Ενέργεια: Τι ζητά από την Ελλάδα η Κομισιόν, ποια πλεονεκτήματα βλέπει και πού υστερεί η χώρα

Ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και επιτάχυνση της διαφοροποίησης των προμηθευτών ενέργειας εισηγείται η Κομισιόν για την Ελλάδα.

Περισσότερες ΑΠΕ

Με έκθεσή της ζητά περαιτέρω επέκταση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ολοκλήρωση και την επιβολή των νέων νομικών πλαισίων για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας αδειοδότησης νέων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υπεράκτιων αιολικών πάρκων και αύξηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και της χωρητικότητας αποθήκευσης. Ζητά επίσης δράσεις για την αποκεντρωμένη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκατανάλωσης, και τη θέσπιση νομοθετικών πλαισίων για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και βιομεθανίου.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται η εντατικοποίηση της παροχής μέτρων που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων για ευάλωτα νοικοκυριά, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, καθώς και προσπάθειες πολιτικής με στόχο την παροχή και την απόκτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση. Τέλος, ζητείται η υποστήριξη της διαδικασίας απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στον τομέα των μεταφορών, ιδίως με την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Οπως επισημαίνει, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας, αλλά σταδιακά θα καταργηθούν.

Εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Την τελευταία δεκαετία, το μερίδιο του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα μειώθηκε απότομα από 26% το 2011 σε 8% το 2021, ενώ στην περίπτωση του πετρελαίου καταγράφεται μόνο ελαφρά μείωση από 56% το 2011 σε 48% το 2021. Το μερίδιο φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα αυξάνεται και φτάνει στο 26% το 2021. Το 2021, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού μείγματος της Ελλάδας, με ποσοστό 41% το καθένα.

Πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, η Ελλάδα είχε έκθεση στο ρωσικό αέριο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα γενικά. Αυτό καθιστά την οικονομία της ιδιαίτερα ευαίσθητη στις παγκόσμιες εξελίξεις των τιμών, απαιτώντας της να εντείνει τις προσπάθειες για την ενεργειακή μετάβαση. Η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου. Με βάση τα στοιχεία του 2022, στην Ελλάδα το μερίδιο αγοράς των τριών μεγαλύτερων προμηθευτών έφτασε το 74% για την ηλεκτρική ενέργεια και το 70,2% για το φυσικό αέριο.

Καμία δημοσίευση για προβολή