Έκθεση ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη στο 2,4%, κυρίως χάρη στις επενδύσεις, και πληθωρισμός στο 4,3%

Το ρόλο των επενδύσεων στη διατήρηση υψηλού ρυθμού ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ιδρύματος για το 4ο τρίμηνο του 2022.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βέττας υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει μεγαλύτερο βαθμό ανάπτυξης από ό,τι η ΕΕ και ταυτόχρονα αυξάνει την εξωστρέφειά της, προσθέτοντας ότι με βάση σύνθετο δείκτη στον οποίο αθροίζονται οι εξαγωγές σε αγαθά – υπηρεσίες και όλες οι εισαγωγές, η Ελλάδα μετά την άρση των περιορισμών του κοροναϊού έχει βαθμολογία 103 έναντι 82 της ΕΕ. Τόνισε, δε, ότι ο δείκτης καταδεικνύει την αυξανόμενη παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, κάτι που προοπτικά δείχνει θετική ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια.

Ισχυρή ανάπτυξη

Όσον αφορά στις προβλέψεις του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, για το 2023 εκτιμάται ότι για φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,4%, προερχόμενη κυρίως από την αύξηση των επενδύσεων κατά 7%, που μπορεί να φτάσει και το 10% αν δεν υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω εκλογών, από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,3% αλλά και τις εξαγωγές, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν φέτος κατά 3,2%. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν και φέτος κατά 2,6%, ενώ η ανεργία θα συνεχίσει να υποχωρεί φτάνοντας στο τέλος του χρόνου το 11,2% από 12,4% όπου ήταν το 2022 και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 4,3%.

Οι προϋποθέσεις

Πάντως, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι για να εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, θα πρέπει να υποχωρήσει η γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και να μην υπάρξει καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο τριμήνων στην υλοποίηση των έργων και των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης λόγω εκλογών. Παράλληλα, το Ινστιτούτο τονίζει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας, αλλά και ότι πρέπει να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για πληθωρισμό χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης, με ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και καλή πορεία στον διεθνή και ευρωπαϊκό τουρισμό.

Οι κίνδυνοι ανατροπών

Από την άλλη, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι αν υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης αλλά και μία νέα άνοδος των διεθνών τιμών της ενέργειας, με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει παρέλθει αλλά βρίσκεται προς το παρόν σε ύφεση, το σενάριο κινδυνεύει να ανατραπεί. Επίσης, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μονιμότερο τρόπο το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έφτασε πέρσι το 9,2% του ΑΕΠ (όσο περίπου και το 2008) έστω και αν οι λόγοι της αύξησης αποδίδονται κυρίως στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που σήμερα βρίσκονται σε υποχώρηση.

Καμία δημοσίευση για προβολή