Ένα μήνα διορία έδωσαν οι Θεσμοί στον Τσακαλώτο να κλείσει «κόκκινα δάνεια» και νέο «Νόμο Κατσέλη»

Ευκλείδης Τσακαλώτος : Ο Αλέξης Τσίπρας υπεύθυνος του τραύματος που βιώνει το κόμμα

Δίνοντας στην κυβέρνηση ένα μήνα διορία για να κλείσει τις «εκκρεμείς υποθέσεις», έφυγε από την Αθήνα η αντιπροσωπεία των Θεσμών. Στις επόμενες εβδομάδες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να έχει δώσει τις λύσεις που του ζητήθηκαν για τα «κόκκινα δάνεια», τον νέο «Νόμο Κατσέλη» και το στεγαστικό επίδομα.

Και τα τρία αυτά ζητήματα συνδέονται μεταξύ τους, αλλά και με τις ρυθμίσεις χρεών και τις 120 δόσεις προς το δημόσιο. Συνδέονται όμως άμεσα και με τα ακίνητα των οφειλετών μια και καθ’ όλες τις ενδείξεις, δεν θα υπάρχει κανένα μέσο άμυνας γι’ αυτούς.

Σε ένα μήνα από τώρα θα κλείσει η «ομπρέλα προστασίας» που είχαν εδώ και 8,5 χρόνια οι δανειολήπτες. Το επιχείρημα ότι «η κρίση πέρασε» και χρειάζεται άλλο σύστημα προστασίας «μετά την κρίση» δεν αρκεί, αλλά η κυβέρνηση χρειάζεται να εξηγήσει πώς θα λειτουργεί ένα πολύπλοκο καινούργιο σύστημα προστασίας, το οποίο όμως δεν γνωρίζει καν η ίδια η κυβέρνηση αφού ακόμα εξετάζει πώς μπορεί να στηθεί.

Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θέλει να δώσει νέα παράταση στον «νόμο Κατσέλη», όχι γιατί θα ενοχληθούν οι Θεσμοί, αλλά κυρίως γιατί ξέρει ότι όσο απομακρύνεται η λύση στα ζητήματα των τραπεζών, τόσο και οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να εμπιστευτούν τα κεφάλαιά τους στα ελληνικά ομόλογα.

Η απώλεια κατά 98% της χρηματιστηριακής αξίας των ελληνικών τραπεζών στην 4ετία ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ακριβώς στην κυβέρνηση ότι οι επενδυτές θέλουν έναν «καθαρό διάδρομο» για το οικονομικό πλαίσιο της χώρας στην οποία θα εμπιστευτούν τα κεφάλαιά τους. Ούτε αυτός υπάρχει, ούτε η οριστικά άρση στα capital controls θα έρχεται, εάν παραμένει η οικονομική -και πολιτική- αβεβαιότητα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να τα ξεπεράσει όλα αυτά, ανακοινώνοντας αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Σκιαμαχεί με τους Θεσμούς και θέλει να επιβάλει μονομερώς μία αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%-10% αντί για 6%-7% που θα αποδέχονταν οι δανειστές. Ωστόσο η διαφορά στον (μικτό μισθό) ανάμεσα στα δύο σενάρια δεν ξεπερνά τα 23 ευρώ το πολύ τον μήνα (με 6% η αύξηση είναι 35 ευρώ ενώ με 10% προκύπτει αύξηση 58 ευρώ το πολύ).

Αντιθέτως από την αύξηση επωφελούνται πρωτίστως τα ασφαλιστικά Ταμεία (δηλαδή το Κράτος για να εμφανίζει πλεονάσματα) καθώς θα έχουν αύξηση εισφορών, που θα την πληρώνουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Για τον λόγο αυτόν το ΔΝΤ ζητάει ακόμα πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης, για να μην κλείσουν επιχειρήσεις, χαθούν θέσεις απασχόλησης και αυξηθεί ξανά η ανεργία.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή