσει το 90% (όταν το αντίστοιχο ποστοστό στην επικράτεια είναι 66,5%). Η πληρότητας στις απλές κλίνες COVID στο λεκανοπέδιο βρίσκεται στο 82% (50% στην επικράτεια).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε κάθε εφημερία των νοσοκομείων αναφοράς covid της Αττικής γίνονται 40-60 εισαγωγές την ημέρα, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 145 εισαγωγές σε 4 νοσοκομεία που εφημέρευαν. Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» όλες οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι γεμάτες.

Το άνοιγμα της οικονομίας

Παρά την επιμονή της πανδημίας, πάντως, αρκετοί επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι είναι δυνατό το προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας προς τα τέλη του μήνα – προοπτική που επαναβεβαίωσε σήμερα και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Παράλληλα, και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε άνοιγμα του τουρισμού έως τις 14 Μαίου, με τους πρώτους τουρίστες μάλιστα να έρχονται στην Ελλάδα πιθανώς από τις αρχές Απριλίου.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος προτάσσει ως προτεραιότητες της μετάβασης στην κανονικότητα το άνοιγμα των σχολείων και του λιανικού εμπορίου, ενώ προσδιορίζει στον Απρίλιο την επανεκκίνηση της εστίασης. Όπως επεσήμανε, το lockdown θα παραταθεί κατά μία εβδομάδα, ενώ πρόθεση είναι «όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και χωρίς φαινόμενα συνωστισμού».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία και τα καταστήματα λιανικής, παρόλο που υπάρχει «αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο. Ειδικά για την εκπαίδευση, σημείωσε ότι πρέπει να λειτουργήσει, καθώς «σε δύο μήνες είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις». Αναφορικά με την εστίαση, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι η επαναλειτουργία της μπορεί να γίνει μόνο με άνοιγμα των εξωτερικών χώρων.

Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Ειδικά για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, ο καθηγητής ήταν σαφής. Προς το παρόν, «δεν μπορούν να επιτραπούν». Ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί το Πάσχα, «ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης του δείκτη δείκτης Rt, που αφορά στον αριθμό των δευτερογενών κρουσμάτων κάτω από το 1.

Ο φόβος μιας απρόβλεπτης υπερμετάδοσης

Εκτίμησε δε ότι αυτές τις μέρες θα καταγραφεί η κορύφωση της πανδημίας και σταδιακά θα αρχίσουν να περιορίζονται τα κρούσματα. «Κρατάει πολύ αυτή η ιστορία, περισσότερο από όσο θα θέλαμε» είπε και πρόσθεσε ότι «ίσως έχουμε μια αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων, αλλά σιγά σιγά θα μαζευτεί η κατάσταση». «Αυτό που φοβόμαστε είναι το απρόβλεπτο, δηλαδή να έχουμε υπερμετάδοση σε κάποια περιοχή που δεν το περιμέναμε» σημείωσε.

Για το γεγονός ότι όλοι και περισσότεροι νέοι άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό, εξήγησε ότι «αυτό συμβαίνει, επειδή οι μεταλλάξεις δεν έχει φανεί πώς ακριβώς λειτουργούν και οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες προφυλάσσονται πολύ περισσότερο».

Από την πλευρά του, και ο κ. Τζανάκης , τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς στις 22 Μαρτίου, τονίζοντας πως εφόσον το φαινόμενο αρχίσει να είναι σε αποκλιμάκωση «μπορούμε να ανοίξουμε με πολλή προσοχή».

Καμία δημοσίευση για προβολή