ΕΚΤ: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και, σύμφωνα με την Λαγκάρντ, έπεται και συνέχεια

Μικρότερη από τις προηγούμενες ήταν η αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ωστόσο, η ευρω-τράπεζα έκανε σαφές ότι προτίθεται να συνεχίσει την πολιτική αυτή, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Αύξηση κατα 25 μ.β.

Έτσι, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, αντί για 50 που συνήθιζε ως τώρα, τονίζοντας ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές για πάρα πολύ καιρό και ότι δεδομένων των συνεχιζόμενων υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει προχωρήσει συνολικά σε επτά αυξήσεις των επιτοκίων της από το καλοκαίρι του 2022 όταν ξεκίνησε τον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της, με τις αυξήσεις να φτάνουν σωρευτικά τις 375 μονάδες βάσης.

Μετά τις ανακοινώσεις, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «σχεδόν ομόφωνη» και ότι όλοι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η αύξηση επιτοκίων. Κάποιοι τάχθηκαν υπέρ αύξησης 50 μονάδων βάσης, κάποιοι 25 μονάδων, αλλά κανείς δεν τάχθηκε υπέρ μιας παύσης, πρόσθεσε. «Δεν θα κάνουμε παύση», τόνισε η κα Λαγκάρντ, λέγοντας ότι η ΕΚΤ έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, καθώς, όπως τόνισε, «συνολικά, τα εισερχόμενα στοιχεία στηρίζουν την αξιολόγηση για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό που διαμορφώσαμε στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου».

«Όχι επαρκώς περιοριστικη»

«Βλέπουμε τον πληθωρισμό να υποχωρεί, αλλά δεν βλέπουμε ακόμα τον πλήρη αντίκτυπο που θα θέλαμε για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι «είναι περιοριστική η πολιτική μας; Σίγουρα είναι. Είναι όμως επαρκώς περιοριστική; Όχι ακόμα», ενώ σχετικά με την οικονομία της ευρωζώνης, είπε ότι η εγχώρια ζήτηση και η κατανάλωση παραμένουν αδύναμες, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται απόκλιση στις επιδόσεις των διαφορετικών τομέων της οικονομίας, με τις προοπτικές της μεταποίησης να επιδεινώνονται.

Παράλληλα, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι πιέσεις στους μισθούς παραμένουν ισχυρές, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν ανοδικά ρίσκα για τον πληθωρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την κατανάλωση ενέργειας, προσθέτοντας ότι «οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκιά μας θα φτάσουν σε επίπεδο αρκούντως περιοριστικό για την έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%».

Καμία δημοσίευση για προβολή