Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κοροναϊό -“Καμπάνες κινδύνου” για νέο κύμα πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι

Εκτακτη  σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μαξίμου μετά την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα, τα οποία, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση που παρατηρείται στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας εντείνει την ανησυχία της κυβέρνησης αλλά και των ειδικών. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, που η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί το πρώτο κύμα τουριστών.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΠΥ Μάριος Θεμιστοκλέους και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Οπως τόνιζαν  κυβερνητικές πηγές στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία και επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.

Συζητήθηκε επίσης ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες.

Χαρδαλιάς : «Ο ιός είναι εκεί έξω! Το αντίδοτο είναι ένα»

«Όταν μιλάμε για αυξήσεις κρουσμάτων θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είπε ο κ. Χαρδαλιάς μετά το τέλος της σύσκεψης. Και πρόσθεσε: «Δεν αφορά στην ποσότητα. Μπορεί να έχεις 50 κρούσματα τα οποία και τα 50 να είναι σε ελεγχόμενα clusters. Μπορεί όμως να έχει πέντε κρούσματα τα οποία αυτά να είναι διάσπαρτα στην κοινωνία να μην έχουμε στην ιχνηλάτηση αποδεικτικά στοιχεία από που προέρχονται και να μην μπορούμε να τα στεγανοποιήσουμε που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Άρα, δεν έχει να κάνει με το αν έχουμε 50 ή 40 ή 30. Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ιός είναι εκεί έξω. Είναι σε ύφεση και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ένα είναι το αντίδοτο, μια είναι η απάντηση στον ιό. Ο καθένας από μας να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με την ατομική του προσωπική προστασία και να ακολουθεί τις οδηγίες».

Για το ενδεχόμενο να επιβληθούν τοπικά lockdown, είπε: «Κοιτάξτε υπάρχουν πρωτόκολλα. Τα πρωτόκολλα προβλέπουν τι πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση. Εμείς τρέχουμε αλγόριθμους σχεδόν κάθε μέρα. Υπάρχουν τα χειρότερα σενάρια που προβλέπουν και lockdown και τα πάντα. Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι στην διαχείριση μιας πανδημίας με τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν σενάρια τα οποία είτε είναι υπερτοπικού χαρακτήρα είτε εθνικού χαρακτήρα. Αυτή την στιγμή έχουμε περάσει σε μια φάση που δεν συζητάμε ποτέ για οριζόντια σενάρια και πάντα μιλάμε για υπερτοπικού χαρακτήρα σενάρια».

Για την Ξάνθη είπε ότι είναι σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και σε συνεργασία με αυτές θα πάρουμε μικρά ή μεγάλα μέτρα για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο σφαιρική άποψη για την εξέλιξη των κρουσμάτων.

Η σημερινή, θεωρείται κρίσιμη μέρα, καθώς  αναμένονται πτήσεις, από τα αποτελέσματα τωνελέγχων των οποίων, θα κριθούν πολλά σε σχέση με  τις επόμενες κινήσεις.

Προκειμένου να δοθεί πιο ηχηρό μήνυμα ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες πως ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει ξανά καθημερινά στις 18:00, έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2.

Μόσιαλος… χτυπά καμπανάκια σε όλα τα μέτωπα μετά τα 97 νέα κρούσματα 

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό σχετικά με τα 97 νέα κρούσματα που εμφανίστηκαν στην χώρα μας.

Ο Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε  ότι οι κάποιοι συμπολίτες μας πήραν αψήφιστα τον κοροναϊό και έκανε έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων. «Δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός για τα 97 νέα κρούσματα, αλλά εγρήγορση. Αυτό που συνέβη στη χώρα μας όπως και σε άλλες είναι το παράδοξο της πρόληψης. Πολλοί θεώρησαν ότι επειδή είχαμε πολύ χαμηλά κρούσματα κοροναϊού και ελάχιστοι είναι διασωληνωμένοι, πήραμε αψήφιστα το επόμενο διάστημα. Θεωρήσαμε ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα. Ένα ποσοστό πολιτών δεν τηρεί τους κανόνες που πρέπει, πχ μάσκες σε μέσα μεταφοράς και κλειστούς χώρους. Τα μέτρα φυσικής απόστασης θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά και γενικά όλα τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί», είπε σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ).

Ο καθηγητής επισήμανε  πως σε πολλές χώρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα. «Στη Βόρεια Μακεδονία είχαμε 524 κρούσματα σε τέσσερις μέρες και αποφασίστηκε lockdown για 80 ώρες σε τέσσερις πόλεις, ανάμεσα και η πρωτεύουσα τα Σκόπια. Εμείς σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε δεύτερο lockdown. Πρέπει αποφύγουμε και τα τοπικά lockdown αν είναι δυνατόν. Αν η Ελλάδα μείνει σε αυτό το επίπεδο δεν έχει θέμα ανησυχίας. Αν υπάρχει έξαρση σε μια περιοχή, πρέπει να την αντιμετωπίζουμε τοπικά. Χρειάζεται να έχουμε έξυπνες αντιμετωπίσεις στην πανδημία. Δεν θα κλείσει η Ξάνθη επειδή υπάρχουν 30 κρούσματα», πρόσθεσε.

Καμπανάκι κινδύνου και από τον ΠΟΥ

Χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε όλες τις χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αναχαίτιση του νέου κορoναϊού SARS-CoV-2, σημειώνοντας ότι η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως και ακόμη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της στην κεντρική Αμερική.

Ο Δρ. Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, είπε ότι είναι αναγκαίο τώρα να επικεντρωθούν οι χώρες στην αποτροπή ενός δεύτερου κύματος της ασθένειας που έχει μολύνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 400.000 από αυτούς.

«Έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τώρα η ώρα, για οποιαδήποτε χώρα, να τραβήξει το πόδι της από το πετάλι», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Καμία δημοσίευση για προβολή