Ενέργεια: Διαπραγματεύσεις για κοινό πυρηνικό project Ελλάδας και Βουλγαρίας, σύμφωνα με τη Σόφια

Αθήνα και Σόφια βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την δημιουργία ενός κοινού project που αφορά στην κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε βουλγαρικό έδαφος που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης 20ετούς σύμβασης, σύμφωνα με τον Βούλγαρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ, όπως αναφέρει δημοσίευμά του Euractiv.

«Γρήγορες ενέργειες»

Ο Βασίλεφ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Nova TV, δεν απάντησε στο ερώτημα πού θα βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, αλλά είπε ότι θα ενεργήσει γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που εξαλείφει τον επιχειρηματικό κίνδυνο. Η Βουλγαρία διαθέτει δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν, αλλά παρέμειναν αχρησιμοποίητοι για τρία χρόνια. Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμη να κατασκευάσει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στον υπάρχοντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Κοζλοντούι.

  • Κύκλοι της κυβέρνησης σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές τόνιζαν: “Δεν πρόκειται να κατασκευαστεί πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα. Στις συνομιλίες με την βουλγαρική πλευρά έχει πράγματι εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς φθηνής ενέργειας από νέο πυρηνικό εργοστάσιο που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Βουλγαρία στο έδαφός της”.

Το έργο στο Μπελένε

Εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν ότι με βάση τα όσα είπε ο Βασίλεφ, με τη βοήθεια της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβιώσει το έργο για δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στο Μπελένε. Ο Βασίλεφ είπε επίσης ότι η Βουλγαρία θα γίνει μέτοχος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει μερίδιο στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι δεν αναμένει αντίδραση από τη Ρωσία ειδικά στη Βουλγαρία αλλά στην ΕΕ συνολικά. Δεν περιμένει αντίδραση από τη Ρωσία ειδικά στη Βουλγαρία αλλά στην ΕΕ συνολικά. «Βραχυπρόθεσμα, η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο κακό. Αυτό είναι που δουλέψαμε. Η Ελλάδα μας έχει ήδη πουλήσει το επιπλέον αέριο που δεν χρησιμοποιεί. Έχουμε μια συμφωνία μαζί τους για να βοηθήσουμε στην ηλεκτρική ενέργεια, αν χρειαστεί», είπε ο Βασίλεφ.

Καμία δημοσίευση για προβολή