Έρχεται και νέα αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη ενώ η Fed ανέβασε τα επιτόκια κατά 0,25% – Ο φόβος του πληθωρισμού

Στη μάχη του πληθωρισμού επιμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

Ωστόσο, δύο παράγοντες επιτρέπουν στα «περιστέρια» του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αισιοδοξούν για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων και για ολοκλήρωση σύντομα του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, ενόψει και της νέας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας που ξεκινησε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη 4/5.

Ο πρώτος είναι πως πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι ο αρνητικός αντίκτυπος της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής αλλά και της πρόσφατης τραπεζικής αναταραχής έχει γίνει αισθητός: η πτώση της ζήτησης για εταιρικά δάνεια αγγίζει τα επίπεδα του 2008 και η αυστηροποίηση των συνθηκών δανεισμού έχει σκαρφαλώσει στα επίπεδα που βρισκόταν κατά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Ο δεύτερος είναι η εικόνα του πληθωρισμού: ο ονομαστικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Απρίλιο, αλλά ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε απροσδόκητα.

Οι δύο αυτές εξελίξεις ενισχύουν τα επιχειρήματα για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη, κατά 25 μονάδες βάσης και στο 3,25%, αντί για 50 μ.β. που θα ήθελαν αρκετά από τα «γεράκια» του Δ.Σ.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ του Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εν μέσω της τραπεζικής αναταραχής, χωρίς άμεσο ή ορατό αντίκτυπο στον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης ή στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο, η συζήτηση στη συνεδρίαση του Μαρτίου έδειξε αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ, εστιάζοντας περισσότερο από ποτέ στις ανακοινώσεις των δεδομένων για τον τραπεζικό δανεισμό και σε τυχόν ενδείξεις για τον πιθανό αντίκτυπο στη μετάδοση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής μέχρι στιγμής.

Πράγματι, πλέον οι πιστωτικές συνθήκες έχουν σαφώς «σφίξει» από το ξέσπασμα της τραπεζικής αναταραχής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τραπεζικού δανεισμού της ΕΚΤ, η οποία δημοσιεύθηκε χθες. Ο ρυθμός της σύσφιγξης των πιστωτικών συνθηκών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, καθώς το καθαρό ποσοστό των τραπεζών που ανέφεραν σύσφιγξη στο πρώτο τρίμηνο, ανέρχεται στο 27%.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση για δάνεια μειώθηκε επίσης έντονα, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, των χαμηλότερων επενδύσεων και της αποδυνάμωσης της αγοράς κατοικίας, όπως έδειξε η έρευνα. Συγκεκριμένα, το 38% των τραπεζών ανέφερε μείωση της ζήτησης δανείων από εταιρείες τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, το μεγαλύτερο ποσοστό από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Ταυτόχρονα, η μείωση της ζήτησης στεγαστικών δανείων παρέμεινε ισχυρή και ήταν κοντά στην πτώση που αναφέρθηκε το τελευταίο τρίμηνο. Οπως παρατηρεί η ING, η πτώση της ζήτησης για εταιρικά δάνεια ήταν πολύ μεγαλύτερη στις χώρες της Ευρωζώνης. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι γερμανικές τράπεζες ήταν οι μόνες που ανέφεραν πτώση της ζήτησης για εταιρικά δάνεια, πλέον οι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία αναφέρουν επίσης μεγάλη πτώση.

Αυτή η πτώση της ζήτησης για νέα δάνεια αντικατοπτρίστηκε και στις νομισματικές εξελίξεις του Μαρτίου. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των προσαρμοσμένων δανείων προς νοικοκυριά μειώθηκε στο 2,9% τον Μάρτιο από 3,2% τον Φεβρουάριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς επιχειρήσεις μειώθηκε στο 5,2% τον Μάρτιο από 5,7% τον Φεβρουάριο. Το πιο σημαντικό είναι, μετά τη μείωση των μηνιαίων ροών του Φεβρουαρίου, ότι η μηνιαία ροή πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν οριακά μόνο θετική. Η εκροή καταθέσεων συνεχίστηκε και τον Μάρτιο και ενώ αυτή η εκροή τον Φεβρουάριο οφειλόταν στις καταθέσεις λιανικής, τώρα και οι εταιρείες αποσύρουν τις καταθέσεις.

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%

Tην ίδια στιγμή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε χθες τη νέα αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Αυτή ήταν η δέκατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, παρά την πρόσφατη τραπεζική κρίση.

Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 5-5,25% και βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδό του από το 2006. Η Fed σημείωσε ωστόσο ότι θα παρακολουθήσει τις επιπτώσεις αυτών των διαδοχικών αυξήσεων στην πραγματική οικονομία για να αποφασίσει εάν θα υπάρξει ή όχι ανάγκη να συνεχίσει αυτή τη νομισματική πολιτική της ώστε να επιτύχει τον στόχο της, δηλαδή να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, στο εύρος του 5,00%-5,25%, με τους επενδυτές να προσδοκούν ότι η σημερινή αύξηση σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση του κύκλου νομισματικής σύσφιξης που ξεκίνησε πριν από 14 μήνες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης “βλέπουν” άλλωστε μείωση επιτοκίων κατά περίπου 64 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, παρά την επιθετική ρητορική που συνεχίζει να ακολουθούν οι υπεύθυνη χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Καμία δημοσίευση για προβολή