Ελληνική οικονομία: Ψήφος εμπιστοσύνης και από τους Θεσμούς, προβλέπουν ανάπτυξη άνω του 7%

Μετά την ΕΛΣΤΑΤ και την Moody’s, τώρα και οι Θεσμοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, προβλέποντας ανάπτυξη πολύ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις τους για το 2021.

Για ανάπτυξη 7% μιλούν ανεπισήμως οι Θεσμοί

Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος προβλέπεται ότι θα φθάσει και ίσως ξεπεράσει το 7%, χάρη στην απροσδόκητα καλή επίδοση των δύο πρώτων τριμήνων του έτους και την σχεδόν βεβαιότητα ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και κατά το γ’ τρίμηνο, όπου τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται πλέον κοντά στο 70% των αντίστοιχων εισπράξεων του 2019. Αυτό σημαίνει ότι μόνο από τον τουρισμό, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 12,5 δισ. ευρώ έναντι περίπου 9 δισ. ευρώ (55% των εισπράξεων του 2019) που είναι η επίσημη αναθεωρημένη πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου.

«Κλειδί» το Ταμείο Ανάκαμψης

Παράλληλα, Κομισιόν και ΕΚΤ εκτιμούν ότι και κατά το δ’ τρίμηνο η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, με την οικονομία να μπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς μετά την περίοδο της πανδημίας, ενώ μείζονα ρόλο εκτιμάται ότι θα παίξει και η αξιοποίηση των περίπου 7,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα έχει στη διάθεση της η Ελλάδα πριν το τέλος του χρόνου. Ήδε στο ταμείο έχουν μπει τα 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής του προγράμματος και εντός Σεπτεμβρίου το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ολοκληρώσει τα πρώτα 13 ορόσημα και να υποβάλλει και επίσημα το αίτημα για την εισροή της πρώτης δόσης ύψους περίπου 3,7 – 3,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο.

Και νέα θετικά μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο δια στόματος του υπουργού Oικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι αν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος τότε θα υπάρξει και αύξηση των θετικών μέτρων. Τα δεδομένα για περισσότερα θετικά μέτρα θα καθοριστούν μόλις υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για το κλείσιμο του χρόνου. Κάτι τέτοιο αναμένεται κατά τη συζήτηση για τη 12η αξιολόγηση που θα γίνει το 2ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, όταν θα βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη του τελικού κειμένου για τον προϋπολογισμό του 2022. Πάντως, ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια που εξετάζονται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή