Ένα μεγάλο ΟΧΙ εισέπραξε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα για την εκταμίευση του 1δισ. ευρώ

Τρεις εκθέσεις

Όχι είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων SMP και ANFAs ύψους 1 δις.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής επιτήρησης διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εκταμίευση της δόσης. Ως μεγάλες πληγές εμφανίζονται οι τράπεζες, οι επενδύσεις, η παραγωγικότητα και η ασθενική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως παρότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018, επιτυγχάνοντας σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες ανισορροπίες, «συμπεριλαμβανομένης μιας βαθιά αρνητικής διεθνούς επενδυτικής θέσης, η οποία συνεχίζει να επιδεινώνεται λόγω της μέτριας αύξησης του ΑΕΠ και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο παραμένει αρνητικό».

Ειδική μνεία γίνεται για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει «βιώσιμη εφαρμογή τους».   «Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, το υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τη χαμηλή αναπτυξιακή δυναμική», αναφέρει η Κομισιόν.

Για τις τράπεζες επισημαίνεται ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ευάλωτος λόγω ενός πολύ μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλής κερδοφορίας, παρεμποδίζοντας την πιστωτική επέκταση και την ανάκαμψη των επενδύσεων.

[more]

Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και τη Κύπρο μπαίνει πλέον σε καθεστώς υπερβολικών ανισορροπιών (κράτη που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα με την πραγματική οικονομία). Είναι τα μόνα 3 κράτη σε σύνολο 13 που εξετάστηκαν κατόπιν εντολής του Eurogroup. Ετσι, πλέον η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό εποπτεία (μέσω του μηχανισμού επαγρύπνησης) και ως προς αυτό το κομμάτι, καθώς καλείται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες διορθωτικές πράξεις.

Για τις υπερβολικές ανισορροπίες αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν προβλήματα ευπάθειας που συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική εξωτερική επενδυτική της θέση, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο σε ένα περιβάλλον υψηλής ανεργίας και χαμηλής δυνητικά ανάπτυξης.

Αναφορά  επίσης γίνεται και στην εξαιρετικά αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική της θέση, η οποία εξακολουθεί να επιδεινώνεται λόγω του περιορισμένου ρυθμού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, αλλά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που παραμένει αρνητικό.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα κατάφερε να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα προσαρμογής του ESM τον περασμένο Αύγουστο, ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι σχετικά χαμηλές για τουλάχιστον μια δεκαετία, ότι κατά τη διάρκεια των Μνημονίων ελήφθησαν σημαντικά μέτρα  για την αντιμετώπιση πολλών από τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Σε ότι αφορά το χρέος, στην έκθεση σημειώνεται ότι ο ρυθμός μείωσής του «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης».

Ντομπρόβσκις: Η πρόταση για την Α’ κατοικία δημιουργεί ανησυχίες

Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφερόμενος στην Ελλάδα σχολίασε πως είναι μεταξύ των χωρών με υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες (οι άλλες είναι η Κύπρος και η Ιταλία).
Πρόσθεσε μάλιστα πως ενώ σημείωσε σημαντική πρόοδο, ο ρυθμός κάποιων μεταρρυθμίσεων είναι αργός.
Παράλληλα χαρακτήρισε «δύσκολο έργο η αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα».
Τέλος ανέφερε «η πρόταση της Ελλάδας για την πρώτη κατοικία εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχίες. Συμμεριζόμαστε την πρόθεση για προστασία των αδύναμων νοικοκυριών αλλά πρέπει να επιλυθούν τεχνικά θέματα (προσωρινός χαρακτήρας)».

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει πλήρως τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αναδεικνύει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην υλοποίηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και να φέρουν επενδύσεις, ώστε να μειωθεί η υπερφορολόγηση των πολιτών.

Η απειλή, ωστόσο, της Κομισιόν να μην καταβάλει το οφειλόμενο 1 δισ. στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει και κάτι ακόμη: Ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο.  

Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ένα αναπτυξιακό σοκ που θα φέρει νέες δουλειές στους πολίτες και θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό».

Οι απόψεις του Κινήματος Αλλαγής

Ο Φίλιππος Σαχινίδης, Γραμματέας του Τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε:

Την ώρα που για τη χώρα παραμένει ως προτεραιότητα η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση μιας κανονικότητας στην πρόσβαση στις αγορές η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Καραμανλικής Δεξιάς – Ακροδεξιάς κάνει ένα βήμα μπρος πέντε βήματα πίσω εκθέτοντας τη χώρα σε νέους κινδύνους. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις δύο εκθέσεις που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου αναδεικνύονται τα μαύρα σύννεφα που συσσωρεύονται πάνω από την ελληνική οικονομία με το μεγάλο δημόσιο χρέος, την υψηλή και μακροχρόνια ανεργία, το μεγάλο απόθεμα κόκκινων δανείων και το ευάλωτο τραπεζικό σύστημα.

Η κυβέρνηση τέσσερα χρόνια τώρα επιδίδεται καθημερινά σε μικροπολιτικές που μόνο γνώμονα έχουν την εξασφάλιση της εκλογικής πελατείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με μια προσβλητική για τους πολίτες διγλωσσία, κάνει πίσω στο θέμα των 120 δόσεων που αφορούν πολλές χιλιάδες πολίτες.

Τους λέμε: Αφού δεν θέλετε και δεν μπορείτε να προωθήσετε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα η λύση είναι μια: παραιτηθείτε.[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή