ΕΚΤ: Κορυφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη και αρχίζει να υποχωρεί. Σταθεροποιούνται τα επιτόκια

Οι εμπορικές τράπεζες παρκάρουν στην ΕΚΤ φτηνές καταθέσεις πελατών τους με επιτόκιο 4%

Καλό σημάδι για επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο της ΕΚΤ διέκριναν οικονομολόγοι της ευρωτράπεζας, οι οποίοι εκτιμούν σε άρθρο τους ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις έφτασαν πιθανώς στο αποκορύφωμά τους και θα αρχίσουν πλέον να υποχωρούν.

Όπως σχολιάζει το Reuters, πρόκειται για μία εκτίμηση που ενδέχεται να εδραιώσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα διακόψει τον Σεπτέμβριο το σερί εννέα διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς ο υποκείμενος πληθωρισμός, που φιλτράρει τις πιο ασταθείς τιμές, παρακολουθείται στενά από τους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει το άρθρο, που δεν στέκεται μόνο στον δομικό πληθωρισμό, “ο μέσος όρος και το διάμεσο επίπεδο του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι πιθανότατα κορυφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023”.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα απαριθμεί περίπου 10 δείκτες υποκείμενου πληθωρισμού που κυμαίνονται από μέτρα που απλώς εξαλείφουν τις παραδοσιακά ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έως πιο εξελιγμένους δείκτες που χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για να επικεντρωθούν σε επίμονες συνιστώσες.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, η πλειονότητα των δεικτών παρείχε ένα χρήσιμες ενδείξεις για το πού κατευθύνονταν οι συνολικά οι τιμές καταναλωτή σε “μεσοπρόθεσμη βάση”, ένας σκόπιμα ασαφής όρος που γενικά θεωρείται ότι σημαίνει αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με το άρθρο, που δημοσιεύθηκε σήμερα στα οικονομικά δελτία της ΕΚΤ, “τα περισσότερα” από τα μέτρα υποκείμενου πληθωρισμού που παρατηρήθηκαν “έδειχναν σημάδια υποχώρησης” και η τελευταία μέτρηση για τον Ιούλιο ήταν “σε γενικές γραμμές σύμφωνη” με τις προσδοκίες.

Παρόλο δε που οι αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών επιταχύνθηκαν και τον Ιούλιο, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ο δικός της δείκτης PCCI (Persistent and Common Component of Inflation) “δείχνει ότι έχει αρχίσει να μειώνεται και για τις υπηρεσίες”.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι δείκτες της για τον υποκείμενο πληθωρισμό εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα μεταξύ του 2,9% και του 6,9% τον Ιούνιο, αλλά εκείνοι με τη μεγαλύτερη προγνωστική ισχύ βρίσκονταν “στο κάτω μισό αυτού του εύρους”.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή