ΕΚΤ: “Σήμα” για ήπια στροφή πολιτικής από την Κριστίν Λαγκάρντ. Μήνυμα αυξημένης ανησυχίας για τον πληθωρισμό. Τι θα ισχύσει για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Λαγκάρντ αύξηση επιτοκίων

Σήμα, ήπιας και σταδιακής, στροφής σε πιο σφιχτή νομσιματική πολιτική έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρώντας μεν αμετάβλητα τα επιτόκιά της αλλά ανεβάζοντας του τόνους σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για την απειλή του πληθωρισμού.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε μετά την συνεδρίαση του ΔΣ ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022 το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ. Ωστόσο, η  ρητορική της τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το μέτωπο του πληθωρισμού εξέπεμψε αυξημένη ανησυχία, ενισχύοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι  κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου η ΕΚΤ είναι πιθανό να ανακοινώσει την έναρξη του tapering – ήτοι, την σταδιακή απόσυρση του PEPP.

Μήνυμα ανησυχίας για την άνοδο των τιμών

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε σαφώς πιο ανήσυχη σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό αλλά και την ανάπτυξη σε σχέση με άλλες φορές.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο. «Αναμένουμε να αυξηθεί περαιτέρω φέτος. Ωστόσο, ενώ η τρέχουσα φάση του υψηλότερου πληθωρισμού θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους» είπε χαρακτηριστικά αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον προσφιλή μέχρι πρότινος χαρακτηρισμό του «παροδικού» σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό.

Οι τρεις πηγές που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό

Η Λαγάρντ τόνισε ότι η άνοδος του πληθωρισμού αντανακλά σε μεγάλο βαθμό έναν συνδυασμό τριών παραγόντων.

  • Πρώτον, οι τιμές της ενέργειας –ειδικά για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια– έχουν αυξηθεί απότομα. Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός της ενέργειας αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ του συνολικού πληθωρισμού.
  • Δεύτερον, οι τιμές ανεβαίνουν επίσης επειδή η ανάκαμψη της ζήτησης που σχετίζεται με το άνοιγμα της οικονομίας ξεπερνά την προσφορά. Αυτή η δυναμική είναι ιδιαίτερα ορατή στις τιμές των καταναλωτικών υπηρεσιών, καθώς και στις τιμές των αγαθών που επηρεάζονται περισσότερο από τις ελλείψεις προσφοράς.
  • Τέλος, οι επιπτώσεις που σχετίζονται με το τέλος της μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία εξακολουθούν να συμβάλλουν σε υψηλότερο πληθωρισμό.

«Αναμένουμε ότι η επιρροή και των τριών παραγόντων θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του 2022» υπογράμμισε.

Η ανάκαμψη εξαρτάται από την πανδημία

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και την περαιτέρω πρόοδο με τους εμβολιασμούς.

«Θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές είναι γενικά ισορροπημένοι» είπε σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει ότι βραχυπρόθεσμα, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας είναι οι κύριοι κίνδυνοι για τον ρυθμό ανάκαμψης και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Συνοψίζοντας, η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ συνεχίζει να ανακάμπτει έντονα, αν και με πιο ήπιο ρυθμό.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή