Ελλάδα – Τουρκία: Καταιγίδα συναντήσεων σε μιά επίσκεψη – αστραπή του Ερντογάν στην Αθήνα

Ελλάδα - Τουρκία: Καταιγίδα συναντήσεων σε μιά επίσκεψη - αστραπή του Ερντογάν στην Αθήνα

Λιγότερο από έξι ώρες θα μείνει ο Ερντογάν στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη – αστραπή , που ωστόσο χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, καθώς “η βελτίωση του πολιτικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μόνο ως ριζοσπαστική μπορεί να χαρακτηριστεί”, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύει η Deutsche Welle και αναδημοσίευσε το economico.

  • “Ενώ πριν από λίγο καιρό κυριαρχούσαν στη ρητορική αμοιβαίες κατηγορίες, ακόμη και ανοιχτή εχθρότητα, τώρα γινόμαστε μάρτυρες ενός ειρηνικού κλίματος, στο οποίο η κοινή γνώμη πρέπει ακόμη να συνηθίσει. Σημασία έχει ότι δεν βιώνουμε απλώς μια νέα πολιτική ορολογία, αναφέρει η ανάλυση του Ρόναλντ Μαϊνάρντους, πολιτικού αναλυτή και σχολιαστή και Κύριου Ερευνητήςυ του ΕΛΙΑΜΕΠ στη Deutsche Welle. Πιο σημαντική πολιτικά είναι η νέα ηρεμία στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, η οποία αποτελεί απτή απόδειξη ότι η Άγκυρα έχει προσαρμόσει την στρατηγική της. Επομένως, υφίστανται οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη συνάντηση κορυφής στην Αθήνα”.

Ο Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο και στου Μαξίμου

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα πάει πρώτα ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά την άφιξή του στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά θα μεταβεί κατευθείαν στο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη , ενώ παράλληλα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα συνεδριάζει  το Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών και στη Λέσχη Αξιωματικών θα συναντιούνται οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας. Η καταιγίδα των συσκέψεων θα κλείσει με γεύμα εργασίας του συνόλου των αντιπροσωπειών στο Μαξίμου

Αμέσως μετά το γεύμα στο Μαξίμου θα κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο και θα αναχωρήσει.

Το πρόγραμμα του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα

11:00: Άφιξη Ερντογάν. Θα τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

11:30: Συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η συνάντηση θα διαρκέσει περίπου τρία τέταρτα.

11:30: Διμερείς υπουργικές συναντήσεις:

  • Υπουργείο Εξωτερικών: Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν-Σακελλαροπούλου, δέκα Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με επτά Τούρκους ομολόγους τους. Στην ατζέντα βρίσκονται όλες οι διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν, αλλά οι δυο υπουργοί Άμυνας θα έχουν χωριστή συνάντηση.
  • Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης.

12:15: Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Στη συνάντηση στο Μαξίμου θα είναι παρόντες, εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών, οι δυο διπλωματικοί σύμβουλοι των δυο ηγετών, Μαρία Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς, όπως είχε γίνει στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη.

13:00: Δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν. Δεν θα γίνουν ερωτήσεις μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών.

13:30: Συνεδρίαση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Κατά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου και το γεύμα των δυο ηγετών και των μελών της κυβέρνησης, θα επικυρωθούν οι  συμφωνίες.

Οι συμφωνίες θα υπογραφούν μεταξύ των δύο κρατών, αλλά και οργανισμών των δύο κρατών και αφορούν τους τομείς της οικονομίας, των εμπορικών σχέσεων, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας-τεχνολογίας και τον αγροτικό τομέα. Για το μεταναστευτικό, ορισμένα ζητήματα έχουν «κλειδώσει». Υπό διαπραγμάτευση η ανταλλαγή αξιωματικών στη Λέσβο και στη Σμύρνη μεταξύ ελληνικού και τουρκικού λιμενικού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, υπό διαπραγμάτευση είναι και η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες για την παραμονή του έως επτά ημέρες στα ελληνικά νησιά.

16:00: Αναχώρηση Ερντογάν

“Οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις…”

Εναι σημαντικό οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις και κάθε επιμέρους επεισόδιο του διαλόγου να μας οδηγεί σε σταθερά βήματα μπροστά, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα και τις προσδοκίες που έχει η ελληνική κυβέρνηση, σε τηλεοπτική του συνέντευξή στην ΕΡΤ.

  • «Η αμυντική πολιτική της χώρας, όλα αυτά τα ζητήματα, που αποτελούν “κόκκινες γραμμές” δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση, δεν είναι στη συζήτηση» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, εξηγώντας πως «η διαφορά μας είναι μία. Ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Ομως υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά θέματα, σημαντικά ζητήματα, τα οποία και είναι σημαντικό να συζητούνται. Και γενικότερα ο διάλογος, ως μια διαδικασία που προσπαθούμε να θωρακίσουμε και είναι καθήκον και των δύο πλευρών να τον προστατεύουν, είναι σημαντικός.

Γιατί; Το είπα και χθες, το επαναλαμβάνω, το έχει πει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός. Διαφωνίες υπάρχουν και θα υπάρχουν σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Σημαντικό είναι οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν κρίσεις, και κάθε επιμέρους επεισόδιο του διαλόγου, όπως είναι μια πολύ σημαντική ημέρα η μεθαυριανή, η 7η Δεκεμβρίου, να μας οδηγεί σε σταθερά βήματα μπροστά. Το ξαναλέω, όμως, εμείς δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή