ΕΚΤ: Αισιοδοξία Λαγκάρντ για την πορεία του πληθωρισμού, αλλά και δυσφορία για το αδιέξοδο στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Την εκτίμηση ότι η μάχη με τον πληθωρισμό δείχνει να κερδίζεται φέρεται να εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε επικοινωνία που είχε με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup, λίγο πριν τη  συνεδρίαση της ευρω-τράπεζας την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Λαγκάρντ πιστεύει ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού εξελίσσεται καλά, αλλά η έλλειψη συμφωνίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης μετατρέπεται σε πονοκέφαλο. Μάλιστα, η Γαλλίδα πολιτικός φέρεται να επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με στασιμότητα τα επόμενα τρίμηνα και καθοδικούς κινδύνους, αν και τα ρίσκα για τον πληθωρισμό είναι πιο ισορροπημένα.

Επιστροφή στον κανόνα του 3%

Η πρόεδρος της ΕΚΤ παρατήρησε επίσης ότι οι αγορές τείνουν να αντιδρούν άμεσα στις ευρωπαϊκές… διαφωνίες σχετικά με τη Μέση Ανατολή και δήλωσε ότι τα spreads μεταξύ των διαφόρων χωρών θα είναι μεγαλύτερα αν το μπλοκ δεν συσπειρωθεί περισσότερο. Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα της προέδρου της ΕΚΤ είναι η διαφαινόμενη μη επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο επανέρχεται ο κανόνας που περιορίζει τα ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ, κάτι που σύμφωνα με τη Λαγκάρντ αποτελεί πρόβλημα, διότι κινδυνεύει να ασκηθεί πίεση στη νομισματική πολιτική να κάνει περισσότερα. Το Bloomberg αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου, σημείωσε ότι το διακύβευμα είναι πραγματικά υψηλό για να επιτευχθεί συμφωνία φέτος, και είναι εφικτό αλλά πολύ δύσκολο.

Δύσκολος ο συμβιβασμός

Από την άλλη, ωστόσο, φέρεται να δεσμεύτηκε να εντείνει τις πιέσεις προς την Ιταλία για την επικύρωση της συνθήκης του ESM, λέγοντας ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην γίνει το βήμα αυτό και ότι άλλες κυβερνήσεις δεν μπορούν επί του παρόντος να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο διάσωσης εάν συμβεί μια τραπεζική κρίση, είπαν. Ο Ντόνοχιου δήλωσε ότι το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.

Όσον αφορά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, φέρεται να δήλωσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός για τους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς οι θέσεις μεταξύ των χωρών-μελών και ιδίως μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και των χωρών του Νότου παραμένουν πολύ διαφορετικές, με το Νότο να ζητά ευελιξία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και το Βορρά να επιμένει σε προκαθορισμένους και σαφείς στόχους για έλλειμμα και χρέος.

Καμία δημοσίευση για προβολή