Έμεινε από … ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας και γυρίζει το χρόνο στο 2014 – Τα έξι κραυγαλέα ψέματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα Εργασιακά στη Βουλή

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να φέρει στη Βουλή τα Εργασιακά και η όλη συζήτηση εξελίχθηκε σε μια θλιβερή ήττα για τον ίδιο και το ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να σηκώσει το θέμα και να το αναδείξει σε διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης.

Στη διάρκεια αυτής της (χθεσινής) συνεδρίασης, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να πατάει πιο σίγουρα σε ένα θέμα που αποτελεί θεωρητικά “προνομιακό χώρο” αριστερών κομμάτων – τα Εργασιακά – και ο ΣΥΡΙΖΑ να βολοδέρνει σε κάλπικους βερμπαλισμούς.

Έχοντας στην πλάτη μια πλήρη περίοδο διακυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να αναδείξει τα θετικά της πολιτικής του για τους εργαζόμενους και την προστασία της εργασίας. Αντίθετα, υποστηρίζοντας την πεποίθηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι “επιβεβαίωθηκαν οι χειρότεροι φόβοι της” πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έγινε “πραγματικός οδοστρωτήρας για τα εργατικά δικαιώματα και τους μισθούς”, υπέπεσε σε ένα ολέθριο σφάλμα: Επιστράτευσε μια fake επιχειρηματολογία με έξι καραμπινάτα ψέμματα, για να “αποδείξει”, όπως είπε, ότι “μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου”.

Αυτό το ατόπημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα απρόσμενο δώρο για τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανέδειξε ένα – ένα τα “έξι ψέμματα του κ. Τσίπρα”, (διαβάστε σχετικά στη συνέχεια) κατηγορώντας τον ότι  επιστρέφει “στην αντιπολίτευση που έκανε με… τα μαγκάλια”. “Υιοθετείτε πάλι ένα λόγο ο οποίος είναι ξεπερασμένος από τα γεγονότα”, του είπε χαρακτηριστικά.

Τον τελευταίο καιρό όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αντιπολιτευτική ατζέντα που να χαρακτηρίζεται από μία σύγχρονη “Κεντροαριστερή” βάση – προς την οποία ο ίδιος τουλάχιστον επιθυμεί να μετακινήσει το κόμμα του. Αντίθετα, αναγκάζεται να υψώνει τους τόνους και να αντιπολιτεύεται με λογικές του αξέχαστου 2014, ακόμα και όταν δεν υπάρχει ουσιώδες αντικείμενο, για να δείχνει στο ακροατήριό του ότι υπάρχει, ως “προστάτης των αδυνάτων”. Αυτό τον οδηγεί μοιραία στο αριστερό κέρας του πολιτικού συστήματος. Και επιτρέπει την κριτική ότι “ενώ έφυγε η κρίση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε με τη δική του εσωτερική κρίση, την οποία προσπαθεί να εξάγει, μέσα από ένα αριστερίστικο – και πάντως ανεδαφικό – πολιτικό λόγο”.

Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί βήμα – βήμα να αφοπλίσει τον πολιτικό αντίπαλό του, επιλέγοντας εκσυχρονιστικές πολιτικές και επιδιώκοντας “κεντρώες” και “φιλελεύθερες” ισορροπίες. [Ήδη η σύνθεση της κυβέρνησής του (ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι έχει ένα χαρακτήρα κυβέρνησης συνεργασίας, εάν λάβουμε υπόψη την προέλευση πολλών μελών της”) συγκεντρώνει πολύ υψηλό ποσοστό κοινωνικής αποδοχής και ακυρώνει ουσιαστικά τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς τον (υπόλοιπο) κόσμο του παλαιού ΠΑΣΟΚ]. Αυτό καθιερώνει βαθμιαία τον κ. Μητσοτάκη – όχι χωρίς εσωτερικές μουρμούρες παραδοσιακών στελεχών της ΝΔ – στον ευρύτερο χώρο του φιλελεύθερου κέντρου, που διαχρονικά αποτελεί κλειδί εκλογικής επιτυχίας για όλα τα κόμματα.

Διαβάστε στη συνέχεια : Τα έξι ψέματα του Αλέξη Τσίπρα για τα Εργασιακά

[more]

Σύμφωνα με την καταγραφή των επιχειρημάτων του κ. Τσίπρα στη Βουλή, ελέγχεται για έξι ψέμματα:

  • Πρώτο ψέμα: Ισχυρίζεται ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Η αλήθεια είναι -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- ότι η ανεργία το Νοέμβριο υποχώρησε στο 16,5% από το 18,6% του αντίστοιχου μήνα πέρσι.
  • Δεύτερο Ψέμα: Ισχυρίζεται ότι σήμερα υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι  ότι, αντί για απολύσεις, τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν. Είναι 65.718 περισσότεροι από πέρυσι. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν. Από τις  257.313 το 2018, έφτασαν τις 265.212 το 2019.
  • Τρίτο ψέμα. Διατείνεται ότι τάχα υποβαθμίστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και ότι έτσι ανθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Επιπλέον τα ελεγκτικά κέντρα του ΕΦΚΑ, έλεγξαν 26.004 περιπτώσεις έναντι 11.628 του τελευταίου εξαμήνου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τέταρτο ψέμα. Υποστηρίζει ότι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας υπέρ της μερικής ή της εκ περιτροπής απασχόλησης. Η αλήθεια είναι ότι φέτος έχουμε 1.374.482 μόνιμους εργαζόμενους, 65.718 περισσότερους από πέρυσι. Και για πρώτη φορά μετά την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ, όπου σημειώθηκε και η πολύ μεγάλη έξαρση στη μερική απασχόληση, σημειώνεται αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στη συνολική απασχόληση.
  • Πέμπτο ψέμα. Επιμένει ότι καταστρατηγούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο εάν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μία επιχείρηση. Και καλώς προβλέπεται αυτή η εξαίρεση σε περιπτώσεις που υπάρχει τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας, για να αποφευχθεί το φάσμα της χρεοκοπίας μιας επιχείρησης και η απόλυση όλων των εργαζομένων. Ο κανόνας όμως των συλλογικών συμβάσεων ισχύει. Απόδειξη, η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία υπογράφηκε τον Δεκέμβρη, για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων ολόκληρης της χώρας.
  • Έκτο ψέμα: Η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για  μη επέκταση των συμβάσεων 5.500 εργαζομένων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο. Ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να γνωρίζει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν μία σύμβαση ορισμένου χρόνου. Και ίσως αγνοεί  ότι η ίδια η προκήρυξη -την οποία έβγαλε η δική του Κυβέρνηση – στο κεφάλαιο 6, γράφει ότι παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου, είναι άκυρες.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή